HOLMSTORP

Alla inlägg under september 2009

Av Helena - 17 september 2009 08:24

Ja man kan ju diskutera vad som är ett problembeteende - för vem är beteendet ett problem, djuret eller ägaren? Det är ju ofta så att ägaren tycker att djuret har ett problembeteende men det är i själva verket så att djuret inte har några problem alls med det den gör men att det blir ett problem för ägaren.


Katten som kissar i sängen tycker inte att det är något problem Oskyldig

Hunden som springer till dörren och skäller tycker inte alls att det är något problem Skrattande


Många beteenden som kan upplevas som problem för djurägaren är ju egentligen normala beteenden för katten/hunden. Men sen finns det ju allvarligare beteendestörningar som uppstår till följd av att djuret inte kan utföra sina naturliga beteenden i den miljö som vi håller dem i fångenskap. Olika former av beteendestörningar som blir till ett lidande för djuret.


De vanligaste beteendestörningarna som man känner till kallas stereotypier. För att ett beteende skall få kallas stereotypi ska det vara en avvikande rörelse som upprepas likadant gång på gång, rörelsen skall till synes inte ha någon funktion och djuret skall utföra rörelsen under en stor det av sin vakna tid.



Rätta mig om jag har fel men jag tror att vi i Sverige för det mesta (har även gjorts studier på det) tar hand om åtminstone våra hundar på ett bra sätt och att vi ser till att tillfredsställa hundens naturliga behov av aktivitet, mm. Även om det såklart finns hundar även i Sverige som inte får tillräckligt med aktivitet, får ligga ensamma för mycket, mm. Men så allvarliga beteendestörningar som stereotypier är väldigt ovanligt att se på hundar i Sverige. Men för det inte sagt att det inte finns hundar som mår dåligt, hundarna kan ju istället reagera med apati vilket är ett mycket allvarligt tillstånd hos hunden men som inte utgör något som helst problem för djurägaren som tycker att hunden är så lätt att lämna ensam för den ligger ju ändå hela dagarna.


Däremot vet jag inte hur det är med alla våra innekatter - man har ju läst om dessa stackars katter som får äta antidepressiva men jag vet inte vad som är sanning bakom det?! Är det någon som har bättre koll på det än vad jag har?



Om jag nu återgår till mitt projektarbete så vill jag gärna ha förslag på beteenden som kan uppfattas som ett problem för djurägaren, djuret eller allra helst för båda parter.


Jag tänker mig att jag vill skriva om ett beteende som även är ett problem för hunden/katten.

T ex tänker jag mig olika sorters rädslor (skott, höga ljud, människor, andra hundar) som blir till ett problem för både ägare och djur. Eller olika former av onormal aggressivitet som ju också blir till ett problem för både ägare och djur och som såklart många gånger kan uppkomma till följd av rädsla.


Är det någon som har förslag på t ex någon sorts rädsla eller onormal aggressivitet eller något annat beteende som blir till problem för både ägare och djur?


Helene undrade om man måste bo i närheten av mig men det är inte nödvändigt. Vi kan ju alltid ta intervjuerna per telefon även om det såklart skulle vara väldigt roligt om det är någon som bor i närheten så att man kan få iaktta och studera hundens/kattens reaktion. Men det kanske går att lösa med film eller så.


Om någon av er som har egna bloggar och som brukar läsa min blogg vill "annonsera" efter kandidater till mitt projekt i era bloggar, så blir jag såklart bara jätteglad och tacksam Flört


Kram till er alla! Solen skiner idag!




Av Helena - 16 september 2009 21:58


Nu skriver jag det här inlägget för tredje gången för nu har det försvunnit två gånger Skrikandesnär jag nästan precis varit färdig  och på väg att gå och lägga mig hos min man som skall åka till Italien tidigt imorgon bitti eller rättare sagt nästan inatt (tror han skall upp vid tretiden).


Nu gör jag ett sista försök och nu har jag sparat det som utkast så nu skall det väl ändå inte kunna försvinna!! 


Jag skall som jag tidigare berättat läsa en kurs i hund och kattetologi på SLU i Skara. Nu har jag även kommit in på en kurs på Dalarnas högskola som heter Rovdjuren och människan. Vad jag förstår så pågår den under både höst och vårterminen. Sen har jag även anmält mig till första steget för att bli diplomerad hundmassör på Axelssons. Så jag kommer få det rejält hett om öronen nu ett tag Obestämd ...men kul skall det bli!


I etologikursen så ingår ett individuellt projektarbete som skall handla om något problembeteende eller annat intressant ämne inom hund och/eller kattetologi. Spontant känner jag ju för att ta tag i något problembeteende hos hund eftersom det är det som ligger mig varmast om hjärtat men samtidigt tänker jag att jag kanske skall ta ett ämne som handlar om katt (eller katt och hund) eftersom jag kan minst om katter. Vi skall göra fem ingående intervjuer med djurägare för att få bättre kunskaper om de verkliga förhållandena runt problemet och få en insikt i djurets och djurägarens situation.


Så nu efterlyser jag förslag på ämne som jag kan skriva om.


Jag har ca 80-130 unika besökare/dag på min blogg jag antar att det är många djurägare och då borde det ju finnas någon av er som har förslag på ett bra ämne som ni vill ha hjälp med!  Det kan ju bli en vinn-vinn situation....ni hjälper mig med mitt projekt och jag kan förhoppningsvis bidra till att hjälpa er med hur ni skall hantera ert problem Flört


Nej nu äntligen är det dags för bingen....ögonen börjar gå lite i kors!

Av Helena - 15 september 2009 21:25

....och kom runt hela banan !!!! Skrattande



Tina har ikväll sprungit runt sin längsta agilitybana någonsin!! Shit tänkte jag när vi gick banvandringen hur skall jag kunna motivera Tina att göra 20 hinder helt utan belöning Förvånad Och hur skall jag komma ihåg hela banan!!


Men som tur var så satt det nummer vid varje hinder så det löser sig tänkte jag. Men om man skall vara hjälpt av numreringen så måste man ju hålla reda på vilket nummer som man nyss har hoppat och det var inte helt lätt kan jag säga. Samtidigt skulle jag hålla reda på var jag hade hunden, mina egna fötter och se till så jag inte snubblade på nåt av hindren Rynkar på näsan


Men Tina tog det hela med ro och gjorde vad som förväntades av henne Kyss


Hon hoppade de hinder som jag pekade på.....tvekade lite i platta tunneln så där fick vi 5 fel (tror jag) och sen fick vi några fel till (vet inte riktigt var men det kanske någon annan vet.....kan ha varit tidsfel?) och vi tog oss runt banan med 15 fel men tyvärr så överskred vi tidsgränsen med 6 sekunder så vi blev diskade Gråter


6 ynka sekunder....om jag bara hade sprungit lite snabbare och haft koll på hindren och mina egna fötter så........


Men jag är så nöjd och glad att vi uppnådde vårt mål att ta oss runt banan sen vad vi skulle få för tid har vi ju liksom aldrig funderat på! Ärligt talat så visste jag inte ens att det fanns någon tidsgräns.....eller jag kanske har hört det förut men det hade jag glömt bort....eller förträngt Skäms


Och hur vi kunde vara för långsamma kan jag inte förstå när vi har bildbevis på att vi springer snabbare än blixten....kameran hann ju inte ens fånga oss på bild Förvånad


Men som sagt om inte om fanns så.............



....hade min lilla prinsessa blivit placerad på Nacka BK:s KM i agility 2009!!



Men nästa år kommer vi igen och då har vi toppat formen så då blir vi farliga!!

Nu när debuten gick såhär bra så kan det ju bara bli bättre eller hur är det man säger Skrattande



Och nästa år fyller Holmstorps agilitystjärna tonåring!!


Tina tuggar på sitt pris och är lite stolt över "sin" rosett som jag rotade fram i gömmorna för hon är ju iallafall Holmstorpsmästarinna i agility 2009!!


Tina vann iallafall en klass idag.....hon hade i särklass störst hejarklack!!


STORT TACK till hejarklacken....min älskade MAN (chaufför, coach, hundhållare, personlig assistent, mm),

KARIN, SUSANNE, IRENE, LINNEA & ISABELLE!!

Av Helena - 14 september 2009 13:21

Nu har jag fått hem en mycket trött men väldigt glad tjej! Min mamma som är hundvakt idag ringde och ville kolla så att Vilja inte var sjuk för hon var inte lika livlig som hon brukar. Jag lugnade mamma med att hon bara är helt slut efter att ha varit på äventyr sen i onsdags Skrattande


Nu när jag har kollat igenom jaktprovsprotokollet ser det väldigt bra ut sånär som på två 3:or för avlämingar och inlevereringar. Så synd att hon inte levererade alla i handen (som hon ju brukar göra). Annars bestod protokollet av 10 st 5:or och 6 st 4:or. Jag har lagt in protokollet på hemsidan så ni som är intresserade kan läsa hela protokollet HÄR!


I sin blogg skriver Tina såhär om Viljas prov:

Vilja gick som andra hund, efter 2 bra landmarkeringar (spottade dock vilten på marken)

var det sökdags.Hon gick ut bra på första 3 skicken och där fick jag vilten i hand. Sedan gick domaren ut

lite i söket och Vilja kände då inte riktigt igen sig, blev lite tveksam i starterna, väl ute tog hon för sig kanonfint,

hämtade tillomed in närsöksanden nere vid vattnet Tungan ute Gjorde sedan ett kanonfint vattenarbete, men pga tveksamheten i söket fick vi en 3a till slut.


Än en gång TACK snälla Tina!!




Av Helena - 13 september 2009 21:00

....än har vi en bit kvar Tungan ute innan vi är redo att ge oss ut på de stora banorna Skrattande


Kolla in det HÄR de är bara helt otroliga!!


Men tänk om jag hade börjat träna med Tina för 11,5 år sen......då hade hon varit farlig!!

Av Helena - 13 september 2009 17:54

Nu på eftermiddagen körde vi en sväng förbi klubben och husse hjälpte till att ta fram lite hinder och filma/fotografera. Idag var Tina på hugget kan ni tro! Hon snurrade och snurrade och i början gjorde hon en liten snurr mellan slalompinnarna Kyss







Men hon blir ju trött ganska fort också så efter att vi hade kört igenom både de hinder som strulat på sista tiden (gungan, långhoppet och platta tunneln) och övriga hinder (däcket, A-hindret och slalom) så var det lite lugnare tempo. Idag var gungan inga problem utan hon sprang fram till den lika glatt som hon gjorde förut med den gamla gungan.



Att hon började krångla tror jag kan bero på att den nya gungan dunsar hårdare och att hon inte tycker det är så skönt för lederna när den smäller i backen.....men som sagt nu sprang hon glatt upp på gungan och då avslutade jag med att hålla emot de sista gångerna för att hon skulle slippa dunsen.




Hon är så söt när hon koncentrerar sig och liksom hukar för att invänta dunsen!




Vi avslutade med en hoppraka och idag fick jag henne att springa framåt lite före mig till och med Skrattande




Och jisses vad hon tar i när hon hoppar lillsnuttan Kyss


Nu är det en utslagen agilitystjärna som ligger och snarkar på sängen bredvid mig....

lyckligt ovetande om att hon skall tävla på tisdag


Flört



Ps Vet inte hur man gör nu med nya bloggplatsen när man skall lägga ut filmer så jag testar att lägga in en länk så får vi se om det funkar :) Är det någon vänlig skäl som kan upplysa om hur man gör?

HÄR kommer iallafall länken Ds

Av Helena - 13 september 2009 08:45

....ska jag inte göra men jag skall till Kolmården och KLAPPA VARG!!


Min underbaraste bästaste älskade make vet att det inte är diamanter och bling-bling som är hans frus bästa vän Skrattande

Så jag fick världens bästa present från min familj och jag gick direkt in och bokade så nästnästa helg åker Perra och jag till Kolmården! Vi tänkte passa på och ta hund och barnledigt och stanna en natt  i Norrköping!


 


Egentligen är det ju idag jag fyller men vi tjuvstartade och firade både mig och Linn (som fyller imorgon) igår.

Jag fick jättemycket fina presenter; en superfin tunika från mina barn, presentkort på H&M och världens största bollkryss av systeryster med familj...



...........ett lättviktsparaply och en orkide av mamma, en lyckoamulett och bok om vänskap av Eva med familj, trisslotter och mera blommor av Svärmor & svärfar, Annika & Göran, Linnea & Isabelle!


   




TACK alla ni underbara som förgyllde min kväll!



Ps Nu blir det långfrukost på sängen med min familj för det är ju idag jag fyller på riktigt Ds





Av Helena - 12 september 2009 11:23

....tyvärr räckte det inte hela vägen så hon fick ett 3:e pris Obestämd

Enligt Tina så var hon väldigt miljöpåverkad .......hon är ju ovan vid provsituationen och det var jättemycket människor som stod och tittade. Hon blev lite fundersam vid söket och hade till en början svårt att gå ut och gå långt från Tina men när hon väl kom igång så sprang hon ut och tog för sig i djup och bredd Glad

Markeringarna och närsöket gjorde hon jättebra men tyvärr så droppade hon flera vilt framför fötterna på Tina Rynkar på näsan

Före provet när Tina testade avlämninga med vilt så fick hon allt i handen men tyvärr var avlämningarna inte lika bra i provsituationen. Vid vattnet la hon ner och skakade sig men tog upp och kom in med det när Tina kallade in henne.

Så tyvärr räckte det inte hela vägen idag men vi tar nya tag i oktober Flört

Vilja med trut

En av mina favoritbilder!! Fotograf: Jessica Holmström

I övrigt så tyckte Tina att Vilja har varit en oerhört lätt hund att ha med sig och att hon knappt har märkts, hon har varit lugn inne och full fart ute och det är ju så hon är för det mesta min tjej! Hon har en tydlig av och påknapp Kyss

Och några Houdinitendenser har hon inte alls visat prov på i helgen så det är nog, som tur är, bara när hon är med matte som hon gör allt som står i hennes makt för att bryta sig ut.....så hon kan återförenas med sin älskade matte! Så att hon fick åka iväg med Tina har varit oerhört nyttigt för både mig och Vilja!

TACK Tina!!

Nej nu måste jag fortsätta med bakning och matlagning för i eftermiddag kommer ju tjocka släkten!





Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

HUNDAKTIVITETER 2012

12/2 Träningsträff Ryegates

2/3 Träningsträff Ryegates

(inställt pga sjukdom)

11/3 Lkl 2 ridhus, Lystra

(inställt pga allergi)

24/3 Lkl 2 inomhus, Lystra

25/3 Prova på Agility

6/4 Träningsträff Ryegates

9/4 WT i Wallhalla, Lystra & Vilja/Karin

15/4 WT Lidingö(Vilja&Karin)

21/4 WT Fjällnora, Lystra

22/4 Inoff prov Gullunge, Lystra

28/4 Inoff Jaktprov Laxå, Lystra

6/5 Appellspår WBK, Lystra 

(inställt pga löp)

27/5 KM Nacka BK

(agility Vilja och lydnad Lystra)

2/6 Provapå Rallylydnad, Vilja

10/6 Appellspår i Ljusdal, Lystra

12/6 Lkl 2 Värmdö BK, Lystra

30/6  Lkl 2 Skärgårdscup, Lystra

1/7 Rallydebut Gnesta, Vilja

13-15/7 Jaktinternat i Edsäng

28-29/7 Flatfestival

(WT, Lydnad & utställning)

11-12/8 FlatMästerskapen,Lystra

25/8 Rallytävling Haninge, Vilja

(inställt pga skabb)

26/8 Jaktprov Laxå, Lystra

(inställt pga skabb)

29/8 Lkl 2 NBK, Lystra

(inställt pga skabb)

1/9 Jaktprov Uppsala, Lystra

(inställt pga skabb)

7-9/9 Sökläger Fliken NBK

29/9 WT LRK östra Ökl, Lystra

30/9 WT GRK östra Ökl, Lystra

6/10 Lkl 2 Väsby BK, Lystra

7/10 Appellsp. Värmdö BK,Lystra

13/10 Rally Apollogruppen, Vilja

20-21/10 Sektionskamp i Arboga

27-28/10 Examination Instruktörsutb. Hundens Hus

10/11 Lkl 2, NBK, Lystra

 

 

 

 

 

 

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Fråga mig

7 besvarade frågor

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards