HOLMSTORP

Alla inlägg under augusti 2009

Av Helena - 17 augusti 2009 19:58

...det blev idag när Karin och jag skulle träna vattensök med hundarna. Bitte sa förra måndagen att vattensök var ett bra sätt att träna hundarna att gå ut på tyst vatten inför vattendirigeringarna. Karin & Peter har den roddbåt nere hos sig i Gustavsvik och vi hade planerat att vi först skulle köra lite vattensök och sen simträna hundarna efter båten. Vi lämnade hundarna i bilen och rodde ut med 9 dummisar. Det fanns inte direkt nån vass så de låg på öppet vatten. Långt ut låg en stor blå oval flytboj och jag skojade och sa att den kommer nog Vilja ta :) 


Vi hämtade hundarna och båda två visste att det var nåt kul på gång så de hade svårt att gå fot ner till vattnet.


Vi började med att skicka Vilja och hon simmade direkt ut och hämtade en dummi (men det blev ju inte direkt nåt sök eftersom hon såg den från land). Sen skickades Wilma men eftersom hon inte är lika van vid sök/apportering och detta är hennes bad och busvatten sprang hon ut i vattnet utan att riktigt veta vad hon skulle göra.


Vi skickade båda samtidigt för att se om Wilma skulle följa efter Vilja och då började WIlma simma ut mot dummiesarna men VIlja vek av mot den stora BLÅ. Hon simmade målmedvetet ut och låtsades inte alls om att hon hörde mina signaler. Väl framme tog hon ett stadigt tag om bojen och började simma mot land, och hon simmade...och simmade...och simmade. Plötsligt började hon snurra runt och jag blev livrädd att hon skulle sno in sig i linan. Jag visslade, ropade och skrek men hon gav sig inte!! Som tur var hade Peter kommit för att titta och han satt i roddbåten redo att ingripa. När Peter var på väg mot Vilja tyckte jag att det såg ut som om hon höll på att sjunka och jag vrålade "RO PETER RO" till stackars Peter som rodde för glatta livet. Vilja kämpade med bojen i säkert 10-15 minuter och Peter sa att när han  kom ut till henne såg hon inte ut som om hon hade tänkt lämna den i första taget. TACK snälla söta Peter för att du räddade min guldklimp!!


Nog för att det är en bra egenskap hos en retriever att de inte ger upp men de skall ju kunna lyssna också och ge sig om matte står och vrålar på land! Men Vilja är så fruktansvärt envis och ger sig aldrig om hon har bestämt sig för att hon skall få med sig en apport :) Min lilla envisa tjej som skulle kunna kämpa tills hon drunknade.


Under tiden som VIlja kämpade med den blå hade Wilma kommit igång och hämtat in flera dummies och jag skickade ut VIlja mot dummisarna igen men hon svängde hela tiden av mot den fina BLÅ så Peter fick ro runt och vakta den.


Vi hade tänkt köra simträning efter båt med VIlja och Wilma men det kändes som om åtminstone Vilja hade simmat nog för idag så det får bli nästa gång. Ja det blir ju inte alltid riktigt som man tänkt sig.  


Jag och Vilja skulle åka buss hem från Karin hade vi tänkt men Karin var snäll och skjutsade hem mig. Tack snälla Karin det hade nog inte varit så mysigt att åka buss så blöt som jag var :)


TACK Karin för en mysig och händelserik kväll!

  

/Helena


Ps Jag hade med mig kameran och tänkte ta lite fina bilder men jag kom helt av mig så det blev inte ett endaste kort Ds 

Av Helena - 16 augusti 2009 22:41

Så när hon bestämt sig för att nolla så gör hon det rejält :)


Nu är jag egentligen alldeles för trött för att blogga men kör en snabbversion av dagen. Resten av "blogg gänget" har redan skrivit långa fina inlägg :)


En rolig dag har vi iallafall haft tillsammans med våra bloggvänner!


På förmiddagen fick vi alla sola oss lite i skenets glans när Susanne & Pebbels, inte oväntat, slog till med att vinna Lkl 1 med 187 poäng!! GRATTIS Susanne & Pebbels ni är bäst!!


Susanne funderar på vad det var som hände!


Ja det är sant NI VANN!!


Själva slog vi till med att komma tvåa bakifrån med 92 poäng!! Vadå sa Vilja när jag ändå suttit på platsliggningen kan jag väl få ha lite show och hon var iallafall glad på plan. Så hon passade på att nolla några moment till men hon hade en härlig och fartig attityd :) Och vi fick 8,5 på fria följet och 10 på hoppet så det levde vi på, hoppet alltså!



Wilma & Karin hade både en härlig attityd och gjorde dessutom momenten superbra med 5 tior, någon 9, 9,5 och tyvärr en nolla när Wilma la sig på ställandet! Grattis till en härlig attityd och en bra genomförd tävling, men vilket skit med ställandet! Men nu ser vi fram emot att tävla tvåan med er :)


Juni la sig på sittande i grupp och Vilja satte sig på platsliggningen på förmiddagen. Dessa moment kan det ju gärna gå troll i och det är så himla svårt när man kommer in i en sväng där det strular så både Pake och jag var väldigt glada när Juni satt och Vilja låg på eftermiddagen :)


Jg trodde Vilja skulle ha svårt att ladda om för en tävling till men det visade sig att hon gärna skall ha gjort av med lite energi för på eftermiddagen satte hon det! Efter att hon hade legat på platsen var jag ju tvungen att gå in och köra (hade sagt att jag inte skulle köra om hon satte sig upp igen)!


Vilja vilar i buren


På eftermiddagen gjorde hon så alla moment i lagom fart och då gick det bra! Nåja när vi kom fram till sista momenten så fick jag ta i ifrån tårna och vifta med armar och ben för att få henne att sätta sig upp! Det var ju ett himla sjå om att jag skulle ligga ner sa Vilja och såg oförstående ut :) Men hon satte sig till sist och vi fick en femma. I övrigt genomgående åttor resulterade i 161,5 poäng, ett första pris och en sjätteplacering! Hon slutar aldrig att förvåna min lilla tjej :)




TACK till familjen Löfgren, Karin, Susanne och alla hundarna för en härlig dag!!


Och tänk att lagtävlingen "glömde" vi bort :)


Jisses imorgon skall jag jobba så jag måste nog sova lite nu med tanke på hur tidigt man gick upp imorse (ungefär samtidigt som Agneta & Tyra går upp varke morgon, tor jag)!


Gonatt!








G

Av Helena - 15 augusti 2009 11:21

.....till Vilja idag!


Jag gick bort till ängen imorse och band upp båda hundarna så de inte såg vad jag gjorde när jag satte ut en ruta. Gick och hämtade hundarna och körde lite fritt följ och ställde upp ca 10 meter från rutan. Gick ner på huk bredvid Vilja och gjorde linjetagstecken samtidigt som jag med ivrig röst frågade var rutan var. Sen ställde jag mig i position och sa rutan. Bingo - hon sprang rakt ut och stannade med alla fyra ganska så i mitten på rutan. Gick runt och skickade från två andra håll och hon gjorde det så bra att jag blev helt lycklig!! Avslutade så :)


Gjorde två inkallning med ställanden med mycket bra resultat. Galopperade fram och stannade så fort hon kunde (kanske 1-2 kroppslängder) båda gångerna. Första gången belönade jag ställandet och andra gången när hon kommit hela vägen in.


Avslutade med fjärren och där fick hon MVG!


Så nu skall vi slappa i solen en stund!


Ha en bra lördag, från en mycket lycklig Helena!

Av Helena - 14 augusti 2009 18:21

Idag när vi hade tränat klart och stod på parkeringen så började Wilma intensivt undersöka Vilja. Hon stannade på ett ställe och nosade och naggade med framtänderna och när jag tittade så mycket riktigt hade hon en fästing där. Wilma fortsatte sin undersökning och Vilja stod alldeles stilla och lät sig villigt undersökas :) Inte mindre än fyra fästingar hittade Wima på Vilja!! Jag har inte plockat så många på henne på hela säsongen förut så det måste vara för att jag har haft scaliborhalsbandet mest av under helgens aktiviteter (på utställningen och då hon vattenapporterat) och att Vilja legat mycket i skogen och högt gräs.


Vilja har haft en intensiv klåda i några dagar. Jag har kollat öronen och de är jättefina och huden är fin och jag hittar ingen ohyra så jag tror att det är antingen pga att hon fäller så mycket nu eller så kan ju fästingarna kliat också.


Idag kom jag på att det kan vara därför som hon blivit lite orolig på platsliggningen (alltid bra att ha nåt att skylla på) och idag på platsliggningen började hon nagga sig på ena framtassen och sen helt plötsligt ryckte hon till och vände sig om och kliade sig på ena låret. Så hon rörde sig ju en del idag men hon LÅG iallafall i tre minuter :)


Näe Susanne, Karin och jag kom till klubben så var Åsa med Zigzag där och hon hade redan ställt ut två rutor. Perfekt! Jag körde lite fritt följ och sen vände jag om och skickade mot den ena rutan. Vilja sprang några meter och vände sig om och tittade på mig. Sen gick jag in i rutan och böjde mig ner i mitten och gick tillbaks och skickade henne och då sprang hon in i mitten! Det är som om hon inte ser rutan om inte jag varit där före. Jag körde hopp och hopp + sitt och gick sedan till den andra rutan. Samma sak där att jag var tvungen att gå in i rutan för att hon skulle springa in i mitten. Sen gjorde jag de två rutorna från olika håll mellan vaje moment och då gick det bättre men några gånger hade hon för låg fart men spang iallafall in i rutan.


Jaja vi får se om poletten trillar ner innan söndagen. Man kan ju alltid hoppas, men annars så är det ju bara så :)


Nu måste jag sätta på mig kläderna för snart kommer Eva, Jocke, Sara och Nicke hit!


Ha en bra fredagkväll!

Av Helena - 13 augusti 2009 21:24

....att platsliggningen och rutan börjat krångla några dagar innan tävling :(


Ikväll när vi tränade började jag med att sätta upp rutan med en liten target i mitten (som Vilja inte såg). Sen körde jag fritt följ och inkallning med ställande. Fria följet var ok och inkallningen mycket bättre än igår men hon ha ju sån fruktansvärd fart när hon kommer så det tar ju förstås lite tid att stanna (accelerationslagen eller vad det hette i kemin?) :) Läste förresten i reglerna att det viktigaste i det momentet är att hunden kommer direkt och i full fart på inkallningen och det näst viktigaste är att den stannar fort, låter ju bra för vår del iallafall! Sen trodde jag att de bara fick springa 3 ggr sin kroppslängd och det var 5 ggr kroppslängden!


Sen vände jag mig om och skickade henne på rutan. Riktade upp henne genom att sätta mig på huk istället och viska "var är rutan" samtidigt som jag pekade lite mot rutan. Det blir ju inte lika likt ett linjetag :) Bingo = hon sprang direkt ut och ställde sig med alla fyra tassar i rutan!! Andra gången gjorde hon det bra trots att hon fick en sheltie, som dök upp från ingenstans, i släptåg :) Hussen var fascinerad över att Vilja inte ens hade tid att titta åt sheltin när vi tränade. Tog bort targeten och körde från olika håll och idag funkade det!


Jag vågar knappt säga det men fjärren har iallafall funkat till 100 % senaste veckorna!


Avslutade med lite platsliggning men jag vet ju av erfarenhet att Vilja inte tar lika allvarligt på platsliggningen när vi tränar på "vår" äng. Så först när jag gick iväg så satte hon sig upp men då gick jag fram och sa lite surt att hon skulle ligga kvar. På en hund som är osäker skulle jag ju passa mig för att visa att jag blir irriterad men på Vilja funkar det att visa att jag menar allvar. Jag la ner henne igen och gick runt ett buskage så att jag kom fram efter en kort stund. Gick fram och belönade och tog ett varv till och avslutade med pangbelöning.


När vi kom hem till vårt hinder körde vi två uthopp och ett hopp+sitt med bollbelöning och lite apportering. Har full fart ut och stämplar till apportbocken lite men det får vi ta tag i efter tävlingen. Håller den i ett fast och fint grepp och gör bra ingångar :)


När jag kände för att gå in (från ösregnet) så tyckte Vilja att vi skulle träna lite mer så hon bara satt kvar som ett fån på gräsmattan. Hon är såå himla söt fast hon gör mig såå nervös när hon börjar strula såhär före tävling. Men vi skall ha en rolig dag med våra täningskompisar och familjen Löfgren så det spelar ju ingen roll hur det går, eller hur?! Även om jag såklart vill vinna :)


Ha de!







Av Helena - 12 augusti 2009 22:48

Stockholms Södra var min hemmaklubb i slutet på 80 och början på 90-talet (Annemarie minns du den tiden, om du läser det här inlägget)? Ja det var inte utan att man blev lite nostalgisk när man klev ur bilen och fick se att det såg precis likadant ut och så såg jag två personer på parkeringen som jag kände igen från den tiden :) Killen tittade lite konstigt på mig men jag vet inte om det var för att han kände igen mig eller om det var för att vi var utbölingar på deras klubb?!


Vi blev sex ekipage som träffades för att genomföra en egen träningstävling i regnet. Annika fick den äran att välja ut våra startnummer och då fick jag och Vilja nummer 1! TACK Annika, jag gillar dig oxå :)


Det var fyra ekipage som körde ettan, Karin & Wilma, Susanne & Pebbels, Åsa & Tuva och Ingmarie & Blenda. Jättekul att Ingmarie och Åsa också kom för det var längesedan vi träffades :) Sen var det jag och Vilja som körde tvåan och Annika & Diesel körde trean.


Vi började med en gemensam platsliggning i regnet. Jag och Annika gömde oss bakom ett buskage. Vilja satte sig upp två gånger, så jag gick fram och kommenderade ligg och sen låg hon kvar tiden ut. Åhh va retligt det är när de börjar sätta sig upp några dagar före en tävling...så himla typiskt!! Jag tror i och för sig att hon blev störd av att Annika kommenderade Diesel att lägga ner huvudet och av hundar som skällde på parkeringen men det är ju sånt som kan hända på en tävling så det måste hon ju klara. Det är bara att hoppas att det var en engångsföreteelse :)


Först ut efter platsliggningen var då jag och Vilja. Ja det hade ju inte blivit nåt förstapris idag men hon hade en hjärlig attityd hela programmet igenom! Det syntes att hon hade KUL och det är ju så jag vill ha det. Hellre att det blir lite tokigt i nåt moment och att det syns att vi har roligt än att det ser ut som om hon tycker det är pest :)


Fritt följ: Hade en härlig attityd och höll kontakten under större delen, släppte och gick lite långt ut korta stunder men hon hade fart och fläkt.


Läggande under gång: Var så på under transporten att hon inte var med på kommandot och la sig långsamt.


Inkallning med ställande: Startade i 180 och fortsatte för långt innan hon hann uppfatta att jag sagt stanna....men stannade till sist :)


Sändande med ställande: Här klantade jag mig genom att sätta ner handen och göra ett linjetagstecken för att få henne att rikta in sig mot rutan. Hon tog mitt tecken och gjorde ett supersnyggt och spikrakt linjetag i full spruta rakt igenom rutan och förbi innan jag hann vråla STÅÅ :) Jag var helt oförberedd att hon skulle springa så fort och rakt igenom rutan. Jag som har slutat sätta ner handen och peka för hon blir så taggad då att hon ibland kan ta konerna. Och så gör jag så idag efter flera dagars jaktträning, hur dum får man bli? Gjorde om och fick in henne ganska så i mitten av rutan och då var jag nöjd.


Apportering: Blev lite stämpling av apporten när hon ”skuttade” ut i full fart. Bra ingång och inget tugg att tala om.


Hopp över hinder: De senaste dagarna har hon plötsligt börjat sitta kvar och titta på mig när jag säger hopp men idag hoppade hon iallafall och satte sig på kommandot, återhoppet var bra men hon skuttade upp lite på mig vid ingången :)


Fjärren: Satte 100 %!! Snygga byten, kanske lite långsamma lägganden men satte sig upp direkt på även på första uppsittandet som är det som kan vara svårt!! Mycket bra!


När alla var klara körde jag fritt följ, några rutor och inkallning med ställande. Hon gick fint på fria följet och gjorde två riktigt bra ställanden men rutan var hon lite ofokuserad på och sprang mest runt och nosade. Körde två med target och fick sen till ett bra ställande mitt i utan target och då slutade vi så. 


Jag blir mest frustrerad över att hon satte sig på platsliggningen för det skall ju liksom vara en solklar lättförtjänt 10 poängare och så är det ju koefficient 4 oxå! Men men hon ligger säkert på söndag, eller hur?! Får se hur mycket mer träning det blir före söndag. Wilma gick så himla bra idag så Karin vill nog ha det i minnet på söndag så hon skall nog bara ha kul tillsammans med Wilma fram tills på söndag. Ja som det är nu så har både Karin och Susanne sina förstapris som i en liten ask!


Men Vilja och jag har lämnat kvar våra hjärnor i skogen bland Gudingar, Råkor, skott och vatten och kan bara tänka på jaktövningar, teken, dirigeringar och markeringar :)


TACK för ikväll tjejer!

Av Helena - 11 augusti 2009 20:56

Nu är vi hemma igen, har hunnit ta ett bad och äta lite middag så nu måste jag blogga! Så tråkigt att inte kunna bjuda på några bilder men jag kanske kan sno några från kennelmamman sen :)


Igår morse åkte jag, Vilja, Annika, Pingla & Leia till Ulvastugan i Åkers styckebruk för två härliga dagar med jaktträning och inofficiellt jaktprov. Och såklart även trevligt umgänge och hundprat som alltid tillsammans med alla härliga Ryegatare. Vi som var där var Jessica & Vexa, Agge & Soya, Ronja & Musse, Anna & Molle, Per & Zorro, Annika & Pingla/Leia, Dan & Lissa och så Jessicas kompis Ulle & Mio som också visade sig vara jättetrevliga trots att de inte är Ryegatare :)


Hela lördagen var det jaktträning för Bitte Lind från kennel Lopplådan (vår förra flatte Millas uppfödare). Bitte hade lagt upp en väldigt effektiv träningsdag och vi fick med oss massor av bra övningar.


Vilja skötte sig helt exemplariskt under förmiddagen. Jag hade henne lös hela tiden och i pausen eller under väntan kunde jag bara lägga ner henne lös och hon låg snällt kvar och väntade på sin tur. Men efter lunch började jag känna mig mer och mer säker på henne och hon började bli trött i huvudet och så var vi dessutom nere vid vattnet... så då kom det ett par försök till att knalla men jag lyckades som tur var hindra henne :)


Bittes sammanfattande kritik till mig efter måndagens träning var att jag måste tänka på att inte göra för lätta och förutsägbara övningar till Vilja för hon är så smart och tänker så mycket själv så hon behöver mer utmaningar! Men hon sa också att jag inte får ha för bråttom för det är lätt att ha bråttom med en så bra hund :) Den kritiken tar vi åt oss och nu är vi träningssugna och har många bra övningar inför höstens träningstillfällen!


På kvällen blev det mycket fniss, flams och hundprat innan vi gick och la oss uppe på ”loftet”. Hundarna skötte sig alldeles utmärkt och sov tillsammans huller om buller på golvet och/eller i våra sängar. De var såklart helt slut efter dagens övningar så natten blev lugn trots att det var nio hundar i samma lokal :)


Idag har så Ryegates inofficiella jaktprov gått av stapeln. Först ut var de hundar som skulle köra på dummy och sen var det dags för oss nybörjarklasshundar som körde på vilt. Innan det var vår tur kände jag på Vilja med att testa bl a Råka och Guding eftersom hon aldrig har provat dessa förut och det var längesedan vi körde med vilt överhuvudtaget. Hon tog upp båda sorterna med en viss tvekan. Sen skulle jag vara skrivare på dummyhundarna så jag låste in Vilja i stugan. Hon lyckades på nåt sätt ta sig ut genom ett öppet fönster. Anna hade sett henne i fönstret på övervåningen och var övertygad om att hon hoppat genom det fönstret men det var även ett fönster på nedervåningen som var öppet. Om hon hoppat från övervåningen borde hon ha skadat sig för det var riktigt högt och direkt ner på en hård gräsplan. Men hon hoppade ju utför stupet för några veckor sen så man vet aldrig med henne! Vår egen Houdini :)


Men som tur var så var alla ben hela och förmiddagens lilla rymning märktes inte alls på henne när det var vår tur. Hon var lite trampig i fotgåendet och hade ett lite väl yvigt sök där hon hämtade in från både närsöket och dirigeringen som låg i närheten men jag är helnöjd med hennes attityd och framförallt vilthanteringen med tanke på att vi inte tränat med vilt sedan tidigt i våras! Hon hade hög fart genom hela provet, använde näsan effektivt, plockade in och levererade allt i handen, hade ett stilla och korrekt apportgrepp och hon försökte inte knalla! Och även om jag vet att hon är en duktig markör så blev jag såklart glad när Bitte sa att det var uppvisning :)


Sammanfattande kritik: En härlig apportör som skulle vinna på att lyssna lite mer på söket för att bli riktigt effektiv. Väl förd.

Pris: 2

Så jag är verkligen nöjd med dagens arbete även om det såklart är en omöjlig uppgift att försöka bli Ryegatesmästare när Jessica & Vexa är med :) Ni är helt fantastiska och det är en fröjd att se på när ni på ett lugnt och trevligt sätt samarbetar hela provet igenom!


STORT GRATTIS till titeln 2009 års Ryegatesmästare!! Det är ni verkligen väl värda!


Vill också passa på och gratulera våra bloggkompisar nere i Skåneland till en åttonde placering i nybörjarklassen på flatmästerskapet! GRATTIS till Helene & Wallander vi är såå imponerade!!

Av Helena - 9 augusti 2009 23:38

...farmor Tina och halvsyster Triss som vann unghundsklassen på Flatmästerskapet! Ni är bara såå BÄST!


Pappa Bingo sitter på ett moln och bara ler när han tittar ner på er :)

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7
8
9
10
11 12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

HUNDAKTIVITETER 2012

12/2 Träningsträff Ryegates

2/3 Träningsträff Ryegates

(inställt pga sjukdom)

11/3 Lkl 2 ridhus, Lystra

(inställt pga allergi)

24/3 Lkl 2 inomhus, Lystra

25/3 Prova på Agility

6/4 Träningsträff Ryegates

9/4 WT i Wallhalla, Lystra & Vilja/Karin

15/4 WT Lidingö(Vilja&Karin)

21/4 WT Fjällnora, Lystra

22/4 Inoff prov Gullunge, Lystra

28/4 Inoff Jaktprov Laxå, Lystra

6/5 Appellspår WBK, Lystra 

(inställt pga löp)

27/5 KM Nacka BK

(agility Vilja och lydnad Lystra)

2/6 Provapå Rallylydnad, Vilja

10/6 Appellspår i Ljusdal, Lystra

12/6 Lkl 2 Värmdö BK, Lystra

30/6  Lkl 2 Skärgårdscup, Lystra

1/7 Rallydebut Gnesta, Vilja

13-15/7 Jaktinternat i Edsäng

28-29/7 Flatfestival

(WT, Lydnad & utställning)

11-12/8 FlatMästerskapen,Lystra

25/8 Rallytävling Haninge, Vilja

(inställt pga skabb)

26/8 Jaktprov Laxå, Lystra

(inställt pga skabb)

29/8 Lkl 2 NBK, Lystra

(inställt pga skabb)

1/9 Jaktprov Uppsala, Lystra

(inställt pga skabb)

7-9/9 Sökläger Fliken NBK

29/9 WT LRK östra Ökl, Lystra

30/9 WT GRK östra Ökl, Lystra

6/10 Lkl 2 Väsby BK, Lystra

7/10 Appellsp. Värmdö BK,Lystra

13/10 Rally Apollogruppen, Vilja

20-21/10 Sektionskamp i Arboga

27-28/10 Examination Instruktörsutb. Hundens Hus

10/11 Lkl 2, NBK, Lystra

 

 

 

 

 

 

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Fråga mig

7 besvarade frågor

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards