HOLMSTORP

Alla inlägg under juni 2009

Av Helena - 19 juni 2009 11:05

Sitter i bilen på väg till Marre (Mariefred) för att fira midsommar. När köerna tornade upp sig passade jag på att roa mig med att ta fram lite fakta om traditionen midsommar!




I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen. Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300- eller 1400-talet. Den kallas även majstång, av vissa ansett stamma från det åldriga ordet maja som betyder löva. Andra anser att namnet kommer av tyskans Maibaum. I tysk hednisk kultur var träd symboler för olika gudomar, ex var granen symbol för gudinnan Hertha. Att varianten med stor krans kring erigerad påle skulle vara en nordisk hednisk fruktbarhetssymbol har ingen kunnat visa hållbara belägg för.

Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor, men även bland män. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och därvid tillfoga blad och blommor.

Alla ovanstående traditioner har vi hållit väldigt hårt på när barnen var små men när det bara var vuxna som entusiastiskt skulle binda kransar och resa midsommarstång och dansa små grodorna så tänkte vi att dessa traditioner får ligga lite vilande tills vi får barnbarn :-)


Midsommarnatten har ett stort inslag av tro på övernaturliga väsen och framtidsprofetior om man handlar på vissa sätt. Folktron säger säger bland annat att man skall akta sig för att bada för att inte råka ut för Näcken. Tur att vi bara skall bada pool i Marre.....det närmaste vi kommer Näcken där är väl en nakenbadande Pasi (svågern) eller Perra :-)


Flickor skall också plocka sju, eller nio, sorters blommor, helst vid ett vägskäl, klättra över nio gärdesgårdar och lyckas man sedan somna utan att yppa ett ord lär man i drömmen kunna se sin tillkommande. Det struntar jag oxå i eftersom jag redan är gift.....blir så jobbigt om man drömmer om någon annan :-)


Vid midsommar är det i Sverige vanligt att äta inlagd sill, gräddfil och gräslök, färskpotatis samt jordgubbar till efterrätt. Midsommar förknippas i hög grad med just färskpotatisen, som gärna serveras med dill. Traditionen att äta sill och färskpotatis är relativt ung och skapades i storstäderna på 1920-talet. Förr sågs det som slöseri att äta potatis som ännu inte vuxit färdigt (i Nordsverige hinner dessutom inte potatisen växa så tidigt som till midsommar), och inlagd sill var att betrakta som vardagsmat. Mattraditionerna håller vi såklart fast vid - stenhårt! Ingen midsommar utan sill, färskpotatis och jordgubbar :-)


Många dricker nubbe till maten. Det dricks också mycket öl och andra alkoholhaltiga drycker under helgen. Knutet till midsommar finns alltså en stark tradition av alkoholkonsumtion i samband med firandet, vilket gör midsommarhelgen till en av de tidpunkter på året då mest fylleri och bråk inträffar. Det myckna resandet omkring helgen, då också många påbörjar sin semester, gör dessutom helgen till en av de mest trafikskadedrabbade.

Så govänner håll på mattraditionen och allt som hör midsommaren till men ta det lite försiktigt med nubbandet! Och ni som skall ut på vägarna – Kör försiktigt!!


Till sist från oss alla till er alla en riktigt riktigt

GLAD MIDSOMMAR!!!



Av Helena - 18 juni 2009 20:10

I eftermiddag gick vi bort till fotbollsplanen och körde lite lydnad och en dirigeringsövning i regnet. Vi har inte tränat så mycket (bara på promenaderna) den senaste veckan av olika anledningar så Vilja var riktigt sugen. Jag körde igenom alla tvåans moment utom hindret och platsliggningen.


Fritt följ: Hon gick riktigt bra idag frånsett att hon trängde lite i vänstersvängarna till en början för att hon var så het. Hon tröttnade inte trots att jag gick långa sträckor och körde ett ganska långt fritt följ – tvärtom gick hon bara bättre och bättre.


Läggande under gång: La sig snabbt direkt på kommando så vi körde bara en gång.


Inkallning med ställande: Kom i full galopp hela vägen in och var jätteglad – hon verkade inte ens ha märkt att jag kommenderat stå :-(

Körde ställanden framför mig och att jag kastade godis bakom för att lägga stå överst i byrålådan. Körde sedan med belöning bakom varvat med targeten (där jag ville att hon skulle stanna) och då gick det bra. Men så fort hon inte har någon dragning bakåt eller target så går hon såå många steg!


Apportering: Inget att säga om – full fart ut, bra upptag (ingen stämpling) och full fart in och en ingång med bara ett litet omtag/tugg. Fortsätter träna hållandet.


Rutan: Hade med mig plastbanden men inte Karins stavar så banden blåste all världens väg så vi körde utan istället. Sprang i full galopp ut och ställde sig i mitten på första. Körde från olika håll och hon ställde sig inte precis i mitten varje gång men hade alla fyra tassar i rutan.


Fjärrdirigering: Körde tävlingsmässigt alla fyra skiftena. Det gjorde hon superbra idag - inte en tvekan, snabba snygga byten :-)


Sen testade vi slutdelen i dirigeringsapportering (Lkl 3 tror jag det är eller är det kanske elit?) och det momentet kommer nog inte bli några problem för oss eftersom hon är van vid dirigeringar åt höger och vänster. Ställde henne vid en kon och la ut två apporter en åt vänster först och sen en åt höger snett bakom henne. Gick tillbaks och ställde mig några meter framför Vilja och konen och skickade henne till höger apport och det funkade klockrent två gånger! För visst är det alltid den sist utlagda som de skall hämta på tävling – eller är det tvärtom?


Vi avslutade med en dirigeringsövning. Jag la tennisbollar utmed en linje på ca 50-75 meter. Skickade en störningsboll med chuckit (åh va kul det är att kunna få iväg bollarna så långt för mig som aldrig har varit någon stjärna på kast med liten boll :-)) till vänster in bland träden. Vilja och jag står som ni nog förstår vid krysset. Dirigerade henne sedan att hämta en boll utmed linjen. Första gången sprang hon direkt till störningsbollen men andra gången sprang hon rakt och fint och hämtade hem första bollen och sen fick hon hämta den andra. När jag skickade iväg henne på den tredje bollen utmed linjen och hon sprang ut rakt och fint så blåste jag ner henne när hon var i linje med störningsbollen och skickade henne vänster - det gjorde hon mycket bra! Kastade en ny störning och skickade iväg några fler bollar längst ut på linjen och skickade henne på linjetag till dessa först. Hon sprang ut bra men strulade lite, började noa efter annat på gräset och bytte boll. Gjorde en till stopp och skickade vänster till störningbollen och även denna gång sprang hon direkt ut till vänster efter att ha stannat och satt sig ner såklart :-) Men nu hade bollen hamnat in bland massa nersågade grenar och buskar som låg i en hög så hon fick jobba rejält för att hitta den. Jag fick gå närmre och stötta henne med närsökssignalen.


Bortsett från att hon stack till störningsbollen första gången och bytte boll när det blev många bollar nära varandra så tycker jag att hon blir bättre och bättre på att lyssna på mig och mindre ”kanbästsjälv”. Så nu när jag har summerat dagens träning känner jag mig riktigt nöjd.


Nu skall vi äta fiskpaket och jordgubbar till efterrätt!


Sen måste jag packa lite för imorgon bitti åker vi till Mariefred för att fira midsommar med min syster och hennes familj och några andra familjer :-)


Jag skall packa med både lydnads-, jakt-, och spårväskan!


Glad midsommar på er alla!!


Ps Mn lilla vita följer såklart med så det kanske blir någon uppdatering under helgen om jag hinner. Ds


Av Helena - 17 juni 2009 22:04

Nu ikväll har vi först varit på avslappningsträning. Idag coolade Vilja ner nästan direkt och låg på sidan med slutna ögon under långa stunder. Hon hade lite svårt att koppla av när jag skulle fika och äta melonsallad eftersom hon älskar melon :-) Men sen la hon sig ner igen och idag verkade hon koppla av ordentligt. Vi satt och småpratade om hundträning, resor och annat och både Loka, Vilja, Mynta och Frida låg ner och kopplade av långa stunder.


Mynta slappnar av (bild från förra gången)


Lilla Klara satt lugnt och stilla på sin plats hos matte men hade svårt att lägga sig ner och koppla av eftersom hon var tvungen att hålla koll på Ingers farliga gula cykel som hon hade parkerat en bit bort :-)


Jag tror alla var nöjda med sina hundar idag och till nästa gång skall vi lägga ut dummies som störning under avkopplingsträningen. När vi kom hem åt vi och efter en stund när vi hade smält maten gav vi oss ut på en cykeltur.


Nu är det min tur att ha lite avslappning.......jag håller nämligen på och försöker bli vän med spikmattan :-) Alla som har provat är helt frälsta och jag "tror" på att det är bra men jag har ännu inte kommit så långt att jag tycker det är skönt. Förra gången somnade jag till en stund på mattan och det kan man ju se som att det går i rätt riktning. Även om jag inte kan känna att det är skönt så är det ju tydligen rätt avkopplande.


Gonatt på er!


Ps Fick ett jättefint kort på Vilja när hon ligger helt utslagen i gräset men kontakten mellan kameran och datorn funkar tyvärr inte så vi får se om jag får in den senare Ds

Av Helena - 17 juni 2009 16:57

....enligt rapport från maken som var hem med hundarna på lunchen. Dottern var nöjd och tyckte att det hade varit förhållandevis lugnt med tanke på att det var över 40 ungdomar på festen! Ett gäng tappra badade i det kalla vattnet och en ramlade i ofrivilligt med kläderna på! Så han fick ta en senare buss och vänta på att kläderna skulle tumlas torra :-) Ikväll skall vi träna avslappning med jaktgruppen igen. Hoppas Vilja sköter sig och kopplar av fortare den här gången - så jag slipper skämmas över att jag inte har gjort läxan :-) Ha det bäst!   

Av Helena - 16 juni 2009 21:02

Ikväll har Linn poolparty för typ 40-50 ungdomar.....undrar om huset står kvar imorgon! Visst är vi väl modiga? Men hon har haft flera fester förut och det brukar vara skinande blankt och nystädat när vi kommer hem så vi ser det som ett bra sätta att få huset storstädat :-) Men vi fick ju inte vara med på festen tyvärr så Elias sover hos en kompis och Perra och jag har varit ute och ätit och skall sova i pappas lägenhet på söder. Så nu får hundarna känna på hur det är att vara stadsvovvar.........nöden har ingen lag sa Vilja och satte sig och bajsade mitt på trottoaren :-) Tina har varit med mig på jobbet inne i stan för flera år sen så hon vet hur det är och bangar inte för att bajsa på gatan.


Lite ovant för oss "lantisar" men lite mysigt var det att sitta på uteservering och gå hem till lägenheten. Vilja pasade på att hjälpa till med "städning" av uteserveringens trallgolv!


Gonkväll!

Av Helena - 15 juni 2009 22:25

En robotdammsugare!! Nu kan jag komma hem till ett rent hus (åtminstone på golven) efter en hundpromenad :-) Det känns nästan för bra för att vara sant! Vet ju inte om man vågar köra igång den när man åker hemifrån och hundarna är ensamma hemma för då kanske den ligger slaktad i nåt hörn :-) Men tänk att kunna låta roboten dammsuga under tiden som man är ute med hundarna.



Jag har fått tips av Agneta (med Tyra) om att hennes granne har just denna modell och att de är helnöjda så därför blev det en Roomba 560. Finns en ny som heter 562 som är ännu bättre för oss som har husdjur men den var 1500 kronor dyrare och Agnetas granne har hund och hon är ju nöjd så då blev jag lite snål :-)


Nästa grej man vill ha är väl en självgående skurmaskin men det får nog vänta tills tomten kommer.


Gonatt!

Av Helena - 15 juni 2009 21:12

Den 26:e skall Karin/Wilma och jag/Vilja gå anlagsprov i viltspår! Det skall bli såå spännande för jag har ju aldrig gått nåt sånt tidigare :-)


Jag tänkte ta med blod och rådjursklöv och lägga ett spår när vi är i Mariefred i midsommar så jag får träna mig på att hålla i linan och hålla emot så jag kan försöka sakta mer farten lite :-) Vårt förra spår blev ju lite kaotiskt när hon älgade iväg när jag tappade linan........mm. Tror att det kan vara bra att gå ett spår i liiite lugnare tempo innan anlaget.


Idag har vi haft en träningsfri dag med bara lite cykling förutom promenad.


När vi åt middag här ikväll så gick Vilja upp på bänken och snodde en bit serranoskinka :-( Ajabaja hon brukar faktiskt inte hoppa upp på bänkarna!! Jag var blixtsnabb och tänkte att hon skall minsann inte få den så jag var nästan nere i halsen på henne och fick tag i skinkbiten. Sen ropade jag på Tina som fick äta upp den istället. Inte för att jag tror att Vilja förstår det men det fanns ju ingen annan som ville ha den och det vore ju synd att kasta den......eller hur?


Kram och gonatt!


Ps Men lite förvånad såg hon allt ut när Tina smaskade på den goda skinkan som hon "ärligt" hade snott Ds



Av Helena - 14 juni 2009 22:08

Filmade lite idag under vårt andra inomhuspass! Ni som undrat över mitt hår kan se att det sitter kvar :-) Det blev faktiskt riktigt bra trots att en del sköljdes ut för snabbt och resten fick sitta i över två timmar!!


Hade först ingen lust att lägga upp filmen för jag ser ännu tjockare ut än jag är när jag har godisväskan i byxlinningen. Men jag bestämde mig för att inte vara så fåfäng :-) Det är ju trots allt hunden ni tittar på....hoppas jag .....eller kanske inte nu när jag skrivit som jag gjort!? 


Gonatt!  





Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5 6 7
8
9 10 11
12
13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2009 >>>

HUNDAKTIVITETER 2012

12/2 Träningsträff Ryegates

2/3 Träningsträff Ryegates

(inställt pga sjukdom)

11/3 Lkl 2 ridhus, Lystra

(inställt pga allergi)

24/3 Lkl 2 inomhus, Lystra

25/3 Prova på Agility

6/4 Träningsträff Ryegates

9/4 WT i Wallhalla, Lystra & Vilja/Karin

15/4 WT Lidingö(Vilja&Karin)

21/4 WT Fjällnora, Lystra

22/4 Inoff prov Gullunge, Lystra

28/4 Inoff Jaktprov Laxå, Lystra

6/5 Appellspår WBK, Lystra 

(inställt pga löp)

27/5 KM Nacka BK

(agility Vilja och lydnad Lystra)

2/6 Provapå Rallylydnad, Vilja

10/6 Appellspår i Ljusdal, Lystra

12/6 Lkl 2 Värmdö BK, Lystra

30/6  Lkl 2 Skärgårdscup, Lystra

1/7 Rallydebut Gnesta, Vilja

13-15/7 Jaktinternat i Edsäng

28-29/7 Flatfestival

(WT, Lydnad & utställning)

11-12/8 FlatMästerskapen,Lystra

25/8 Rallytävling Haninge, Vilja

(inställt pga skabb)

26/8 Jaktprov Laxå, Lystra

(inställt pga skabb)

29/8 Lkl 2 NBK, Lystra

(inställt pga skabb)

1/9 Jaktprov Uppsala, Lystra

(inställt pga skabb)

7-9/9 Sökläger Fliken NBK

29/9 WT LRK östra Ökl, Lystra

30/9 WT GRK östra Ökl, Lystra

6/10 Lkl 2 Väsby BK, Lystra

7/10 Appellsp. Värmdö BK,Lystra

13/10 Rally Apollogruppen, Vilja

20-21/10 Sektionskamp i Arboga

27-28/10 Examination Instruktörsutb. Hundens Hus

10/11 Lkl 2, NBK, Lystra

 

 

 

 

 

 

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Fråga mig

7 besvarade frågor

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards