HOLMSTORP

Direktlänk till inlägg 19 augusti 2011

Champinjoner, champinjoner....och en hel del annat

Av Helena - 19 augusti 2011 14:04


VILTSPÅR

Igår var jag och Karin iväg till Eskilstuna på viltspårsprov. Både Vilja, Lystra och Miso tog sin sista etta för championatet så nu är både mamma Vilja och FYRA av hennes döttrar Svenska Viltspårschampions.


  


 

Viljas omdöme: En tik som spårar utmärkt i ett lämpligt tempo. Bra samarbete förare och hund! Champion idag, Grattis!


 


Lystras omdöme: En tik som börjar lite tveksamt men växer med sin uppgift. Bra samarbete förare och hund! Champion idag, Grattis!


 

  

Ryegates lilla Malte tog sin första etta i Ökl 10 månader gammal så han är på god väg mot championatet redan! GRATTIS till Malin Wehinger Redlund till din duktiga ”valp” som dessutom tog ett andrapris på jaktprov dagen innan!! Och såklart även Grattis till Annika som "lånar" honom för att åka på prov! 


Jag är såklart jätteglad över alla tre championaten men allra gladast är jag nog över att Vilja äntligen (efter tre andrapris) visade upp vilken superduktig spårhund hon är!! Hon kan gärna ställa till det och göra lite som hon själv vill om det blir för enkelt (vilket hon tycker att Öklproven är) och det är så himla retligt när man vet hur duktig hon egentligen är. Det skulle verkligen vara spännande att testa henne i ”skarpt” läge eftersom hon går som bäst när det är som svårast!



LYDNADSTRÄNING

Vi har hunnit med ett träningstillfälle med lydnadsgruppen där vi blev ”synade” med det detaljkritiska lydnadsögat! Jag fick då veta att Lystras fria följ var katastrofalt mycket sämre än vad jag trodde. Även om jag har känt att hon till och från kommer lite för långt fram och går lite snett har jag tyckt att det har känts ganska bra att hon är så ”på”. Men det visade sig att hon går alldeles för långt fram, tränger, går väldigt snett och på två spår!


Vilja som jag däremot har tyckt att det känns som om hon är för seg och att hon går för långt ut visade sig ha en perfekt position. Jag tänkte skriva att jag har filmat alldeles för sällan på sista tiden men mer rätt är nog att erkänna att jag har ”tränat” på tok för sällan eller knappt alls på hela sommaren. Men det ska det bli ändring på nu för jag vill ju så gärna bli klar för start i ettan med Lystra åtminstone i höst.


Vi fick även en hel del hjälp med hur vi skall komma åt Lystras avslut i inkallningen (att hon hoppar upp på mig) och hur jag och Vilja skall komma vidare i fjärren där hon gärna ”låser sig” vid första uppsittet om jag kommer för långt ifrån.


Vi är så tacksamma för all hjälp som vi får av vår lydnadsguru Annika Westerlund.


Planering på vår lydnadsträning två veckor framåt.


VILJA

Fjärren: Lägga ner henne, lämna ca 1 meter, ge kommando/tecken för sitt och kasta bollen bakom henne, hålla bollen i vänster hand då jag gör handtecknet med höger. Öka avståndet successivt och göra på samma sätt. Om hon inte sätter sig – gå lugnt fram och lyfta upp henne (inte dominant) och säga bra!

Ingångar: Varva med att köra klossen och att hjälpa henne in i rätt position med handtecken (klappa på benet eller metkrok) och köra med det under ca två veckor och sedan jobba bort det eller jobba ner det till något litet diskret som man även kan använda på tävling ;)

Fritt följ: Fortsätta att jobba på positionen i både rakor, vändningar och halter, säga nej när det blir fel. Hålla bollen i höger hand och belöna bakåt!

Rutan: Träna steg 1 – att springa till rutan i full fart på långt avstånd och att stanna på stå.


LYSTRA

Ingångar: Varva med att köra klossen. OBS! Tänka på att hon inte ska stå för långt fram.

Hjälpa henne in i rätt position med handtecken (klappa på benet eller metkrok) och köra med det under ca två veckor och sedan jobba bort det eller jobba ner det till något litet diskret som man även kan använda på tävling. OBS!! Aldrig belöna en dålig ingång genom att gå låta henne gå framåt vid t ex fritt följ. TÄNKA på att jag skall stå still!

Fritt följ:Jobba på positionen. Om hon drar sig för långt fram, stanna och hjälpa henne in i rätt position med handtecken/klapp på benet. Hålla bollen i höger hand och belöna bakåt!
Fjärren:Jobba med första uppsitt på samma sätt som med Vilja!

Platsliggning:Träna på hakan i backen. Träna på att jag skall kunna gå in i utgångsposition, gå runt henne. Träna på att hon skall lägga sig med hakan i backen även när jag står bredvid och kommenderar ligg.

Ligg och sitt: Signalsäkra kommandona.


 

JAKTTRÄNING

Vi har hunnit med några träningstillfällen med gruppen där vi har jobbat med stadga vid skott, markeringar på land och vatten och sök.


Igår efter viltspåren åkte vi hem till kennelmamman för jaktträning. Hon hade plockat fram vilt (and, kråka och tärna/mås?). Lystra som inte har fått hämta vilt på väldigt länge fick börja med enkelmarkeringar med kråka och tärna för att vi skulle se om hon ville ta det. Det var inga problem, hon kollade snabbt upp vad det var och hade sedan fina upptag och grepp – sprang i full fart tillbaks mot mig men förbi och ville helst inte lämna av de fina pippisarna om hon inte var tvungen. Hon tog nåt extra varv och la sedan ner fågeln en bit ifrån mig. Så det var väl ungefär som jag trodde att det är avlämningarna och att kunna bära bredvid och mot mig som är det vi måste lägga krut på. Hon tog mer än gärna alla pippisarna och lyckades till och med nosa reda på en and som Malin hade lagt ut (utan att jag hade närkt det) som hon plötsligt stack iväg och hämtade ;)


     

Vilja fick en dubbelmarkering med kråka och tärna och fick vända om och ta anden på ett linjetag först innan hon fick ta dubbeln. Och det fixade hon hur bra som helst.


Efter det fick Lystra en likadan övning men hon fick en enkemarkering istället. Hon var jätteduktig och vände utan tvekan om och tog linjetaget först (strulade runt vid avlämningen av anden) och avslutade med att lämna av enkelmarkeringen (kråkan) i handen på mig!! Det kändes bra att hon jobbade upp sig och avslutade med att komma i full fart rakt emot mig med kråkan och lämna av i hand! Det bådar gott inför nästa veckas vilthanteringskurs i Sorunda!


    

 

Avslutade med att Lystra fick plocka upp kråkan (i koppel) och gå bredvid mig och emot mig (när jag backade bakåt) och det gjorde hon helt ok, även om hon hade lätt till att släppa kråkan.


Har fått alla fina bilder från kennelmamman och de är tagna av henne och Malin Jonsson. TACK Annika, Malin och Karin för en härlig dag!!


Snart skall vi åka och köpa staket för nu ska vi hägna in hela vår baksida (som mest består av berg och skogstomt) med 150 cm högt viltstängsel. Det skall bli så himla skönt att kunna låta hundarna springa fritt utan att behöva ha koll så att de håller sig på tomten. Jag har även planer på att ”röja” upp och ”avverka” så jag kan göra en liten träningsplan på ca 15x10 meter. Blir hur bra somhelst när jag skall hålla valpkurser att delvis kunna hålla till på vår tomt. Och om man sen kan vinterisolera och bygga ut friggan 5 kvm (så den blir det numera tillåtna 15 kvm) så blir det helt perfekt att hålla mina kurser uppe på ”berget”.


Jag har ju kurser i allmänlydnad och aktivering och har nu även en valpkurs på gång. Men jag har ju ingen instruktörsutbildning i botten utan ”bara” de ca 60 poäng jag har läst på SLU och Linköpings universitet (djurens beteende, djurens kommunikation, hund- och kattetologi, hundens beteendebiologi och hund - avel, utfodring och hälsa).


Men nu när jag har märkt hur kul jag tycker att det är att hålla hundkurser vill jag vidareutveckla mig som instruktör så i november påbörjar jag en 1-årig hundinstruktörsutbildning på Hundens Hus och det ser jag verkligen fram emot!!



Må så gott alla ni fina!

 
 
Sarah, Pippi o Wilda

Sarah, Pippi o Wilda

19 augusti 2011 16:07

Grattis till championaten!

http://flattar.wordpress.com

 
Annica

Annica

19 augusti 2011 17:49

Tack själv för en jättetrevlig dag! Lystra var jätteduktig med vilt ju ;-)Och Vilja, hon är ju en pärla.. Så rolig se i skogen, snacka om spårhund! Glöm inte skicka in bilder av de nya champinjonerna till Charmören!

http://www.ryegates.se

 
Karin & co

Karin & co

19 augusti 2011 18:29

Annica - Lystra har alltid tagit vilt, det är hennes matte som inte gärna gör det ;-)

Duktiga spårhundar, det kommer nog att bli rätt spår även på Lydnadsplanen framöver!

http://Karinochwilma.bloggagratis.se

 
Susanne O Pebbels

Susanne O Pebbels

19 augusti 2011 20:33

Grattis igen!

Låter som du blivit taggad på lydnaden igen, kul!! Då hoppas jag att vi ses på tisdag igen :-)

http://hundtraningen.blogspot.com

 
Susanne O Pebbels

Susanne O Pebbels

19 augusti 2011 20:34

Tre "igen". på två meningar... ;D

http://hundtraningen.blogspot.com

 
Linn

Linn

20 augusti 2011 07:51

Grattis till alla champions, duktiga ni är, förare och hundar!

Om du vill ha en utmaning i spåret ska du givetvis prova på det här spåret http://www.swdi.se/swdi.se/Utmaningar.html
;)
Kul med vidareutbildning och utvecklande av dina hundkurser :)

http://hundlycka.blogspot.com

 
Ingen bild

Anna

20 augusti 2011 12:20

Grattis syrran och systerdottern till championaten!!Musse o Molle

 
Karin & co

Karin & co

21 augusti 2011 06:22

Det där blev jag sugen att prova med Wilma (Linns länk). Kanske inte lägga ut 3000 balubas för att tävla. Men att lägga ett sånt spår skulle vara jättekul. Fattar som om det är personspår de avser?

http://Karinochwilma.bloggagratis.se

 
Sinna

Sinna

21 augusti 2011 22:27

STORT GRATTIS till championatet eller championaten rättare sagt :-) Det måste kännas helt fantastiskt kul!!

Vad spännade med egna kurser och din vidareutbildning. Det känns verkligen som du är på "rätt spår" där :-)
Kram Sinna

http://sinnasidan.blogspot.com

 
Annika, Diesel o Indy

Annika, Diesel o Indy

22 augusti 2011 20:55

Flera dagar sen jag har hunnit läsa bloggar. Kul läsning! Grattis igen till cahmpionaten!

http://annikasvardag.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Helena - 31 oktober 2012 12:22

    Efter att ha varit Bloggplatsen trogen i många år har jag nu fått ett erbjudande om att blogga via Vimeddjur. Jag håller därför på och bygger upp min nya hemsida och blogg i Wordpress så hädanefter kan ni följa oss HÄR   Min gamla HOLMSTO...

Av Helena - 30 oktober 2012 16:44


STOPPSIGNAL PÅ VÄG EMOT MIG!  STOPPSIGNAL PÅ VÄG IFRÅN MIG   LYSTRA FÖRSÖKER FÅ MATTE ATT BLÅSA STOPPSIGNAL PÅ ALLA MÖJLIGA.....   ....OCH OMÖJLIGA SÄTT         ...

Av Helena - 30 oktober 2012 15:57


- Menar du verkligen RAKT fram?? - Ja jag menar RAKT fram!! - Menar du att jag ska springa IGENOM enbusken?? - Ja jag menar att du ska springa IGENOM enbusken!! - Men om det kommer ett träd ivägen då?? - Om det komme...

Av Helena - 28 oktober 2012 18:13


Så var då äntligen denna helgen över!!   Känns lite som en mental urladdning nu när det är klart. För även om jag har känt att jag KAN det här så visste man ju inte vad för frågor som skulle komma på det teoretiska provet och om man pga nervosite...

Av Helena - 23 oktober 2012 15:26

I helgen bar det av till Arboga för sektionskamp mellan flatklubbens sektioner Östra (vårt lag), Bergslagen och Gävle-Dala. Värmland hade tyvärr inte fullt lag så de hade lämnat WO.   Vi har haft en superrolig helg med trevligt umgänge även om ma...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

HUNDAKTIVITETER 2012

12/2 Träningsträff Ryegates

2/3 Träningsträff Ryegates

(inställt pga sjukdom)

11/3 Lkl 2 ridhus, Lystra

(inställt pga allergi)

24/3 Lkl 2 inomhus, Lystra

25/3 Prova på Agility

6/4 Träningsträff Ryegates

9/4 WT i Wallhalla, Lystra & Vilja/Karin

15/4 WT Lidingö(Vilja&Karin)

21/4 WT Fjällnora, Lystra

22/4 Inoff prov Gullunge, Lystra

28/4 Inoff Jaktprov Laxå, Lystra

6/5 Appellspår WBK, Lystra 

(inställt pga löp)

27/5 KM Nacka BK

(agility Vilja och lydnad Lystra)

2/6 Provapå Rallylydnad, Vilja

10/6 Appellspår i Ljusdal, Lystra

12/6 Lkl 2 Värmdö BK, Lystra

30/6  Lkl 2 Skärgårdscup, Lystra

1/7 Rallydebut Gnesta, Vilja

13-15/7 Jaktinternat i Edsäng

28-29/7 Flatfestival

(WT, Lydnad & utställning)

11-12/8 FlatMästerskapen,Lystra

25/8 Rallytävling Haninge, Vilja

(inställt pga skabb)

26/8 Jaktprov Laxå, Lystra

(inställt pga skabb)

29/8 Lkl 2 NBK, Lystra

(inställt pga skabb)

1/9 Jaktprov Uppsala, Lystra

(inställt pga skabb)

7-9/9 Sökläger Fliken NBK

29/9 WT LRK östra Ökl, Lystra

30/9 WT GRK östra Ökl, Lystra

6/10 Lkl 2 Väsby BK, Lystra

7/10 Appellsp. Värmdö BK,Lystra

13/10 Rally Apollogruppen, Vilja

20-21/10 Sektionskamp i Arboga

27-28/10 Examination Instruktörsutb. Hundens Hus

10/11 Lkl 2, NBK, Lystra

 

 

 

 

 

 

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Fråga mig

7 besvarade frågor

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards