HOLMSTORP

Alla inlägg under mars 2010

Av Helena - 20 mars 2010 14:12

Imorse tränade jag och Lystra på en av läxorna tills imorgon, att shejpa in en huvudrörelse. Jag tycker det är svårt att se om hon förstår varför jag klickar och att hon därför upprepar beteendet medvetet eller om det är en slump. Men på filmen ser det faktiskt ut som om det är medvetet   


Eller vad tycker ni?





Och nu har hon riktigt kommit igång med ingångarna och hon sätter sig ibland även om det inte har varit något mål eftersom jag vill att hon skall hamna riktigt rakt innan hon börjar sätta sig. Men när hon sätter sig i en bra position så får hon såklart kred för det. Nu skall vi jobba vidare på att sitta i utgångsställning med ögonkontakt.



Vi testade även lite nostarget på postit och targetöverföring och det såg ut såhär.




Vilja och jag har mest ägnat oss åt gåfintikoppletträning och lite framåtsändande. Vid gåfintikoppelträningen har jag belönat allt som inte är att dra i kopplet och så fort det har stretat det minsta i kopplet har jag stannat och inväntat ögonkontakt. Man kan  ju tycka att det är valpträning och att hon borde kunna det men jag skall ärligt erkänna att jag varit lat med denna träningen, hon är ju oftast lös eller under fotkommando, så det blir gärna lite stretande i kopplet när hon vill nå fram till olia lutfläckar eller bara vill komma fram lite fortare. Hon har gått riktigt riktigt fint nu under flera promenader så träningen verkar ge resultat!






   




Och så har vi såklart haft med oss dummisar och tränar lite linjetag och tecken på prommisarna.


Nu kommer snart Susanne för vi skall på inomhusträning.

Av Helena - 19 mars 2010 13:52

Imorse hade jag "date" med en målare och en golvläggare i lägenheten på söder (vi skall få den fixad inför försäljningen). Så jag tog Lystra med mig och åkte bussen in till stan. Hon är helt underbar att ha med sig - hon har verkligen fått sin mammas coola sätt inför nya situationer. Killarna som jag träffade i lgh var helimpade av min lilla tjej som först jagade tumstocken under tiden som golvläggaren mätte och sen la sig på dörrmattan och sov som en stock   


Efter mötet passade vi på att miljöträna så jag och Lystra tog en prommis på söder. Hon vill ju gärna hälsa på alla människor som vi träffar på promenaderna här hemma men i stan var det ju så mycket folk så då insåg hon att hon inte kunde hälsa på alla. Hon har dock lite svårt att passera barnvagnar utan att få hälsa på den lille tvåbeningen i vagnen. Men hon knatade på som om inget hade hänt bland barnvagnar, cyklar, rollatorer, bilar, bussar och en ambulans som for förbi med fulla sirener. Ingenting får min coola tjej ur balans och hon följer efter mig så fint i kopplet.


Det svåraste var nog att låta bli att plocka upp allehanda ting från gatan och hon gjorde några riktiga fynd när hon hittade två chokladpraliner som hon försökte tugga i sig och en STOR glasbit som hon gärna ville bära på. Men matte tyckte varken att det var lämpligt med cigarettfimpar, choklad eller glasbitar  


Vi passerade två djuraffärer och passade såklart på att gå in och kika lite.


            


I den första affären gjorde jag såna här fina brickor med namn och telefonnummer på till alla tre tjejerna.



Tina har verkat lite förvirrad på sista tiden, sprungit åt fel håll och tappat bort oss på promenaderna så även om hon är chipmärkt så känns det viktigt att hon har telefonnumret runt halsen om hon skulle irra bort sig.

Förra veckan irrade hon bort sig och sprang åt ett håll där vi aldrig brukar gå och råkade komma upp på vägen så då blev jag så rädd att jag i och för sig har henne mest kopplad nu men man vet ju aldrig.



    


och när matte handlade för över 200 kronor fick Lystra välja ett pipdjur

(Moa, ser du att det blev en späckhuggare?1)



 


Vi tänkte hälsa på Solveig och Roland när vi passerade kontoret men Roland var inte där och Solveig hade kundbesök så vi vandrade vidare.



Under promenaden träffade vi på en tax, en Jack Russel, en Border Collie och två pudlar. Lystra har börjat skälla på små hundar på håll men när hon får gå fram och hälsa är hon kavat och framåt.


Jag passade på och klicka henne när vi såg hundar på håll

(innan hon hann börja skälla) och det blev bättre och bättre.



Lystra på godis/benjakt i djuraffären!



I den andra djuraffären köpte vi en godispåse med hård kant som man fäster på bältet/byxlinningen, små gummisnoddar till Tina och ett rökt märgben som Lystra "hittade" och vägrade lämna 



  Äntligen hemma igen





    

Såhär sött sussar man efter en dag i stan!


De stora hundarna har fått en kortare prommis med Linn men nu tänkte jag ta ut Vilja på en kickrunda. Hoppas vi kan få husse att cykla framför oss som "hare". I tisdags när vi testade för första gången sprang hon ju ganska bra framför cykeln men i onsdags var det precis som om hon trodde att hon gjorde fel när jag tjoade på henne.


Så ju mer jag tjoade att hon skulle dra desto finare gick hon vid min sida. Och till sist kunde man undra om hunden skall dra mig eller om det är jag som skall dra hunden   


















Av Helena - 16 mars 2010 14:41

Idag fick jag min Kickbike så på förmiddagen skruvade jag ihop den med två valpar som snodde skruvmejslar, skruvar, spred ut kartong över halva huset och var allmänt hjälpsamma   


Men jag fick ihop den och lagom till att den var pumpad och klar somnade systrarnaBUS för då var de så trötta av att "hjälpa" mig med kickbiken   



Så när de sov fick pudelen vara barnvakt så passade jag och Vilja på att ta en premiärtur i det vackra vädret och det var riktigt kul!! Vilja har ju inte kommit tillbaks till sin vanliga kondis så vi tog det lugnt och började med att hon fick skritta en stund och sen trava en stund innan vi drog på i galopp. Och jag lät henne inte dra så jättemycket (så då fick ju matte jobba lite också) men hon höll sig iallafall framför kicken mestadels av tiden vilket jag trodde skulle bli svårt eftersom hon är van att vara bredvid när vi cyklar.


Sen körde vi lite intervallträning och när vi kom hem var både matte och Vilja trötta i benen  



Jag blev ju snål och beställde inte terrängvarianten som var 2000 kronor dyrare och den här hade ett lagom tjockt bakdäck men framdäcket ser lite tunt och klent ut så vi får väl se om det går att köra i skogen. Det är ju bäst för Viljas tassar om man kan köra i skogen men annars får jag väl införskaffa ett par muckboats (eller vad de heter) till henne. Och om hjulet pajjar kanske man kan byta ut det mot ett grövre 


Jag kom på igår att jag mest skriver om lillfisens träning men jag och Vilja brukar träna lite jaktydnad, tecken och dirigeringar nästan varje dag på promenaderna.

Men tyvärr så har vår träningsgrupp inte kommit igång riktigt ännu men nu är det snart dags att ta tag i det!


Imorgon är det iallafall inomhusträning på kvällen!

 

Miso har grävt sig en grop och både....


       


...syrran och ....


  ...hennes barnsliga mamma är nyfikna!


Systrarna BUS med mamma




   

Lystra passar istället på och spanar och....



  ...leker herre på täppan. Bäst att passa på nu för snart ser hon inte ut över häcken och staketet men nu är snöhögarna nästan i jämnhöjd med staketet och det är bara att kliva rakt ut över häcken   


Sen är det ju kul att smyga på syrran också  


Kolla in mitt snygga hinder i bakgrunden....ser lite läskigt ut nu när det bara är vassa pinnar som sticker upp.





   

Bus med mamsen!


  Sen är det mysigt att somna in i den "stora" lådan som matte har ställt fram.

Usch kolla vad hundhår det är på golvet.....ja Annika du hade rätt Vilja fäller och fäller och fäller och fäller.....och hennes matte moppar och moppar och moppar. Både Roomba och den vanliga dammsugaren blir fulla direkt så det är bättre att moppa tycker jag.


Nej nu börjar de vakna till så nu går vi ut i solen en sväng igen.




Av Helena - 15 mars 2010 07:06

Imorse skulle vi träna fokus under baklänges marsch - att hon när jag backar skall följa mig med ögonkontakt med huvudet vid min vänstra sida. Helt plötsligt när jag stod helt stilla framför henne kom hon in till min vänstra sida och trampade runt så fint och ställde sig i utgångsställning. Så då fortsatte vi med att träna det och hon hittade rätt (bredvid min vänsterfot) gång på gång - utan hjälp av den tunna targeten som vi har använt oss av på sista tiden. Några gånger trampade hon mig på foten men de flesta gångerna var hon precis bredvid foten!! Min duktiga lilla valp gjorde så snygga ingångar och några gånger satte hon sig snyggt också så snart är det dags att gå vidare och träna att hon skall sätta sig i utgångsställning. Eftersom hon har lätt för att sätta sig tror jag det blir väldigt enkelt och jag vill inte börja med det förrän hon hamnar precis rakt vid min sida varje gång!


Backandet har också tagit fart och hon bjuder gärna ett backande på många många steg - hinner inte räkna men hon backar en bra bit bakåt på drygt en meter eller mer!!


Helgen har varit full av aktiviteter. Jag hann träffa Gunilla lördag eftermiddag och söndag frukost. Kul att vi hann träffas och att jag iallafall kunde erbjuda boende även om vi hade vårt hus fullt av släkten!

På lördagskvällen hade vi 70-årskalas för svärmor härhemma och det blev väldigt lyckat med god mat och trevligt umgänge.


Må så gott!!


Av Helena - 13 mars 2010 11:35

Nu har jag klippt ihop filmen från då Vilja, Miso och Lystra fick stifta bekantskap med Pumba (barnen kallade den så när de var små). Vilja är ju inte helt medveten om sina bakben plus att det är ju svårt för henne som är så stor att kliva upp med alla fyra på en så ostadig sak men hon gör så gott hon kan som vanligt.


Miso greppade direkt vad det var frågan om och hon hade dessutom provat Karins lilla balanskudde förut så det tog inte lång stund förrän hon "hoppade" upp med alla fyra!


Lystra hade under första träningspasset svårt att få upp bakbenen eftersom den är så hög så  krävs det lite fart för att komma upp men vid andra passet förstod hon vad det handlade om. Och då blev det plötsligt jättekul så hon for fram och tillbaka över kudden  




Igår kväll när jag tänkte shejpa en huvudrörelse som också är en av läxorna lyckades jag fånga några små huvudvridningar men sen när jag skulle filma började hon bjuda på ett backande och då hörde jag Annas röst "fånga det du får" Så då körde vi backande istället! Och då blev det full fart framåt med backandet vill jag lova   Hon är så söt när hon sätter fart bakåt   






Snart kommer Gunilla (med Asta) hit så jag ska åka in till stan och träffa henne och sen skall vi på en minnesstund vid graven och ikväll blir det 70-årskalas för svärmor härhemma så den här dagen blir det nog inte heller några problem att slå ihjäl   




Må så gott!

Av Helena - 12 mars 2010 09:12

 ...för att du har strukturerat upp läxan som vi har till nästa söndag.


Jag har börjat lite med några av sakerna men när man har båda valparna blir det inte mycket tränat   


(Ja Karin jag snodde din snygga uppställning av läxan)


Träna burlekar (gå in i buren, stanna kvar i öppen bur trots retning/störning, sitta kvar när burdörren öppnas samt komma ut på frikommando från olika riktningar o avstånd).
Här har vi kommit en bit på vägen, hon sitter duktigt kvar och jag kunde igår till och med sätta mig på huk några meter från buren och smacka (lockande) utan att hon kom ut! Även frikommandot börjar bli bättre. Igår när jag sa FRI klev hon ut ett par steg lite tvekande först (innan jag kastade godisen) och efter en stund blev hon snabbare på att kliva ur på kommandot.


Träna in olika belöningar, nya lekar både med och utan föremål.
Det här tycker jag är jättesvårt och jag måste påminna mig själv om att variera belöningarna!


Vi ska shejpa en huvudrörelse.

Började shejpa ett nickande förut men nu var det längesen. Började imorse shejpa att hon vrider huvudet åt nåt håll. Tänkte shejpa  att hon vrider huvudet åt något håll och tanken är att hon sen skall kunna skaka på huvudet fram och tillbaka när man fråga konstiga frågor   Minns att jag var på en kurs i slutet på 80-talet med en schäfer som skakade på huvudet när husse frågade om han tyckte om Carl Bildt   


Shejpa in en annan rörelse.
Jag har påbörjat att shejpa backande. Sen hållerjag på och tränar att hon ska plocka upp saker från golvet (som inte har kastats) och tränar även avlämningar (av saker som kastats) genom att jag klickar när hon är på väg mot mig med ett föremål i munnen men vet inte om detta är en bra grej att shejpa in och om det räknas som att shejpa in en rörelse. 


Shejpa in något som involverar ett föremål.

Som ni såg på filmen förut har jag börjat shejpa in att hon skall kliva i en låda och kliva upp på lådan. Och så har jag pulsat upp till lillstugan och hämtat"pumba" som jag tänkte shejpa henne att kliva upp på och det blir en liten balansakt för den är luftfylld och lite svajig.


Sen det där med att rangordna hundens 10 bästa belöningar samt 10 bästa aktiviteter (oavsett om vi gillar dem eller inte) tycker jag är svårt. Har så dålig fantasi känner jag så detta måste jag tänka mer på.


Att vi skall mejla Anna om det är något speciellt vi vill träna in så skall jag fundera vidare på detta. Ev hur man går vidare med avlämningarna eftersom hon gärna velat springa till bian eller buren med det hon har "erövrat". Nu har jag klickat henne när hon kommer emot mig och då släpper hon ju det hon har för att hämta sin godis men på detta sätt har jag iaf fått henne att komma närmare och närmare.


Klossen står ju på schemat till nästa gång så då kan jag säkert få mer hjälp att ta bort den men jag vill tacka Linn som tipsade om att jag skall ställa mig mer och mer på tidningen tills det är jag som står på tidningen för det verkar funka jättebra  


Nej nu måste jag passa på och jobba lite för snart kommer Miso hit när husse & matte ska på båtmässan och då blir det ju fullt ös medvetslös! 



Av Helena - 10 mars 2010 07:40

Och Lystra blir så konfunderad när den är borta. Det går bra med en liten tunn "charmören"tidning, bara hon har något att sätta framtassarna på men inte helt utan. Skall försöka shapa in att hon kommer in till min vänster sida och går förbi (bakåt) och sedan ta steg för steg när hon vrider in bakdelen. Eftersom hon har det i bakbenen från klossenträningen borde det inte vara så svårt men just nu känns det så.


Filmade inte imorse men skall försöka filma ikväll eller någon annan dag. Backandet går framåt om man så säger men inte heller detta har jag filmat så det kommer senare. Däremot filmade jag i måndags när jag shapade henne att kliva i en låda med alla fyra tassarna.



Idag skall jag försöka komma upp till lillstugan och ta ner "pumba" som är en uppblåsbar sak som jag skall shapa henne att kiva upp på.


Idag blir det ingen träning för snart kommer andra halvan av systrarna bus och då blir det full fart framåt hela dan.......förutom när de sover och då skall jag passa på och jobba.


Här kommer lite bilder på systrarna bus från i måndags!


 

Börjar inte vi bli lite för stora för att åka vagn??




   


 

        Jag kan gå ut med min mamma!


  Åtminstone om vi hjälps åt, syrran och jag  



  Men mamma vi skojade ju bara


    Vad har vi gjort för att förtjäna detta undrar Miso!



    Men det är väl bara att gilla läget...........


  .........och då kan man ju lika gärna sova en stund.




Hej hopp! Ha en bra dag för det ska iallafall vi ha! 

Av Helena - 7 mars 2010 17:48

....och där har den ju inte gjort någon nytta 


Så det blir tyvärr inga bilder från vår första dag på valpkursen för "blivande stjärnor" i Stallarholmen hos Anna Larsson.


Imorse strax efter 7 lämnade vi en mycket besviken Vilja (som hade sett när jag packade ryggan) hemma. Men till hennes stora glädje fick hon testa på och dra husse på skidor idag och det var kul!!


Jag och lillfisen har haft en givande och rolig dag tillsammans med syrrorna Miso och Röja och tre andra valpar. Tänk vilken start för Viljas valpar tre av dem går den här helgkursen och syrran Vera går samma kurs fast på vardagar  


Kul att träffa matte Lisa & "lilla" Röja och såklart även att stifta nya bekantskaper med Eim-BCvalp, Maja-Mallevalp och Madonna-Goldenvalp med mattar. Och såklart Anna och hennes BCvalpar Flynn och Race.


Imorse började vi med teori och burträningen har gett resultat!! Förutom några små protester och kisspauser låg Lystra snällt i buren under teoripasset.


Det första passet ägnades åt just burlekar. Den leken känner ju Lystra väl till och hon var duktig på att fokusera på det vi skulle göra trots ny miljö och tre valpar med förare i köket. Hon var så duktig på att springa in i buren och på att stanna i buren för att invänta frikommando.......men sen stannar hon även gärna efter frikommando så det får vi träna på. Jag har ju sagt "fri" och kastat en godis för att lära henne frikommandot men nu måste jag ju invänta att hon initierar en rörelse ut ur buren innan jag kastar godisen eller leker!


Sen ville Anna se hur valparna leker och alla valparna lekte superbra och fick impa på Anna   


På slutet fick vi shejpa ett beteende och jag valde då backandet som vi har påbörjat men där jag råkat klicka fel flera gånger då jag trott hon skall backa men att hon då istället hunnit sätta sig. Men jag tror vi fick ett genombrott idag för hon backade riktigt bra upp till 3-4 steg och hon satte sig bara en enda gång på slutet och då hann jag hålla tillbaks klicket så det gjorde ingenting. Tjohooo jag har förbättrat min reaktionsförmåga i mitt klickerfinger   Även gamla hundar kan lära sig sitta.....eller klicka!


Nu ska jag läsa igenom papperena och fundera över hemläxan till nästa gång som är om två veckor.


Jag har två trötta och nöjda flatteflickor som ligger här bredvid mig   




Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6 7
8
9
10
11
12 13
14
15 16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Mars 2010 >>>

HUNDAKTIVITETER 2012

12/2 Träningsträff Ryegates

2/3 Träningsträff Ryegates

(inställt pga sjukdom)

11/3 Lkl 2 ridhus, Lystra

(inställt pga allergi)

24/3 Lkl 2 inomhus, Lystra

25/3 Prova på Agility

6/4 Träningsträff Ryegates

9/4 WT i Wallhalla, Lystra & Vilja/Karin

15/4 WT Lidingö(Vilja&Karin)

21/4 WT Fjällnora, Lystra

22/4 Inoff prov Gullunge, Lystra

28/4 Inoff Jaktprov Laxå, Lystra

6/5 Appellspår WBK, Lystra 

(inställt pga löp)

27/5 KM Nacka BK

(agility Vilja och lydnad Lystra)

2/6 Provapå Rallylydnad, Vilja

10/6 Appellspår i Ljusdal, Lystra

12/6 Lkl 2 Värmdö BK, Lystra

30/6  Lkl 2 Skärgårdscup, Lystra

1/7 Rallydebut Gnesta, Vilja

13-15/7 Jaktinternat i Edsäng

28-29/7 Flatfestival

(WT, Lydnad & utställning)

11-12/8 FlatMästerskapen,Lystra

25/8 Rallytävling Haninge, Vilja

(inställt pga skabb)

26/8 Jaktprov Laxå, Lystra

(inställt pga skabb)

29/8 Lkl 2 NBK, Lystra

(inställt pga skabb)

1/9 Jaktprov Uppsala, Lystra

(inställt pga skabb)

7-9/9 Sökläger Fliken NBK

29/9 WT LRK östra Ökl, Lystra

30/9 WT GRK östra Ökl, Lystra

6/10 Lkl 2 Väsby BK, Lystra

7/10 Appellsp. Värmdö BK,Lystra

13/10 Rally Apollogruppen, Vilja

20-21/10 Sektionskamp i Arboga

27-28/10 Examination Instruktörsutb. Hundens Hus

10/11 Lkl 2, NBK, Lystra

 

 

 

 

 

 

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Fråga mig

7 besvarade frågor

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards