HOLMSTORP

Senaste inläggen

Av Helena - 11 juni 2012 18:21

I helgen debuterade jag och Lystra i Appellen (spår) uppe i Ljusdal!


Jag Karin och Sara tog en roadtrip upp till vår stuga i Hälsingland och kollade in unghundsderbyt, tränade jakt och rally vid stugan, lagade god mat och sen åkte vi till Ljusdal söndagmorgon!


Både Karin och Sara har skrivit lite roligare och utförligare inlägg om vår helg så jag hänvisar den som är intresserad att läsa deras bloggar istället så väljer jag att bara skriva om tävlingen!  


Tyvärr tog Lystra inte upp pinnarna i munnen som hon oftast gör (men inte alltid) och jag HITTADE inte pinnarna bland all mossa, pinnar och kvistar! Hon markerade båda pinnarna och jag förskte leta efter dem men när hon spårade vidare kunde jag ju inte stå och leta hur länge som helst så jag hängde med (istället för att ta tillbaks henne och be henne leta efter pinnen   ) och tänkte att hon kanske bara käkade harpluttar eller nåt    Slutpinnen plockade hon upp och kom springandes med men då var ju redan nollan ett faktum.


Båda domarna såg jätteförvånade ut (och tyckte det var skittrist) att jag inte hittade pinnarna för hon markerade på rätt plats båda gångerna och de berömde hennes spår jättemycket så hon hade nog fått 10 poäng om jag bara hittat de där nedrans pinnarna och jag ångrar så att jag inte "hetsade" Lystra att "leta pinnen"! Men det är ju lätt att vara efterklok   


De hade fått kasta om ordningen så vi började med lydnaden och hon gjorde en helt ok lydnad (hon är lite segare och långsammare än hon brukar just nu, efterlöpsseg?) och hon sprang jättefint ut till mottagaren på budföringen (till min förvåning eftersom vi inte tränat det särskilt mycket).

BETYG & DOMARKOMMENTARER

SPÅR               

0 (hittar bara slutföremål)

0 (endast slut)


BUDFÖRING

7,5 (dk, slarvigt avslut)

8    (Avslut, dk start)

Min kommentar: Hon kom rakt emot mig utan en tendens att bromsa in och gjorde ett glädjeskutt upp på mig (kanske hon var lite lättad att hon klarade att springa till en helt okänd och ville liksom göra mig uppmärksam på hur duktig hon hade varit. Så slarvigt avslut var väldigt milt uttryckt   DK var något knyck som jag gjorde liksom för att skjutsa iväg henne.


LYDNAD

Linförighet

8     (släpper hö sväng, tappar pos. vänster, snett sitt)

7,5  (släpper sväng, position, dk, snett sitt)

Min kommentar: Kändes segt och stundtals dåligt fokus

 

Framförgående

0     (går ej ut första sträckan, inte andra heller)

0     (sen ut, dk, hund går ej ut)

Min kommentar: Fortfarande väldigt osäkert moment, hon började gå ut litegrann på första sträckan men ändrade sig 


Platsläggande

8      (tar steg, segt läggande)

8      (segt läggande)

Min kommentar: Läggandet är ovanligt segt just nu!

 

Inkallande

9     (Tempo)

8     (Segt, ojämnt tempo)

Min kommentar: Väldigt olikt Lystra att såå långsamt galoppera in men hon gjorde å andra sidan en snygg ingång nu när hon hann bromsa in ;-))


Apportering

8,5    (Tempo in, segt avslut)

8       (Tempo in, avslut dk)

Min kommentar: Travade in och ställde sig i utgångsposition så jag sa "fot" därav dubbelkommandot.


Hopp över hinder

8,5     (dk ut, dk sitt, bra hopp)

8        (dk:n återhopp)

Min kommentar: Funderar på om domare 1 hörde i syne eller såg nåt jag inte är medveten om för det var iallafall inget muntligt dk på varken uthopp eller sitt, men på återhoppet kom det en timmerbil uppe på vägen så Lystra satt med huvudet vänt åt andra hållet så jag fick klämma i med tre hopp!


Platsliggande

10    

10

Min kommentar: Lyfte upp huvudet direkt när jag lämnade och la ner det igen efter ca halva tiden men såg ganska lugn ut även fast det var en grönis som spanade in och vred sig mot henne!Summa lydnad Medel: 180 p (vilket betyder att det hade räckt med en 5:a på spåret för att vi skulle bli uppflyttade!)

Summa special Medel: 15.5 pSå trots att Lystra gjorde det bästa personspår hon gjort någonsin, tuffade på mitt i spåret, markerade pinnarna, tog vinklarna klockrent utan tvekan eller ringning så nollade vi spåret - känns lite surt men det är bara att acceptera att vi måste träna vidare på att hon skall plocka upp pinnarna VARJE gång. För jag har så svårt att se pinnarna att det är omöjligt om det är lite "rörig" terräng.


När det gäller lydnaden skall vi träna mer på:

    • Linförighet, att hänga med i alla svängar och få bättre uthållighet
    • Framförgående
    • Snabba lägganden
    • Ingångar med och utan apportbock på olika långt avstånd
 

Må så gott!


Ps Jag började på detta inlägg redan i måndags men det har varit lite väl hektiskt nu ett tag med skolavslutning, studentutspring, studentmottagning, middagar, mm så jag fick det klart idag torsdag :-) Ds ANNONS
Av Helena - 2 juni 2012 16:53

Har hänt en del sen sist!


Jag har varit i Köpenhamn en sväng och hälsat på min fina dotter   


Jag hade ett kort jobb i Malmö och innan jag fortsatte till Linnsan i Köpenhamn blev det ett spontanbesök hos Helene, Walle & Beck i Malmö på en god och intensiv lunch. Även om det blev en snabbvisit så var det jättekul att träffas - det kan jag tacka Facebook för!


Efter några härliga lata mamma-dotterdagar i solen i Köpenhamn var det i söndags dags för årets Klubbmästerskap på Nacka BK.


Jag hade anmält Lystra till Lkl 2 och Agility (hopp och agilityklass) och Vilja till Agility (hopp och agilityklass).

Agility har vi ju inte hunnit träna så värst mycket så det var mest på kul som vi ställde upp men Viljas resultat räckte till en 4:e plac i largeklassen och Lystra kom på delad 5:e plats (av 6).


 

Målgång på KM - foto: Michaela Neiglick


Lystra körde metoden "hur många sätt man kan använda en tunnel på" och med tre vägran (hon hoppade upp och ställde sig på portalen istället för att springa in i tunneln) blev vi diskade i hoppklassen.


 

Gammal bild men det var såhär hon gjorde...


Vilja körde på säkerhet före fart och att hon också blev diskad i hoppklassen berodde på hennes klantiga matte som helt sonika missade ett hinder  


I agilityklassen (där även balanshinder är med) blev Lystra och jag också diskade för det blev en del fort och fel (missade kontaktfält, hoppade över tunneln istället för att springa igenom, fick göra om slalomen för att hon missade en port, mm). Att missa en port i slalom innebär att man måste göra om det och eftersom Lystra inte kan slalomen och bara går på mina hjälper blev det lite övermäktigt att gå igenom 24 pinnar men hon tog sig igenom till sist.


Vilja klarade detta lopp med "bara" nån rivning och tidsfel (gick ju inte så fort precis)     och hon blev därmed fyra när de slagit ihop poängen från agilityklass och hoppklass.


Så med tanke på hur lite vi har tränat är jag väldigt nöjd med båda mina tjejer!


Lydnaden som var det jag hade sett fram emot att vi skulle kunna prestera bra gick däremot helt åt pipsvängen! Lystra var inte alls med mig, hon kändes trött, seg och okontaktbar.


PLATSLIGGNINGEN som kändes som 40 säkra poäng (eftersom hon brukar ligga som en platt pannkaka med hakan i backen vad som än händer) satte hon sig upp och kliade sig direkt när jag lämnade henne! Sen la hon sig ner med hakan i backen igen och låg helt stilla i 3 minuter men då var ju skadan redan skedd (20 poäng bort). Jag upplevde henne inte alls som osäker eller så utan tror att hon inte var tillräckligt fokuserad och "glömde" av sig när det kliade.


FRIA FÖLJET var hon seg, släpade, satte sig långsamt och var inte alls med. LÄGGANDET var segt.

När jag lämnade henne för INKALLNING hörde jag hur hon kliade sig IGEN så det fick vi avdrag för - för övrigt en bra inkallning. På SÄNDANDE MED STÄLLANDE travade hon iväg i mina ögon med ett väldigt långsamt tempo men väldigt målinriktat mitt in i rutan = 10 poäng!! Så det fick väl bli dagens skräll eftersom det var detta moment jag tyckte att hon inte kunde   Jag frågade domaren efteråt om de inte brukar dra för dåligt tempo men hon sa att eftersom hon var så målinriktad och gick spikrakt in i rutan så tyckte hon inte att man ska dra för tempot. Skillnad om hon hade strosat iväg och nosat och mer eller mindre "hamnat" i rutan då hade hon ju inte fått så höga betyg. Bra att veta att det inte nödvändigtvis alltid måste vara maxfart för att få maxpoäng!

APPORTERINGEN minns jag inte riktigt men tror det var ganska långsamt ut, långsamt in och snett sättande.

HOPP ÖVER HINDER kom jag av mig lite när tävlingsledaren sa att jag skulle kommendera efter hennes kommandon så när Lystra hoppat ut glömde jag av mig att jag skall kommendera sitt själv. Då hade Lystra redan travat iväg på andra sidan en lång bit snett åt höger (nosandes i backen) och hamnade såklart väldigt snett och långt bort när jag äntligen klämde i med SITT. När jag kommenderade återhoppet sprang hon förbi hindret som inte hamnade alls mellan oss pga att hon hamnat så snett.

FJÄRREN har ju strulat med läggandet på sista tiden så jag hade förväntat mig att jag skulle få ta dubbelkommando men att det skulle vara såååå segt hade jag nog inte trott. Jag fick klämma i för kung och fosterland för att få henne att lägga sig. Uppsitten var bra.


Minns inte exakt hur många poäng vi lyckades skrapa ihop men det var lite över 130 poäng och räckte till en 2.a placering av 3 ekipage. Känns nästan konstigt att få gå fram och ta emot en massa priser när man har gjort en så urusel tävling men jag gillar priser så lite kul är det ju     


Det tråkigaste var att jag inte riktigt kände igen min Lystra, att hon var så seg och ofokuserad men det är bara att träna vidare för nya utmaningar som väntar.


Fick lite panik när jag igår insåg att det bara är en vecka kvar till vår debut i appellspår och inte två som jag fick för mig - inte lätt ör en gammal människa att hålla koll på dagarna när de fullkomligt rusar fram i raketfart.


Jag har haft tre härliga kursdagar (på min instruktörsutbildning på Hundens Hus) denna veckan och det är väldigt roligt men intensivt! Fick mycket beröm för min valpträning med Igor när jag redovisade och visade filmen.


Min lärares kommentar efteråt: Du är ju en väldigt intensiv person så det är så härligt att se att när du tränar hund är du så lugn, tyst och fokuserad och har så jättefint handlag med valpen!


Nu ska jag boka in träning med två nya hundar utan ägare (5 timmar/hund), en hund med ägare (5 timmar) och genomföra två kurser (10 timmar/kurs) med 4-6 deltagare/grupp. Jag har troligen redan fått tag på två hundar med ägare och en hund utan men till kurserna har jag ännu inte gått ut och värvat ekipage. Så om någon som läser detta är intresserad eller känner någon som kan tänkas vara intresserad så är det ett gyllene tillfälle att få kursa gratis!  


Sen har jag en hel massa böcker kvar att läsa/recensera och lite annat smått och gott som skall skrivas och redovisas innan examen i oktober, så jag är inte sysslolös direkt.


Idag har jag och Lystra tränat brukslydnaden på klubben och hon var riktigt duktig idag i ösregnet! Hon har inte riktigt fattat framförgåendet men är på väldigt god väg, vissa gånger travar hon på väldigt bra men sen blir hon till och från osäker och går ut tveksamt bara några steg innan hon vänder sig emot mig så säkert är det inte.


Hon har plötsligt blivit tveksam på uthoppen och hoppar inte alltid på första kommandot men idag fick vi till det riktigt bra till slut. Om hon inte hoppade på första så bröt vi så hon missade den chansen och sen gick vi tillbaks efter en stund och provade igen - det verkar som om hon tog till sig det. Jag tränade många återhopp från väldigt snea positioner och efter att ha missat belöningen en gång så hoppade hon fast hindret var väldigt snett och långt ifrån! Bara att träna på det så vi inte nollar hoppet om hon skulla hamna snett.


Hon låg mitt på plan i ösregn i tre minuter utan att röra en fena. Idag var det riktigt bra tävlingsväder om ni frågar Lystra som tycker att strålande sol (som det var förra helgen på KM) är mycket sämre!

Idag var hon ensam på plan men på jourträningen i måndags (dagen efter att hon satte sig upp på KM) låg hon 2x3 minuter med en hel massa hundar platt som en pannkaka utan att röra en fena.


Apporteringen var superbra - full galopp ut och full galopp in!


Efter det var det Viljas tur - hon och jag var provekipage på rallylydnadsinstruktörers examination. Detta var störtkul tyckte Vilja som hade full fart, fullt fokus på matte och gjorde allt hon skulle med en härlig attityd. När det blev lite väntan (när det var Susanne & Ellas tur) passade hon på att "bjuda" snabba lägganden och backande    

Hon tyckte att det var lite fjuttigt att vi bara fick träna i 20 minuter och lära oss ynka 2 skyltar så när vi gick tillbaks passade hon på att ta balanshindren som vi passerade på agilityplanen. Det verkar som om hennes "valpar" redan har flyttat hemifrån   för den här gången så nu börjar min vanliga Vilja komma tillbaks ur dimman!  


Nu ska vi tävla rally!


Jag har skrivit ut alla skyltar i nybörjarklassen, köpt en lamineringsmaskin (som man plastar in skyltarna med) och anmält oss till tävling 1 juli!


Hej hopp!


ANNONS
Av Helena - 21 maj 2012 21:22

Nu ikväll har jag varit på jourträning på klubben. Tyvärr är all jour i stort sett samtidigt (lydnad, agility & rally) men idag löste jag det på ett bra sätt utan att behöva klona mig helt ;-) Jag åkte ner ca en halvtimme innan jouren började och tränade igenom 2:ans moment med Lystra och när lydnadsjouren började så var vi med på en platsliggning innan vi gick över till agilityjouren!


LYDNAD

Lystra var jätteduktig idag, taggad men fokuserad! På platsliggningen låg hon platt som en pannkaka (med hakan i backen) utan att röra en fena trots att hunden bredvid (som körde sitt i grupp) la sig ner två eller tre gånger så föraren kom fram från planket och ropade sitt och gick fram och satte upp sin hund! Och så var det ett himla liv på parkeringen och vid agilityplanen med bjäbbande, skällande hundar och det är ju något som den lilla polisen kan gå igång på (inte lika mycket längre men det händer fortfarande)!


AGILITY

Målet med kvällens träning var att båda två skulle få prova långhoppet och viadukten så jag släpade fram dessa ur stora förrådet som är låst i vanliga fall. Lystra som hade sett mig ta fram långhoppet trodde först att det var en tasstarget och sprang fram och satte tassen på den ena delen. Hon är så söt för hon verkligen försöker lista ut vad hon skall göra innan jag hinner visa henne. Men när vi ställde upp framför hindret och sa hopp så tog hon bara ett långt hopp över utan en tendens till att trampa på hindret. Viadukten var heller inga konstigheter. Så sen körde vi lite träning på att jobba framåt och ut från mig och på kontaktfälten på gungan och balansen.


Sen bytte jag hund och hämtade Vilja i bilen och ikväll var det verkligen som att byta från Ferrari till traktor :-( Hon är sååå seg nu Vilja för hon tycker att jag kör alldeles för hårt med en tik som (enligt henne själv) faktiskt ska ha bebisar om några månader och borde få ligga på sofflocket och äta praliner! Hon gjorde det jag bad henne om fast det gick ju inte så fort direkt. Långhoppet och viadukten var inga som helst problem. Att jobba framåt och ifrån mig är hon också bra på och hon fick till och med upp farten litegrann ett tag där. Slalomet går ju vääldigt låååångsamt men det beror mest på att hon inte kan det tillräckligt bra, hon tror att kommandot slalom betyder två pinnar och inte 12! Så jag måste med andra ord säga slalom 6 gånger för att få henne igenom hela slalomet!


Imorgon har vi träff på klubben kl 9 med flera goa träningskamrater som skall träna både agility och lydnad!


Av Helena - 21 maj 2012 16:02


Lystra hoppar utan att tveka från bryggan men Vilja som är den av dom som är tuffast när det gäller att forcera hinder och inte brukar vara rädd för nånting är lite mer försiktig när det gäller hopp från brygga  


 


Men hon vill väldigt gärna komma i vattnet....


 


....och då kan det gå såhär om man lutar sig lite för långt ut   


 


Älskade söta klumpeduns   


                                               

Av Helena - 21 maj 2012 15:46


Godmorrrgon Sverige!! Idag på fm hade jag och tjejerna "date" med Katta & Enzo i Velamsund, Katta la ett U-spår som var ca 3x70 meter till Lystra på gräsmatta. Det tog ett tag innan hon kollat upp att det verkligen var detta spår som matte menade men sen tuffade hon på fram till första pinnen och när jag skulle belöna henne hade jag glämt godiset i ryggsäcken   Jag övervägde om jag skulle gå tillbaks eller inte och då jag märkte att jag inte ens hade en boll med mig bestämde jag mig för att springa tillbaks till ryggan och hämta godiset. Det blev såklart lite konstigt för Lystra som "tappade bort sig" lite av detta avbrott men hon kom igång igen, plockade alla pinnar och förutom att det var en hel del harpluttar på gräsmattan som störde så var hon riktigt duktig!


Enzo fick ett lite kortare också på gräsmatta (vilket kanske var i svåraste laget för honon) och för att vara första gången han gick ett lite längre spår som inte var lagt i skogen så fixade han det galant med lite stöttning och hittade både pinnarna (eller rättare sagt godisarna under pinnarna) och sin älskade piiipleksak som jag hade gömt väl under lite torrt gräs! 


  

 

Vill du smaka på min pinne?


 


Kan jag väl!


     


Men jag vill ju gärna ha den för mig själv  


     


Hörru grabben vad är du för en gentleman egentligen?


 


Nja gentleman vet jag inte men jag är ganska liten och sööt! 


   


TACK för idag Katta! 

Av Helena - 20 maj 2012 19:58

...


Imorse träffades vår "lilla" grupp (jag, Annika och Karin) och tränade jakt. Vi körde markerings- coh dirigeringsövningar och fick till en bra träning där jag fick möjlighet att verkligen träna Vilja på att hon skall LYSSNA på mig!  


Tänk va olika de är mor och dotter, Vilja är ju så envis på att hon skall ha rätt medans Lystra är så lätt att styra och om det blir fel så är hon så noga med att det skall bli rätt andra gången.


Gör om, gör rätt är Lystras motto!


Oj blev det fel då provar vi igen och ser om matte har ändrat sig så jag får som jag vill den här gången är Viljas motto  


 

Karin & Miso


  

 

Finaste Miso   


 

 

SystrarnaBUS


 


Och Diesel fick en chans att få skälla lite på Karin (sökträning)! Ser ni Karin som gömmer sig i gräset? 


 


Diesel har iallafall känt att det ligger någon i gräset!


 

Målmedvetet sätter han fart....


 


...och när han hittar Karin markerar han med.....


 


...att ge henne en rejäl utskällning!  


 


Dagens träning avslutades med ett härligt bad i det underbara sommarvädret!


       


Efter att ha varit hemma några timmar och hjälpt till lite med altanbygget åkte jag och Sara (Lhyra) till klubben och tränade lydnad och agility!


LYDNAD

När vi kom till klubben var Christel och Ulrika där så vi fick sällskap på en platsliggning det första vi gjorde och Lystra låg med hakan i backen blixtstilla i 3 minuter - sååå fint låg hon!


Körde sen igenom 2:ans moment med Lystra och idag satte hon alla moment på första, även rutan även om hon var lite tröttare än vanligt - inte riktigt Lystrafart. Hon var nog ganska påverkad av värmen och av att först ha tränat jakt och sen ha hjälpt till med altanbygget    


Sen filade vi på fria följet, vändningar, halter och raksträckor med fokus och trots att hon var lite småseg så gick hon väldigt fint!


AGILITYTränade höger-och vänsterhandling och att de skall ta det hinder jag pekar på och inte alltid just det de har framför nosen med både Vilja och Lystra. Lystra var nu på hugget igen men Vilja var riktigt påverkad av värmen och seg som tuggummi. Hon ville helst ligga bredvid planen och tugga på tuggbenet som hon fått under tiden jag och Lystra tränade lydnad.

Lystra har blivit jätteduktig på att hoppa ut ifrån mig och att ta det hinder jag pekar på. Hon har också blivit duktig på att kunna vara på både vänster och höger sida och på att titta rakt fram och inte hela tiden titta upp på mig!


Vilja är också bra på att ta de hinder jag pekar på men var som sagt lite trött idag och då blir hon lite dålig på att lyfta på tassarna - så det blev en del rivningar!


Tränade lite slalom med båda och det går ju framåt men ingen av dem är på långa vägar självgående utan behöver mycket styrning och hjälp och så får det vara på KM för nåt annat hinner vi inte få till!


Imorgon står spår, lydnad och agility på schemat!


Och vi skulle egentligen åkt till Bogesund och tränat med en annan jaktgrupp men det får nog bli en annan gång!

Av Helena - 19 maj 2012 17:33

  


Det är ett himla mysande härhemma på morgnarna! Vilja och Lystra sover ju i ett eget rum hela nätterna men på helgerna när de fått mat och har varit ute och vi kanske vill krypa ner i sängen en stund till så brukar de få komma in och gosa med oss. Vilja ligger helst på golvet. Jag tror det är för att hon är van att ligga på golvet i vårt sovrum för hon sov ju där hela nätterna förut innan Lystra kom. En som däremot är väldigt gosig på morgonen är Misty som vill gosa med både oss och hundarna och det skall buffas och puffas och kurras.


 


Lystra är inte helt bekväm med gosandet och ser lite skeptisk ut till och från. Hon har ju vart för vild och busig på katten några gånger och då talar Misty om vem som bestämmer   

Hon är alltid vänlig men väldigt bestämd den där kattdamen  

Och har hon bestämt att det ska gosas så SKA det gosas antingen Lystra vill eller inte   


     


Men när det gosats färdigt kan man lägga sig bredvid varann och sova  


 


Och när Lystra bestämmer sig för att gosa med matte så SKA det gosas antingen matte vill eller inte   


   


Idag blev det tre timmar på klubben! Vi började med en prommis där mina två fullkomligt dök med huvudet före i ett träsk och var alldels bruna av nån sörja från topp till tå 

Så det vara bara att gå ner till vattnet så de fick bada i lite renare vatten! Sån tur att vår klubb ligger vid vattnet så den möjligheten finns!


 


Sen tränade vi agility och jag körde igenom tunnlarna, däcket och balanshindren med båda två men sen fokuserade jag på olika sätt att skicka över hopphinder som stod lite huller om buller och även på rakor och slalom förstås!


                 

   


Jag körde igenom 2 :ans lydnadsmoment med Lystra och idag strulade rutan (som funkat superbra på sista tiden) ganska rejält och hon stannade framför eller ställde sig bredvid. Hon har blivit alltför fokuserad på att försöka hitta rutan själv och jag måste börja skicka igenom rutan igen! Vi fick till några bra med synretning innan vi avslutade.


Jag fick till budföring med både Karin coh Susanne innan de åkte hem och med Karin funkade det jättebra och hon sprang ut på första kommandot både till och från Karin men med Susanne blev hon lite mer osäker och stannade upp och vände sig till mig för att kolla om hon verkligen skulle springa till Susanne. Det var lite extra svårt eftersom hon fick passera rutan och några stora koner på vägen och det var i jämnhöjd med rutan som hon stannade upp   Hon sprang samma sträcka till Karin och då var det inga problem men hon är ju å andra sidan mer van att springa till Karin. Det är ju några veckor kvar till appellen så det ska vi nog hinna få till!


Lite värre att rutan strular eftersom KM är på söndag och på torsdag morgon åker jag till Köpenhamn och hälsar på finaste Linnsan   Så det är ju inte så många dagar kvar att få till det på!  
 


Efter några timmar på klubben är man faktiskt ganska trött och då har matte kommit på att man skall ut och springa efter cykeln!  


   


Ett ganska dumt påhitt om ni frågar Vilja  


SKITKUL om ni frågar Lystra    


 


Ha en fortsatt härlig lördag!

  
Av Helena - 18 maj 2012 17:49

Varför tar jag mig till och med tid att blogga nu bara för att jag egentligen behöver planera en föreläsning/powerpoint?!


Mycket roligt på gång på hundfronten just nu, vi tränar både inför KM i lydnad (Lystra) och agility (Vilja och ev Lystra) den 27 maj och appellspår (Lystra) i Ljusdal den 10 juni!


Så vi är på klubben var och varannan dag och bygger agilitybanor och tränar lydnad!


LYDNAD

Lystra och jag tränar 2:an och appell lydnaden och de flesta moment börjar falla på plats - även framförgåendet!!

Detta moment har det känts som om hon aldrig kommer att fatta och så igår när vi var på klubben (har inte tränat framförgående sen innan hon började löpa för ca 3 veckor sen) så testade jag henne när vi gick mot grusplanen där vi tidigare har tränat detta och döm om min förvåning när hon gick ut i kopplets längd och gick spikrakt framåt en lång sträcka bara på kommandot "framåt". Och då kastade jag såklart bollen över huvudet på henne och sen gjorde hon om det flera gånger på raken! Detta var första gången som jag testade helt utan synretning (något utlagt föremål) och hon ser så söt ut för man ser att i början går hon lite försiktigt (och väntar på bollen) men sen kommer hon på att enda sättet att få matte att kasta bollen är att trava på ordentligt rakt fram!


Jag blir alltid så full i skratt när jag tränar med Lystra för hon är så förväntansfull och ivrig! Vi brukar köra lite lydnad på tomten varje dag och när jag sätter upp henne framför hindret ser hon så söt ut för hon bara väntar på att få hoppa och när jag säger "hopp" så fullkomligt studsar hon över hindret med ett fyrfotahopp och sen vänder hon sig om i luften och kastar sig ner på kommandot "sitt" och sitter med viftande svans. Hon bara väntar på att antingen kommandot "hopp" skall komma igen så hon får hoppa tillbaks eller på att jag skall kasta bollen  


Budföringen har hon också förstått kommandot marsch och det börjar funka riktigt bra - än så länge mest med mer eller mindre kända mottagare.


AGILITY

Vilja kan alla hinder, är duktig på att jobba framåt och tar de hinder jag ber henne om. Hon är inte jättesnabb och slalomen där får vi bromsa in och ta det jättelugnt men hon forcerar banan i en för mig lagom takt (så jag hinner med)! Men igår var hon väldigt slarvig på att lyfta baktassarna så då fick vi träna hoppteknik på hoppraka med många hinder efter varann och efter några vändor började hon lyfta på benen och kunde köra flera svängar på raken utan att riva!


Med Lystra går det desto snabbare men kanske inte lika kontrollerat och hon har varit sämre på att springa ut från mig och jobba framåt. Hon är ju ganska "förig" och vill gärna springa in till min sida mellan varje hinder. Men igår klarade hon för första gången att jobba framåt och ta flera hinder på rad när jag var bakom henne. Hon har varit lite skeptisk till platta tunneln och vänt sig om ifall det inte varit tillräcklig dragning framåt men igår sprang hon rakt fram igenom den när jag var bakom henne och bara pekade på den! Så nu tar hon också alla hinder som hon presenterats för. Men slalom har vi ju inte tränat så mycket så det går också väldigt långsamt och med mycket hjälper (med kropp och händer).


Men igår var Lystra så duktig på agilityn att jag bestämde mig för att anmäla henne också till KM den 27 maj.


De hinder vi ännu inte provat är långhoppet och viadukten (för de är inlåsta i förrådet).


JAKTTRÄNING

Och bara för att det är så himla roligt är vi såklart tvungna att lägga in några jaktträningar också, fast vi egentligen inte har tid  


Idag fick vi till en superrolig träning på ängarna ute på Värmdö BK tillsammans med Karin/Miso och Annika/Indy!


MARKERINGSÖVNING för att öka hundens självförtroende (alltså ingen Viljaövning men en Lystraövning)

Vi hade lagt ut 3-4 dummisar i två olika områden och sen blev det en dubbelmarkering med skott+kast till de två områdena. Detta innebar att direkt när hunden kom ut i rätt område så hittade den en dummi = ökade självförtroendet! Lystra sprang ut på den första och tog den direkt. Men eftersom hon hade sett att det låg flera (har ögonen med sig den lilla svarta) så sprang hon ut i det området igen när jag skickade mot det andra området men då kallade jag in (och Annika gick in och såg till att hon tog min inkallningssignal) och när jag vände mot det andra området och skickade om så sprang hon ut och tog in markering nr 2! Vi gjorde en gång till och nu tog hon dem en efter en precis som det ska va!

En bra övning där jag både fick till att bryta henne i arbete och att få henne att ta den markering jag vänder upp emot + att den stärkte henne i att hon är en duktig markör vilket hon är numera!

 

WALKUP med skytt/kastare

Vi gick i par bakom skytten och här fick vi till väldigt bra fotgående träning och stadgeträning + att de fick träna på låååånga markeringar med apportkastaren!


Lystra skötte sig jättebra! Fick korrigera henne några gånger i fotgåendet men sen gick hon väldigt fint och satt stadigt i skott och kast när Miso jobbade. När det var hennes tur tog hon den första bra men hade sen lite problem med en lång markering (stannade för tidigt och letade) så jag kallade in henne. Vi sköt iväg en till som landade i ungefär samma område och nu skärpte hon till sig, kom ut i rätt område och fick in den!


Vilja (som inte hade fått göra markeringsövningen) var laddad till tänderna när jag tog henne ur bilen så hon fick börja med att få en dubbelmarkering där vi sköt iväg två vansinnigt långa skott med kastaren och hon fick jobba på riktigt ordentligt för att få in dom! Och det var superbra att hon fick springa av sig lite energi för sen skötte även hon sig bra på Walkupträningen. Fick bråka lite på henne i fotgåendet och hade 100 koll på henne så hon inte skulle knalla på Indys apport. När det var hennes tur satt hon och ryckte innan kommandot men satt kvar utan tendens att knalla! Hon kan skärpa till sig när hon vill - Brunbjörnen   


Nä nu finns det inga ursäkter längre (utom att klockan är långt efter arbetstid och jag är lite trött) nu måste jag sätta igång och jobba - åtminstone en liten stund!


Må så gott!

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10 11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Oktober 2012
>>>

HUNDAKTIVITETER 2012

12/2 Träningsträff Ryegates

2/3 Träningsträff Ryegates

(inställt pga sjukdom)

11/3 Lkl 2 ridhus, Lystra

(inställt pga allergi)

24/3 Lkl 2 inomhus, Lystra

25/3 Prova på Agility

6/4 Träningsträff Ryegates

9/4 WT i Wallhalla, Lystra & Vilja/Karin

15/4 WT Lidingö(Vilja&Karin)

21/4 WT Fjällnora, Lystra

22/4 Inoff prov Gullunge, Lystra

28/4 Inoff Jaktprov Laxå, Lystra

6/5 Appellspår WBK, Lystra 

(inställt pga löp)

27/5 KM Nacka BK

(agility Vilja och lydnad Lystra)

2/6 Provapå Rallylydnad, Vilja

10/6 Appellspår i Ljusdal, Lystra

12/6 Lkl 2 Värmdö BK, Lystra

30/6  Lkl 2 Skärgårdscup, Lystra

1/7 Rallydebut Gnesta, Vilja

13-15/7 Jaktinternat i Edsäng

28-29/7 Flatfestival

(WT, Lydnad & utställning)

11-12/8 FlatMästerskapen,Lystra

25/8 Rallytävling Haninge, Vilja

(inställt pga skabb)

26/8 Jaktprov Laxå, Lystra

(inställt pga skabb)

29/8 Lkl 2 NBK, Lystra

(inställt pga skabb)

1/9 Jaktprov Uppsala, Lystra

(inställt pga skabb)

7-9/9 Sökläger Fliken NBK

29/9 WT LRK östra Ökl, Lystra

30/9 WT GRK östra Ökl, Lystra

6/10 Lkl 2 Väsby BK, Lystra

7/10 Appellsp. Värmdö BK,Lystra

13/10 Rally Apollogruppen, Vilja

20-21/10 Sektionskamp i Arboga

27-28/10 Examination Instruktörsutb. Hundens Hus

10/11 Lkl 2, NBK, Lystra

 

 

 

 

 

 

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Fråga mig

7 besvarade frågor

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ HOLMSTORP med Blogkeen
Följ HOLMSTORP med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se