HOLMSTORP

Direktlänk till inlägg 28 februari 2010

Burträning & passivitet

Av Helena - 28 februari 2010 07:47

Om en vecka är det första gången på valpkursen hos Anna Larsson i Stallarholmen * längtar *   


Det ska bli så himla kul att träffa Lisa & Röja (Viljavalp) och andra valpar och deras ägare Och såklart att träffa Anna och få en massa nya kunskaper och insikter i klickerns spännande värld!!


Det enda som känns lite oroväckande är att Lisa och även Karin verkar tro att jag är så vansinnigt ambitiös och att Lystra och jag ska ha kommit så mycket längre än vad ni/de har gjort. Jag som känner tvärtom....att Karin är så himla strukturerad och kan så mycket om klickerträning, kriterieplaner, mm medans jag bara testar på efter bästa förmåga, hellre än bra. Och vad jag har kunnat följa har lilla Röja kommit precis lika långt som vi har.


Bara för att jag lägger ut filmer på det vi gör kanske det verkar som om vi tränar hela tiden men det är inte riktigt sant   


Även om det är vansinnigt roligt att träna med en liten valp och att jag är väldigt imponerad av hur snabbt de kan förstå vad man vill så är jag väldigt medveten om att man kan binda ris åt sin egen rygg om man överaktiverar valpen tidigt och att en av de viktigaste egenskaperna när man vill tävla är att hunden kan koppla av i de flesta situationer. Därför lägger jag ner väldigt mycket tid på varvanerträning, lugnande övningar och att Lystra skall kunna ligga tyst och snäll i buren eller när hon blir lämnad.


Valparna i kullen verkar alla vara väldigt coola, självständiga, nyfikna, lyhörda, lättlärda, keliga och kontaktsökande vilket är väldigt bra egenskaper men som gör att de gärna vill vara med sina älskade människor. Detta är ju egenskaper som jag även känner igen hos deras MOR   


Det är ju lite svårt att träna valparna att bli lämnade när man har två valpar både pga att de varvar upp varann (när den ena kopplar av drar den andra igång) och för att de ju faktiskt inte är helt ensamma (även om de verkar vara mest upprörda över att inte vi är hos dem).


Lystra har ju från första natten sovit i ett rum tillsammans med Vilja (jag eller Perra sov hos dem de 4-5 första nätterna) och det är inga problem att sova ensam med mamma innanför grinden. Men dagtid är det inte lika kul att bli instängd och inte få vara med dr det händer. Även buren är jätterolig att springa in i när vi leker burlekar och hon kan gärna gå in och lägga sig i den när hon vill sova. Men att bli instängd i buren när det händer roliga saker runtomkring är inte lika kul. 


För mig är det väldigt viktigt att Lystra skall kunna ligga snällt i buren och koppla av så här ligger vi i hårdträning nu. 


STEG 1: Burlekar för att tycka buren är rolig - här har vi kommit en bra bit på väg.


STEG 2: Att kunna koppla av i buren (stängd) när hon är trött och blir lämnad eller när vi andra är i huset och fixar med annat. Det går bättre när hon tror att hon är lämnad och inser att det inte är någon som hör när hon skriker. Om hon hör att någon är i huset skriker hon högt, gällt och länge. Jag får stålsätta mig för att inte tycka synd om henne för det skär verkligen i   när min vanligtvis så coola och trygga valp låter helt förtvivlad    Jag är glad att vi inte bor i lägenhet för då skulle vi nog bli anmälda för djurplågeri. Jag försöker variera tiden och väntar alltid tills hon är tyst innan hon får komma ut. Som tur är kan jag och Karin samarbeta och stötta varann!! Det som är skönt är att även om hon är helt förtvivlad och låter jättestressad så är hon helt lugn direkt efteråt och har inget emot att gå in i buren igen.


STEG 3: Passivitetsträning - att hon skall kunna ligga i buren (eller på en fäll) trots att det händer roliga saker runtomkring, t ex att andra hundar tränar, lydnad, jakt, mm. Här kommer jag vara väldigt observant på förväntansstress och inte utsätta henne för att ligga och samla på sig stress pga av hög förväntan. Så jag tänkte att det är bra att träna detta under apporteringsträning i gruppen eftersom jag har tänkt att hon inte skall få chansen att bygga upp en förväntan eftersom hon inte kommer få arbeta alls i grupp under första året = hennes förväntan skall vara att när man kommer ut i skogen ska man ligga passiv.


STEG 4: Att hon skall kunna koppla av och titta på när Vilja och jag tränar. Under våra inomhusträningar blir det ju en del träning på detta om jag överhuvudtaget skall kunna ha henne med och träna båda nu till en början. Än så länge kan hon ligga tyst väldigt korta stunder om hon har något att tugga på men blir annars väldigt upprörd när hon förstår att världen inte kretsar runt henne    Jag försöker även träna det parallellt härhemma. Även här finns det såklart risk för förväntansstress eftersom hon har hunnit få förväntan vid klickerträning. Hoppas kunna få en hel del hjälp av Anna med detta!! Detta är ju det svåraste och viktigaste av allt!!





På begäran (vad var det jag sa förut KennelMammans ord är lag) kommer här en liten film med lite av gårdagens träning





VILJAS TRÄNING

Vilja och jag roar oss med att slipa på detaljer inomhus; backa, bakdelskontroll, hopp-stå, snabba ställanden, stadga, mm

På promenaderna har vi kört jaktfotgående, bollsök i djupsnö (både fys och psyk träning), korta linjetag rakt in i skogen varvat med långa linjetag tillbaks utefter den stig vi har gått.


Hoppas ni alla för en skön söndag!



 
 
Susanne o Pebbels

Susanne o Pebbels

28 februari 2010 09:40

Du är så himla flitig med träningen nu så jag själv får dåligt samvete ;P

Jag kan helger vilken tid som helst. På vardagar kan jag kvällar (efter 18) för jag måste vänta in att min bättre hälft kommer hem och är med Flix. Bästa vardagarna för mig är måndag och torsdag och fredag, men ibland jag kan de andra också.

Får jag önska dag så föredrar jag söndagar, det är en bra hunddag ;P

Just nästa evcka (vecka 9) kan jag på onsdag från 15

Kram

http://hundtraningen.blogspot.com

 
Annica

Annica

28 februari 2010 09:54

Jamen, kennelmammans ord är lag *önskar de förstod det här hemma också...* Jag tror du gör helt rätt i att träna massor med passivitet, verkar som Lystra är en av Viljas egenskaper där..

http://www.ryegates.se

 
Lizzieonline ..

Lizzieonline ..

28 februari 2010 11:24

En till som håller med om att fungerande av och på-knappar är guld värt !!
Problemet brukar ju sällan vara att hitta ON på hund som liggerr "högt upp på boldness-trappan" .. :-))) brukar som sagt vara värre med OFF .. *harkl* !

Kramizar från oss, som "traskar vidare i akvariet" och även passade på att hoppa upp på Pilatesbollen ... istället för att sätta upp framtassarna alltså ... *host* !

http://icelolly.bloggplatsen.se

 
Lena, Daffy o Dino

Lena, Daffy o Dino

28 februari 2010 11:49

Tack Helena! Jag tror jag vet hur det fungerar med bilderna nu. Har man "blogga gratis" och uppger bloggadressen så kommer automatiskt presentationsbilden upp. Jag uppger ju adressen till hemsidan och då kommer ingen bild upp. Synd, för det är ju alltid trevligt med bilder. Lycka till med valpen! trevlig film!

http://web.telia.com/~u65206052

 
Agneta & Tyra

Agneta & Tyra

28 februari 2010 13:56

Åh, vad ni är flitiga med att träna. Ser riktigt kul ut också!!! Det blir spännande att följa er här framöver, vart ska det sluta???? he hee. Redan så duktig!

Här är det nu blida ute, -7 och snöfall, jättehärligt! Igår blev det lite jaktträning till Tyras stora lycka!

Kram och ha en riktigt skön söndagskväll!

/Agneta

http://www.nogg.se/tyra

 
Gunilla & Asta

Gunilla & Asta

28 februari 2010 18:17

Roligt att läsa och se om hur flitiga ni är. Själv gör jag bara just det - läser och tittar ;)

Svarade på ditt inlägg även på min blogg - det kanske är fler som undrar :) Men du får det här också:

Vi har kört på vägarna som just nu består av grus, oljegrus och en massa snömodd :) Man får vara lite crazy att cykla i det…

När vi kör på riktigt har hon sele på sig och springer framför mig. Vi ska skaffa en expanderlina att fästa i den fasta linan för att undvika alltför hårda ryck om det blir tvärnit för mig på cykeln. Jag har hittills fäst linan i midjebälte, man kan också fästa den i sk panikhake eller öppen krok framme vid styret.

