HOLMSTORP

Alla inlägg under juni 2009

Av Helena - 7 juni 2009 21:01

Idag när jag skulle gå från bilen ner till ängen där vi skulle träffas med jaktgruppen gick jag på en plan gräsmatta med stadiga gympadojjor och vringlade till med foten så jag fick en rejäl stukning!! Hur kan man lyckas med nåt dyligt? Jag höll på att svimma och mådde illa av smärta och nu är den rejält svullen och blå :-(


Jag har lånat en krycka av grannen så jag kan avlasta lite när jag går för jag kan inte stödja ordentligt på foten.


Men jag haltade iallafall ner och var med på passivitetsträningen som var temat för dagen. Inger läste högt ur bokn Guldkant på tillvaron som jag skrev om tidigare här på bloggen och jag säger väl som Lizzies matte Birgitta kommenterade då; att man kan ju ta till sig det man tycker passar :-)


Idag skulle vi stå bredvid hundarna och helt ignorera dem, inga kommandon eller tillsägelser utan vi skulle bara vänta ut dem tills de la sig ner och när de la huvudet på sidan skulle vi kliva på kopplet så att den låg kvar. Om hunden inte hade lagt sig ner efter ca 10-20 minuter kunde man hjälpa den ner på sidan och försöka få den att slappna av.



Den som gillade läget direkt var Frida som la sig ner och var helt avslappnad ganska på en gång. Jag hade lite svårt att stå så jag satt istället bredvid Vilja. Vilja la sig ner ganska på en gång men ville ligga och bita på pinnar och jord när hon låg bredvid mig och jag skulle ju bara ignorera henne. Till och från la hon ner huvudet och la sig på sidan men var aldrig helt avslappnad. Efter en stund (när jag skulle fika) band jag istället upp henne i ett träd som var en annan variant som Gunilla (författaren) ansåg att man skulle börja med direkt med små valpar.



Vilja satt tyst och stilla och avslappnad. Ett tag satt hon med tungspetsen ute och såg nästan ut som om hon skulle somna sittande, men hon satt upp i över en timme innan hon äntligen la sig ner och la ner huvudet!


 




Viljas syster Mynta som är väldigt livlig och ligger högt i stress och brukar pipa en del i passivitet var jätteduktig och la sig ner och kopplade till och från av riktigt bra.


Loka hade nog svårast att koppla av och varje gång matte började läsa högt ur boken så kunde hon inte koppla av alls. Matte fick hjälpa henne ner på sidan några gånger och då kunde hon ligga så en stund men var aldrig riktigt avslappnad.



 

Klara som är minstingen i gänget kunde med lite hjälp av matte lägga sig ner och koppla av under korta stunder. Ja Simpzon som ju är ännu mindre var med en kort stund och han var riktigt duktig. Efter att ha insettt att han inte hade nåt för att flirta med Frida så la han sig ner på sidan en stund och kopplade av. Det skall börjas i tid så att inte binjurarna blir förstorade om hundarna går upp för mycket i stress under första året enligt någon teori :-)


Vi kom överens om att vi skall börja och avsluta varje pass med avslappning och till nästa gång skall vi träna hemma så att det inte behöver ta 2 timmar innan de lägger sig ner och kopplar av!! Och nu med min stukade fot passar det ju bra att halta ut i skogen och binda upp Vilja och sitta och vänta till hon lägger sig ner och kopplar av :-)


Tack för idag alla träningskompisar!


På eftermiddagen hade jag sån tur att Sarah och Sara skulle gå till utkiken så Vilja fick följa med så då fick hon en långis fast hennes husse var på fotbollsmatch och hennes matte knappt kan gå :-) Tack Sarah och Sara!!


Ikväll efter att ha kollat på tennisen har vi grillat tillsammans med grannarna.

Gott och trevligt som vanligt !


Ha det gott!



Av Helena - 6 juni 2009 18:51

Som några av er kanske redan har läst på kennel Ryegates hemsida skall vi para Vilja vid nästa löp. Och nu vill jag presentera vem som skall bli pappa till valparna!


Vi skall få den äran att låna den otroligt duktiga och snygga "Spader damens Wild Thing - även kallad Zomby". Zomby blev nyligen NCH (Norsk utställningschampion med jaktmerit) och han har bara ett förstapris kvar i elitklass innan han är jaktchampion också. Alltså en riktig dualpurposehund. Så vi ser fram emot riktigt härliga, duktiga och snygga bruna och svarta flatvalpar till våren. Och då skall en liten tjej få stanna här hemma :-)


Collaget är lånat från Kia på Spader Damens kennel!


Vi har ju tidigare haft en kull pudelvalpar härhemma men det känns som en mycket större utmaning att ha flatvalpar både för att de ofta får så många valpar, de kräver större ytor, det krävs mer av köparna att de skall vara aktiva och intresserade av att jobba med hunden. Dessutom är jag en rookie på jaktbiten så jag känner inte att jag skulle kunna ge valpköparna tillräckligt bra träningsträffar, mm. Därför kommer kullen födas upp i samarbete med Annica (Viljas uppfödare) och valparna kommer alltså bli Ryegatare. Och troligen kommer Vilja och valparna vara där under hela tiden. Så då blir väl ett jäkla flängande fram och tillbaks till Eskilstuna för mig under under 8 veckor :-)


Zomby är född i Sverige men bor i Norge så Annika, jag och Vilja får oss en liten Norgetripp i december, skall bli såå kul och spännande!! Tack snälla Kia på Spader damens kennel att vi får låna Zomby!


Tänk att min bäbis skall bli mamma :-)  


Jag längtar!!

Av Helena - 6 juni 2009 18:46

Nu på eftermiddagen la jag ut ett ganska svårt sök med 5 stora och 4 små dummies. De små gömde jag ganska bra i håligheter och mossa och några av de stora la jag på stenar och inne i buskage. När jag kom tillbaks var Vilja laddad men satt snällt och fokuserat precis där jag lämnat henne.


 


Vi började träna lite fotgående fram och tillbaka mot söket innan jag skickade ut henne. Hon hade ett ruskigt tempo de fyra till fem första men vid den sjätte började hon dra ner på tempot en aning och när hon hade hämtat in åtta var hon rejält trött. Den nionde (som inte var en av de svårare) fick hon leta länge efter, hon kom in tom några gånger men det var inga problem att få ut henne igen. Efter en lång stunds sökande hittade hon även den sista men då var tungan riktigt lång :-) Jag ville testa hur fort hon tappar orken och så ville jag se att hon inte ger upp när det blir svårt. Och jag är nöjd med att hon gick ut och inte gav sig förrän hon hade tagit in alla nio!!


På hemvägen gick vi ner till sjön och körde lite vattendirigering. Jag kastade ut en dubbelmarkering och dirigerade henne mot den först kastade. Hon simmade rakt ut i den riktning jag pekade men fick nog den andra i näsan för hon vek av och simmade mot den istället. Hon var så fokuserad på att ta in den hon hade fått i näsan så jag kunde inte hindra henne. När hon kom in visade jag att det blev fel och kastade i dummyn igen. Riktade upp och skickade henne på den andra igen. Hon simmade rakt ut i den riktning jag pekade men tänkte sedan vika av mot fel dummy igen :-( Men nu lyssnade hon på mig och jag kunde dirigera om till vänster så hon tog in rätt dummy :-) Fröken ”kan själv” är ju inte världsbäst på att lyssna på mina tecken när hon vet var det finns och på vattnet är det ännu svårare så jag var riktigt nöjd att hon lyssnade åtminstone den andra gången :-)


Imorgon är det träning med jaktgruppen och jag har hört ryktas att det är avslappning som står på schemat så det blir till att ha med mycket fika eftersom vi tvåbenta skall fika i 2 timmar!


Ha det bäst!

Av Helena - 6 juni 2009 15:19

........till vår gosigaste Misty som fyllde 9 år den 2 Juni!!


Av Helena - 5 juni 2009 15:02

Idag behövde man verkligen inte kyla ner hunden innan man åkte till klubben :-) För nu var det höstvindar och hagel som gällde.


Tina som ser ut som en liten nakenråtta nu när jag snaggat ner henne frös och fick ha täcke på sig. Hon fick värma upp med lite balanshinder, gungbrädan och ltie hopp så sen satt hon och skällde sig hes när de andra skulle jobba. Förut satt hon så snällt och tittade på när de andra jobbade men nu när hon har fått träna agility har hon så hög förväntan att hon vill jobba hela tiden - gammeltanten :-)



Gänget väntar på sin tur.  


Karin hade fixat plastband så jag började med att sätta ut en ruta med plastband - som tur var hade Karin stavarna med sig för rutan höll på att blåsa bort! Vilja förstod direkt vad som gällde och när jag frågade var rutan var sprang hon in och ställde sig innanför plastbanden. Det är nog osm någon sa att man skall variera och inte ha avgränsningar hela tiden för att hunden skall lära sig att hitta mitten även utan gräns. Karin ställde upp en vanlig ruta så vi kunde variera mellan de två rutorna.


 

Tina ser ut som en liten plutt när hon sitter i mitten av rutan :-)



Vi började med platsliggning. Jag tog med mig en dummy när jag gick och gömde mig och när jag kommit tillbaka och satt upp Vilja (efter 3 minuter) skickade jag henne att hämta dummien. 



Sen lämnade jag Vilja sittande och tog dummien och ställde mig bakom planket drygt en minut och gick tillbaka och hon fick springa och hämta. Hon satt snällt och stilla. Jag har ju tänkt att sittande i grupp kommer bli ett svårt moment eftesom jag trodde att Vilja nog vill lägga sig ner. Men sen har jag kommit på att hon kan ju sitta i skogen i 10 minuter (eller mer) och vänta under tiden jag lägger ut ett sök och då är hon ju så fokuserad att hon inte lägger sig ner. Nu när jag tar med mig och gömmer en dummie blir det ju lite samma sak. Tack för tipset Gunilla.....det verkar vara en bra strategi :-)


Idag testade jag en ny variant på rutan. Jag la ut en dummie i rutan, dirigerade in henne mot rutan och frågade var är rutan? Skickade henne med kommando "rutan" och hon sprang rakt in i rutan och hämtade dummien. Jag har ju inte velat skicka henne till nån sak eftersom jag velat att hon skall stanna kvar och att jag skall belöna henne i rutan men idag testade jag detta och det visade sig funka bra. För när hon hämtat dummien och jag skickade henne till rutan igen sprang hon rakt in i rutan och stållde sig i mitten. Gjorde några perfekta skick från olika håll på båda rutorna (med och utan plastband). Mot slutet av träningen körde vi några skick med extern belöning bortanför rutan och efter några gånger då hon sprang för långt lyckades hon stanna i tid. Testade att Karin istället ställde sig bredvid rutan och Vilja fattade direkt att hon skulle springa rakt in i rutan och ställa sig för att få springa till Karin och hämta belöningen. Hon försökte inte ens springa direkt till Karin :-) Duktig kicka!


Hopp sitt hopp: Körde två uthopp då jag kastade dummie över huvudet på henne när hon hoppade. Ett uthopp när jag kommenderade sitt och hon satte sig mitt för hindret på bra avstånd och hoppade tillbaka och gjorde en snygg ingång, Perfekt!!


Apportering: Tragglar ingångarna eftersom hon håller för löst och apporten glider i munnen så det blir tugg när hon vänder runt i ingången. Testade att kampa lite men hon är inte så sugen på det. Ser ut som hon hon tror att jag har blivit tokig eller som om jag försöker lura henne till något dumt. Matte vi skall ju inte kampa om apporterna.....vi skall samarbeta! Men i övrigt har hon bra fart ut, bra grepp och bra fart in. Men tips på hur jag får henne att hålla hårdare/fastare mottages tacksamt. Skall ev testa så som Gunilla (tror jag det var) gjort med Asta att hon får "rycka" loss den mellan någons fötter. 


Frittt följ: Funkade kanon idag. Körde språng march och långsam march varvat och det tycker hon är helkul :-)


Fjärren: Framförallt med fokus på sitt från ligg och det funkade bra idag!


Inkallning med ställande:  Matskål med kattmat bakom. Började med en rak inkallning från stående. Sen inkallning med stå och hon var så het på kattmaten bakom att hon stannade snabbt idag. Däremot fick jag kalla in henne två gånger eftersom hon var så inställd på kattmaten som var bakom. Gjorde ett par separata ställanden och sen ett helt moment. Hon börjar bli jätteduktig på att bromsa nu - åtminstone om det är kattmat bakom :-) 




Karin och Wilma - Fritt följ



 

Karin & Wilma - Apportering



 

Karin & Wilma - belöningslek på gång säger matte.....Nej jag vill ha godis säger Wilma :-)


Tack för idag Tessan & Karin!!








Av Helena - 4 juni 2009 14:25


Igår var vi på utförsäljning på WESC huvudlager! Vi kom därifrån med 7 par jeans, en hoodtröja, två collegetröjor, ett linne, en klänning, att par vantar och ett par hörlurar för 1200 spänn.....alltså vad ett par av jeansen hade kostat :-)


Jag är helt kär i min klänning och jeansen satt som en smäck! Resten av familjen var också nöjda med sina fynd även om Perra muttrade lite när vi upptäckte att ett par av jeansen jag hade plockat fram till honom var damjeans......men vad gör det när de sitter bra och jag tog dem faktiskt från herrbordet :-)


På hemvägen var vi inne i sån märkeshysteri så jag surfade runt med min ”lilla vita” och hittade ett par Lacosteskor till Elias som var nedsatta till 399 kronor (från 699) på Stadium och eftersom Elias är familjens lilla märkesnörd ville han såklart gärna ha dem :-) Så efter lite jagande och något telefonsamtal fick vi tag i det sista paret i Elias storlek. Dessutom var det provparet så försäljaren satte ner dem 100 spänn till utan att blinka så 299 kronor var ju som hittat för ett par skor.......eller.........i och för sig ganska dyra tygskor men det var ju Lacoste!


Vi passade också på att byta ett par Quicksilverbadshorts som vi köpt tidigare till Elias och som inte passade, såklart på Rea de också! Det fanns tyvärr inga andra Quicksilver så det fick bli två par Speedo istället :-(


Jag är egentligen motståndare mot att köpa svindyra kläder bara för att det är ett speciellt märke även om det ofta är väldigt snygga kläder. Varje vinter börjar jag med att gå runt och känna på de dyra Peakskidkläderna (för att de är så snygga) för att sedan till slut hamna i till kassan med en Everest. Jag vägrar att betala flera tusen kronor mer för en jacka bara för att det är en Peak (eller annat dyrt märke).....inte bara vägrar vi har helt enkelt inte råd heller :-) Men om någon får nys om att det är Peakutförsäljning på något huvudlager i vinter så säg gärna till.......I'll be there :-)


Håller ni inte med om att det är extra kul när man kan handla snygga ”dyra” märkeskläder nästan gratis? Typ Fjällrävenskjortor från Kina, hehe!


Då tycler iallafall jag att det är riktigt roligt att shoppa! Och då kan jag liksom inte bespara Perra min bästa kommentar som inte alls stämmer med hans matematik :-)


TÄNK VAD MYCKET PENGAR VI HAR TJÄNAT NU NÄR VI HAR HANDLAT ALLT DET HÄR!


Ps De har förresten öppet sista dagen idag.....kl 15-20 för den som har vägarna förbi Gärdet Ds



Ha en bra dag! Ttrots det trista vädret.....som vi iallafall har här, ni kanske har bättre?  

Av Helena - 2 juni 2009 22:14

Som några av er kanske minns så upptäckte jag Tradera för ett tag sen när jag var hemma och var sjuk. Jag budade hej vilt och vann två auktioner. Det ena var en röd regnoverall till Tina och det andra var en svart sele med mjukt ludd. När jag höll på och budade blev jag till sist lite slarvig med att kolla storlekar och mäta hundarna osv. Det såg ju bra ut på bilden så det skulle säkert passa bra trodde jag. Egentligen letade jag sele till Tina men eftetrsom selen såg ut att vara för stor för henne tänkte jag att den skulle bli bra till Vilja, för jag var ju tvungen att buda.......den var ju så billig :-) När regnoverallen kom höll hela familjen på att dö av skratt när jag packade upp den röda plastoverallen som visade sig vara lagom till Vilja!! Skulle inte tro att jag sätter på henne en röd overall :-) Selen var nästan lagom till Tina (lite stor) och alldeles för liten till Vilja......den kanske är lagom till typ cocker spaniel eller liknande. Så inget av mina köp blev ju några direkta hit.


När Vilja hade bitit sönder mina bästa fjällrävenbyxor gick jag in och kollade på Tradera om det fanns några fjällräven på auktion....kanske någon som hade köpt fel storlek eller så :-) Hittade inga byxor men så såg jag den här jättefina ärmlösa fjällrävenskjortan som hade "köp nu pris" på 100 kronor!!



Skjortan såg ju alldeles ny ut och det var ju närbilder på fjällrävenmärket och den svenska flaggan som kännetecknar fjällrävens kläder. Så jag slog såklart till direkt och skjortan var min.


Idag kom den äntligen på posten och det visade sig att den hade åkt hela vägen från KINA!! Så jag har köpt en "äkta" svensktillverkad Fjällräven från Kina :-)

Men den var iallafall lagom storlek, den var ny och riktigt fin så jag är nöjd iallafall med min "oäkta" Fjällrävenskjorta :-)


Ha det gott!


Ps Funderar på om jag skall kolla på Tradera om jag kan få tag på en ny klippmaskin gärna en äkta Oster för en femhundring skulle sitta gott eftersom min gamla laggade ur igår när jag klippte Tina :-) Ds


Av Helena - 1 juni 2009 22:15

Idag på eftermiddagen gick jag med hundarna till Krokträsken så Vilja fick bada lite. Jag hade tänkt testa tipset med att köra godissök på vattnet som Jessica (Gnista) brukar göra. Har inte fått svar från Jessica vad hon har för godis som flyter. Men jag kan upplysa om att frolic flyter iallafall inte :-(


Vilja fick istället syn på en and som simmade och gav sig iväg efter den. Den simmade hela tiden på behörigt avstånd och hon hade inte en chans att komma ikapp. Jag lät henne hållas för jag tyckte det var bra för henne att simma långt i värmen. Så hon drog iväg en bra bit ut på sjön (träsken) innan jag kallade in henne. Hon vände direkt när jag kallade, mycket bra!


När vi kom hem badade jag Tina och klippte ner henne rejält sommarkort. Det är så ovant att se henne i början så man tycker hon ser lite kul ut när hon är nyklippt :-)


Sen fick jag bråttom till klubben för att träna lydnad. Det var tydligen ingen jourträning idag (vet inte om det är slut för säsongen) men vi var så många så vi hade gemensam platsliggning och hjälptes åt att kommendera och hjälpa varann.



Platsliggning 3 minuter med dold förare: Vilja började först äta gräs men så fort hon såg att jag gick och gömde mig slutade hon och låg väldigt stilla och lugnt hela tiden.

Fjärrdirigering: Var jätteduktig (100 %) när jag värmde upp henne men sen när jag körde med kommendering satte hon sig inte upp på mina första kommandon. När hon la sig la hon hakan i backen så det blev som om hon tryckte sig för mycket mot marken :-)

Fritt följ: Det känns så skönt att vi fått upp farten på fria följet igen. Hon var med mig och var taggad så då tränger hon lite i vänstersvängarna istället....men jag tar hellre det än att hon är seeeg :-) Vi pratade om att jag kan sakta in lite före vänstersvängen för att förbereda henne på att jag kommer svänga. Sen skall jag finslipa på positionen inne med klossen och genom att belöna bakåt då hon kommer för långt fram.

Rutan: Jag började med att ställa upp rutan och under tiden jag värmde upp och körde fritt följ och gjorde halter såg jag att Vilja spanade in rutan. Så då testade jag att skicka henne och hon sprang direkt in och ställde sig i rutan. Sen körde jag två skick till och alla gånger sprang hon in och ställde sig i rutan :-) Hon står inte precis i mitten men helt ok. När jag springer fram för att belöna henne i rutan tar hon några steg mot mig så jag körde lite stadga på stå mitt i rutan och sista gången jag skickade henne stod hon kvar stilla i rutan tills jag kom fram.

Inkallning med ställande: Började med rak inkallning från stående. Första inkallning med ställande tog hon alldeles för mpnga steg så jag bröt lite retsamt. På det andra så gjorde hon en jättebra inbromsning och hon fick varsågod på matskålen bakom (med kattmat). Gjorde ett helt moment och även denna gång stannade hon jättebra så då fick hon springa tillbaks och få sin kattmat.

Apportering: Lämnade henne med apporten i munnen och gick några steg ifrån och kallade in. På nära håll blir det mindre tugg vid ingången. Kastade sedan iväg den och hon fick göra hela momentet. Hon håller den så löst så det blir lite tugg vid ingången eftersom apporten gungar till i munnen. Vet inte hur jag skall få henne att hålla den hårdare. Har försökt kampa med apporten men hon är inte så jättehet på det. Skall nog testa Maria Hagströms lek att man drar bort den om hon inte hugger tag i den tillräckligt fort och retas med henne att hon missar den.



Kändes som en bra träning ikväll!

Innan vi åkte till klubben duschade jag av Vilja i trädgårdsslangen så hon var blöt när vi började träna. Och det var nog bra för hon var piggare och uthålligare än hon brukar vara nu när det är så varmt.


Ps Ett förtydligande om Elias igelkott som var på bild i förra inlägget. Det var alltså en Afrikansk pygméigelkott som vi hade som husdjur. Våra svenska igelkottar får man ju inte ta in och ha som tamdjur. Ds



Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5 6 7
8
9 10 11
12
13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

HUNDAKTIVITETER 2012

12/2 Träningsträff Ryegates

2/3 Träningsträff Ryegates

(inställt pga sjukdom)

11/3 Lkl 2 ridhus, Lystra

(inställt pga allergi)

24/3 Lkl 2 inomhus, Lystra

25/3 Prova på Agility

6/4 Träningsträff Ryegates

9/4 WT i Wallhalla, Lystra & Vilja/Karin

15/4 WT Lidingö(Vilja&Karin)

21/4 WT Fjällnora, Lystra

22/4 Inoff prov Gullunge, Lystra

28/4 Inoff Jaktprov Laxå, Lystra

6/5 Appellspår WBK, Lystra 

(inställt pga löp)

27/5 KM Nacka BK

(agility Vilja och lydnad Lystra)

2/6 Provapå Rallylydnad, Vilja

10/6 Appellspår i Ljusdal, Lystra

12/6 Lkl 2 Värmdö BK, Lystra

30/6  Lkl 2 Skärgårdscup, Lystra

1/7 Rallydebut Gnesta, Vilja

13-15/7 Jaktinternat i Edsäng

28-29/7 Flatfestival

(WT, Lydnad & utställning)

11-12/8 FlatMästerskapen,Lystra

25/8 Rallytävling Haninge, Vilja

(inställt pga skabb)

26/8 Jaktprov Laxå, Lystra

(inställt pga skabb)

29/8 Lkl 2 NBK, Lystra

(inställt pga skabb)

1/9 Jaktprov Uppsala, Lystra

(inställt pga skabb)

7-9/9 Sökläger Fliken NBK

29/9 WT LRK östra Ökl, Lystra

30/9 WT GRK östra Ökl, Lystra

6/10 Lkl 2 Väsby BK, Lystra

7/10 Appellsp. Värmdö BK,Lystra

13/10 Rally Apollogruppen, Vilja

20-21/10 Sektionskamp i Arboga

27-28/10 Examination Instruktörsutb. Hundens Hus

10/11 Lkl 2, NBK, Lystra

 

 

 

 

 

 

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Fråga mig

7 besvarade frågor

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards