HOLMSTORP

Direktlänk till inlägg 14 juni 2010

FART "Fågelhundens Arbetstest"

Av Helena - 14 juni 2010 19:09


Här kommer lite utförligare förklaring till FART testet med bilder (på Röja och Miso) och film på Lystra som var de av Viljas avkommor som gjorde testet i lördags. I söndags var det Wilda och Texas tur och enligt rapporter hade de skött sig lika bra som syrrorna. Enligt matte Maria var Texas lite intensivare än syrrorna men hade lika goda nerver. Känns så bra att Viljas avkommor uppvisat så fantastiska egenskaper och att alla valpköpare verkar så nöjda och glada att de fått en valp ur den här kullen. Av 11 valpar vet jag att åtminstone 9 ägare har planer på att träna och tävla någonting av jakt, lydnad eller bruks och det känns ju såklart väldigt roligt. Ser fram emot en härlig avkommebeskrivning till hösten och hoppas att så många som möjligt har möjlighet att delta!


FART test 1 kan göras med valpar från 6-12 månader och det innehåller de fyra första delarna som även är med i FART 2, Tillgänglighet, Hagen, Bläckfisken och Gropen. FART 2 innehåller även ett skrämsel moment där en släde med en figur med ögon dras emot hunden. Vilja har bara gjort FART 2 och när jag skrev in Lystras protokoll på hemsidan kunde jag konstatera att mor och dotter hade väldigt lika resultat förutom på buren som Vilja utförde på ett otroligt strukturerat sätt :-) Men så var hon ju betydligt äldre och mer apporteringstränad än vad Lystra är. Det var väldigt roligt att se att systrarna som ännu inte har fått hämta dummis klarade testet så väldigt bra och det är ju när hundarna är helt otränade som man verkligen kan se vilka egenskaper de fått med generna. Testet är visserligen utformat så att varje moment skall vara en förstagångsupplevelse för hunden men en apporteringstränad hund har kanske mer fokus och motivation att hämta dummin än en otränad hund.


DEL 1 TILLGÄNGLIGHET

     

Miso är här lite tveksam när Carina tar henne i kopplet och går iväg. Första svängen är  Carina helt neutral och bara går iväg med hunden och så iakttar man hur hunden reagerar på det.


Andra svängen är Carina inbjudande och tar kontakt med hunden och så iakttar man hur den svarar upp på det.


Hantering: Carina känner och klämmer på hunden, trycker den på ryggen/bakdelen och tittar på tänderna.


Carina avslutar med att kasta iväg en dummi som Miso tar upp och springer i full fart mot ......


  ...matte Karin som mer än gärna tar emot   


LYSTRAS OMDÖME TILLGÄNGLIGHET

Kontakt: Frimodig balanserad

Följsamhet med neutral testledare: Något tillbakadragen.

Följsamhet inbjudande testledare: Svarar balanserat.

Hantering: Något undergiven.

Social aggression vid hantering: Ingen aggression


DEL 2 HAGEN


Hagen har en stor lucka mitt fram, en liten längst bak (i vinkeln) och ett mjukt nät på ena sidan (under träplankan). Håkan tar med en dummi som han går fram och släpper ner mitt i hagen när hunden tittar på. Först får de börja med två omgångar när alla luckor är öppna. När de sedan har gått in genom en lucka stängs den vartefter.


Röja springer runt buren för att försöka ta sig in.


  Yes!


  Men vad nu då nu var den luckan stängd??


Miso som var den enda valpen (iallafall på lördagen) som hittade lilla luckan får här lite hjälp av Håkan att hitta släpet.


 


  Åh tack för hjälpen säger Miso nu har jag hittat in....


  .......men hur kommer jag ut??LYSTRAS OMDÖME HAGEN

Bytesintresse

Problemlösning, koncentration och rationalitet (upptäckt av ingång)

Stora luckan: Hittar efter avbrott luckan

Lilla luckan och släpet: Tappar intresse (när det blev för svårt)


Miljöpåverkan hagen: Liten påverkan, övervinns snabbt (stora luckan) lilla luckan och släpet kan ej bedömas eftersom hon fick hjälp.


Byteshantering (gripandefunktion): Griper balanserat mitt på föremålet (stora luckan), lilla luckan och släpet kan ej bedömas eftersom hon fick hjälp.


Bytesintresse (behållandefunktion): Håller fast (stora luckan)


Problemlösning, koncentration och rationalitet (utgång stora luckan stängd): Kan ej bedömas eftersom hon fick hjälp med luckorna.


Håkans kommentar var att Lystra är väldigt uppmärksam på saker och ting runtomkring henne och det var märkbart att hon blev störd av att det blåste så mycket och att det fanns mycket att upptäcka runtomkring och eftersom hon är en liten valp som måste upptäcka världen så hade hon lite svårt att minnas vad hon höll på med   Att vara uppmärksam är en väldigt bra retrieveregenskap men det jag får tänka på är att träna in nya saker i en känd miljö och successivt träna med störningar. Det är såklrt även viktigt med klassisk miljöträning i olika miljöer där hon får lov att upptäcka utan krav på att prestera.


DEL 3 BLÄCKFISKEN


Miso uppmärksammar att linan sträcks.......


  ....reagerar och vill följa efter....

...och när matte Karin kopplar loss springer hon mot bläckfisken, bromsar in och närmar sig med försiktighet.


Och när man äntligen lyckats bärga den farliga bläckfisken vill man såklart behålla den för sig själv  


Bläckfisken 1 oidentifierat byte (utan motstånd)


LYSTRAS OMDÖME BLÄCKFISKEN 1

Upptäcktsförmåga (registrering av rörelse och ljud): När linan sträcks.

Bytesintresse (efterföljandefunktion): Kontrollerad

Bytesintresse (kontaktförmåga oidentifierat byte): Kort tveksamhet, övervinner.

Byteshantering (gripandefunktion): Griper balanserat, taxering.

Byteshantering (bärandefunktion): Bär med upprepade omtag.

Byteshantering (under bärande): Anpassat grepp


Bläckfisken 2 Eftersom de nu varit och hämtat den en gång är bytet identifierat. Nu håller Håkan emot för att se hur hunden reagerar när bytet gör motstånd.


LYSTRAS OMDÖME BLÄCKFISKEN 2

Bytesintresse (minnesfunktion): Sporadiska kontroller

Bytesintresse (efterföljandefunktion): Mycket snabb kraftfull. 

Här kan man se hur mycket det ökar när hunden vet vad det är frågan om vilket man kan tänka på när man tränar samma sak flera gånger. För att man inte skall öka hundens förväntningar för mycket inför en aktivitet.

Bytesintresse (kontaktförmåga identifierat byte): Omedelbar närkontakt 

Bytehantering (gripandefunktion): Griper balanserat rationellt.

Bytesintresse (behållandefunktion vid bytesmotstånd): Tappar, snabbt återtag, sedan reglerad intensitet utan att tappa. Man kan här se hur hon lägger tyngden bakåt och bara kämpar för att få med sig bytet hem, en envis liten dam     


DEL 4 GROPEN

Carina visar den nergrävda hinken där rdummin läggs ner och täcks med granris. Hunden måste stoppa ner huvudet i granriset för att komma åt bytet.


Steg 1: Håkan kastar en dummi i området som hunden får hämta.


Steg 2: Håkan "planterar" ut den lilla valpdummin i hinken.


Miso stoppar gärna ner huvudet i hinken bland granriset för att få tag i dummin.


Karin och Håkan diskuterar avlämningarSteg 3 Håkan låtsas lägga en dummi i hinken och man vill här se hur länge hunden håller sig i området och fortsätter leta. Man avslutar med att Håkan kastar en dummi i området (när hunden inte ser) så de får avsluta med att lyckas.LYSTRAS OMDÖME GROPEN

Bytesintresse (uppletandefunktion): Lystra letar intensivt i relevant område och är rationell på både kast och gömd dummi men när det är tomt minskar hennes intresse snabbt.

Byteshantering: Bär balanserat

Miljöpåverkan: Hämtar upp utan tvekan

Bytesintresse (behållandefunktion mot föraren): Bär frimodigt till föraren. Jag tycker att Lystra springer förbi mig varje gång men det tolkade håkan inte som att hon ville behålla bytet för sig själv utan mer att hon hade lite bråttom och inte hann stanna    

LYSTRAS OMDÖME LJUD

bedöms genom hela testet.

Kampskall: Inget kampskall

Pip eller gnäll: Enstaka lågt pip eller gnäll i passivitet och då hon är instängd i hagen och inte hittar ut.


LYSTRAS OMDÖME NERVKONSTITUTION

bedöms genom hela testet

Stressnivå under passivitet: Direkt anpassning eller viloläge 

Stressnivå under aktivitet: Anpassat stresspåslag 


Det var framförallt valparnas nerver och lugna, coola sätt vid tillgänglighetstestet och hanteringen som imponerade på Håkan & Carina. Att mellan momenten sätta sig eller lägga sig ner och koppla av hör inte till vanligheten hos 6-månadersflatvalpar.


Oj vilket långt inlägg det blev.  Jag får skriva om gårdagens och dagens träning vid ett annat tillfälle.


Gokväll!


 
ANNONS
 
Jessica, Gnista & Sota

Jessica, Gnista & Sota

14 juni 2010 21:47

Jätte skoj att läsa och se bilder/filmer från er dag hos Håkan & Karina :)

http://www.skeppartorps.se

 
Birgitta & Lizzie

Birgitta & Lizzie

15 juni 2010 08:24

Kul att du skrivit så detaljerat om varje delmoment !
Det du skriver om Lystra och hur hon lägger tyngden bakåt och bara kämpar för att få med sig bytet hem, en envis liten dam osv verkar på nåt vis som en repris från Viljans vilja att få med sig en flytboj *harkl* ; den gången när viss husse inte fick ta det med ro, utan ro utav bara sjutton för att assistera :-)))

Säger bara en sak : Härliga valpar !!!
Kramizar

http://icelolly.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Maria&Texas

15 juni 2010 12:13

Största skillnaden med Texas (som jag ser det)är att han är lite mer "pang på rödbetan".Tvekar inte en sekund innan han ger sig in i nåt nytt.Han var något överdriven när han följde med Carina (att jag står kvar bekymrar honom inte alls)och gav henne kampinviter,men var frimodigt balanserad vid hantering,inte alls undergiven.
Vid buren ger han sig direkt in i stora luckan men behöver ha hjälp att hitta dom andra,men jobbar på ännu intensivare när han får problem.Vid bäckfisken så fångar han den nästan i flykten redan vi första försöket!Behöver inte undersöka alls:).Sen har han aktivitet även mellan momenten och fick bed.långsamt minskande,därför behöver vi träna mycket stadga och passivitet.Men det som är allra underbarast är att han är totalt knäpptyst hela tiden, jag jublar över det som haft en Beardis med ständiga kampskall,blev det för roligt så kunde han skälla sönder hela lydnadsprov.
Vi kommer givet på höstens avkommebeskrivning!:)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Helena - 31 oktober 2012 12:22

    Efter att ha varit Bloggplatsen trogen i många år har jag nu fått ett erbjudande om att blogga via Vimeddjur. Jag håller därför på och bygger upp min nya hemsida och blogg i Wordpress så hädanefter kan ni följa oss HÄR   Min gamla HOLMSTO...

Av Helena - 30 oktober 2012 16:44


STOPPSIGNAL PÅ VÄG EMOT MIG!  STOPPSIGNAL PÅ VÄG IFRÅN MIG   LYSTRA FÖRSÖKER FÅ MATTE ATT BLÅSA STOPPSIGNAL PÅ ALLA MÖJLIGA.....   ....OCH OMÖJLIGA SÄTT         ...

Av Helena - 30 oktober 2012 15:57


- Menar du verkligen RAKT fram?? - Ja jag menar RAKT fram!! - Menar du att jag ska springa IGENOM enbusken?? - Ja jag menar att du ska springa IGENOM enbusken!! - Men om det kommer ett träd ivägen då?? - Om det komme...

Av Helena - 28 oktober 2012 18:13


Så var då äntligen denna helgen över!!   Känns lite som en mental urladdning nu när det är klart. För även om jag har känt att jag KAN det här så visste man ju inte vad för frågor som skulle komma på det teoretiska provet och om man pga nervosite...

Av Helena - 23 oktober 2012 15:26

I helgen bar det av till Arboga för sektionskamp mellan flatklubbens sektioner Östra (vårt lag), Bergslagen och Gävle-Dala. Värmland hade tyvärr inte fullt lag så de hade lämnat WO.   Vi har haft en superrolig helg med trevligt umgänge även om ma...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

HUNDAKTIVITETER 2012

12/2 Träningsträff Ryegates

2/3 Träningsträff Ryegates

(inställt pga sjukdom)

11/3 Lkl 2 ridhus, Lystra

(inställt pga allergi)

24/3 Lkl 2 inomhus, Lystra

25/3 Prova på Agility

6/4 Träningsträff Ryegates

9/4 WT i Wallhalla, Lystra & Vilja/Karin

15/4 WT Lidingö(Vilja&Karin)

21/4 WT Fjällnora, Lystra

22/4 Inoff prov Gullunge, Lystra

28/4 Inoff Jaktprov Laxå, Lystra

6/5 Appellspår WBK, Lystra 

(inställt pga löp)

27/5 KM Nacka BK

(agility Vilja och lydnad Lystra)

2/6 Provapå Rallylydnad, Vilja

10/6 Appellspår i Ljusdal, Lystra

12/6 Lkl 2 Värmdö BK, Lystra

30/6  Lkl 2 Skärgårdscup, Lystra

1/7 Rallydebut Gnesta, Vilja

13-15/7 Jaktinternat i Edsäng

28-29/7 Flatfestival

(WT, Lydnad & utställning)

11-12/8 FlatMästerskapen,Lystra

25/8 Rallytävling Haninge, Vilja

(inställt pga skabb)

26/8 Jaktprov Laxå, Lystra

(inställt pga skabb)

29/8 Lkl 2 NBK, Lystra

(inställt pga skabb)

1/9 Jaktprov Uppsala, Lystra

(inställt pga skabb)

7-9/9 Sökläger Fliken NBK

29/9 WT LRK östra Ökl, Lystra

30/9 WT GRK östra Ökl, Lystra

6/10 Lkl 2 Väsby BK, Lystra

7/10 Appellsp. Värmdö BK,Lystra

13/10 Rally Apollogruppen, Vilja

20-21/10 Sektionskamp i Arboga

27-28/10 Examination Instruktörsutb. Hundens Hus

10/11 Lkl 2, NBK, Lystra

 

 

 

 

 

 

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Fråga mig

7 besvarade frågor

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ HOLMSTORP med Blogkeen
Följ HOLMSTORP med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se