Det vore väl något för flattarna :) Kör du med två kan du anv typ kickbike!!!

http://vitherde.wordpress.com

 
Karin, Wilma och Miso

Karin, Wilma och Miso

28 februari 2010 19:59

Skrattade högt över att jag skulle vara strukturerard. Jag är ju den mest förvirrade människa som finns!!! :-D Men är det inte alltid så att man tycker att alla andra gör så mycket och själv så lite?!

Bilåkningen har gått kanonbra, hon sov hela vägen upp till Sandviken och hela vägen hem. Jätteskönt! (Och definitivt inte missnöjd att vistas i buren.) Det är som du skriver helt ok att vara i buren så länge inte jag tränar med Wilma. Det är det där att med att vilja var där det är roligast... Och det kommer vi ju att behöva träna på hela tiden.

Kram

http://karinochwilma.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Helena - 31 oktober 2012 12:22

    Efter att ha varit Bloggplatsen trogen i många år har jag nu fått ett erbjudande om att blogga via Vimeddjur. Jag håller därför på och bygger upp min nya hemsida och blogg i Wordpress så hädanefter kan ni följa oss HÄR   Min gamla HOLMSTO...

Av Helena - 30 oktober 2012 16:44


STOPPSIGNAL PÅ VÄG EMOT MIG!  STOPPSIGNAL PÅ VÄG IFRÅN MIG   LYSTRA FÖRSÖKER FÅ MATTE ATT BLÅSA STOPPSIGNAL PÅ ALLA MÖJLIGA.....   ....OCH OMÖJLIGA SÄTT         ...

Av Helena - 30 oktober 2012 15:57


- Menar du verkligen RAKT fram?? - Ja jag menar RAKT fram!! - Menar du att jag ska springa IGENOM enbusken?? - Ja jag menar att du ska springa IGENOM enbusken!! - Men om det kommer ett träd ivägen då?? - Om det komme...

Av Helena - 28 oktober 2012 18:13


Så var då äntligen denna helgen över!!   Känns lite som en mental urladdning nu när det är klart. För även om jag har känt att jag KAN det här så visste man ju inte vad för frågor som skulle komma på det teoretiska provet och om man pga nervosite...

Av Helena - 23 oktober 2012 15:26

I helgen bar det av till Arboga för sektionskamp mellan flatklubbens sektioner Östra (vårt lag), Bergslagen och Gävle-Dala. Värmland hade tyvärr inte fullt lag så de hade lämnat WO.   Vi har haft en superrolig helg med trevligt umgänge även om ma...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

HUNDAKTIVITETER 2012

12/2 Träningsträff Ryegates

2/3 Träningsträff Ryegates

(inställt pga sjukdom)

11/3 Lkl 2 ridhus, Lystra

(inställt pga allergi)

24/3 Lkl 2 inomhus, Lystra

25/3 Prova på Agility

6/4 Träningsträff Ryegates

9/4 WT i Wallhalla, Lystra & Vilja/Karin

15/4 WT Lidingö(Vilja&Karin)

21/4 WT Fjällnora, Lystra

22/4 Inoff prov Gullunge, Lystra

28/4 Inoff Jaktprov Laxå, Lystra

6/5 Appellspår WBK, Lystra 

(inställt pga löp)

27/5 KM Nacka BK

(agility Vilja och lydnad Lystra)

2/6 Provapå Rallylydnad, Vilja

10/6 Appellspår i Ljusdal, Lystra

12/6 Lkl 2 Värmdö BK, Lystra

30/6  Lkl 2 Skärgårdscup, Lystra

1/7 Rallydebut Gnesta, Vilja

13-15/7 Jaktinternat i Edsäng

28-29/7 Flatfestival

(WT, Lydnad & utställning)

11-12/8 FlatMästerskapen,Lystra

25/8 Rallytävling Haninge, Vilja

(inställt pga skabb)

26/8 Jaktprov Laxå, Lystra

(inställt pga skabb)

29/8 Lkl 2 NBK, Lystra

(inställt pga skabb)

1/9 Jaktprov Uppsala, Lystra

(inställt pga skabb)

7-9/9 Sökläger Fliken NBK

29/9 WT LRK östra Ökl, Lystra

30/9 WT GRK östra Ökl, Lystra

6/10 Lkl 2 Väsby BK, Lystra

7/10 Appellsp. Värmdö BK,Lystra

13/10 Rally Apollogruppen, Vilja

20-21/10 Sektionskamp i Arboga

27-28/10 Examination Instruktörsutb. Hundens Hus

10/11 Lkl 2, NBK, Lystra

 

 

 

 

 

 

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Fråga mig

7 besvarade frågor

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards