HOLMSTORP

Alla inlägg under maj 2009

Av Helena - 15 maj 2009 12:04

Försökte träna lite lydnad igår på våran äng men jag var inte alls i form vilket Vilja märkte och hon gick mest omkring och hängde med huvudet och såg lika nedstämd och deppig ut som sin matte. Så gårdagens lydnadsträning stryker vi ett streck över :-)


Däremot "lekte" vi lite följa John i snårskog (sk jaktfotgående) och detta börjar Vilja tycka är jättekul. Jag ger henne kommandot "sidan" en gång och sen travar jag på runt buskar, träd, stenar och snår och sen gäller det för Vilja att hänga med i svängarna när jag helt plötsligt viker av åt nåt håll och hon skall komma på rätt sida buske eller träd. När hon hänger med bra då jag plötsligt viker av så blir det klick+godis och hon tycker detta är en riktigt rolig lek så hädanefter blir det en hel del "följaJohn" övningar på våra promenader. Hoppas jag inte går vilse bara när jag snurrar runt i skogen utan stigar. Karin blev lite orolig idag och undrade om jag hade skaffat mig en GPS *ni som läste bloggen i vintras minns kanske att jag lurade ut Karin och att vi gick vilse i MIN skog* :-)


Men idag blev det alltså en BRA dag på lydnadsplanen tillsammans med Karin & Wilma.


Inkallning med ställande: Baklängeskedjade och började med två inkallningar hela vägen från stående. Sedan inkallning från sittande med kommando stå då hon var vid konen och varsågod till matskål bakom. Första hann hon ta några steg för mycket men andra blev mycket bättre. Avlultade med att kedja ihop hela momentet och det blev jättebra så där slutade vi :-)


Har funderat på hur jag skall få henne att få in en ordentlig tvärnit då hon bromsar in. Har tänkt börja med att utgå från frivilligt backande och klicka+belöna precis när hon trycker ifrån och skall till och börja backa och sedan lägga på kommadot "stå" på detta beteende. En annan variant kan vara att träna in hopp-stå men jag tror jag skall börja med den första.


Rutan: Körde först en med target och att jag sprang in i rutan och belönade. Sen med target och extern belöning bortanför rutan (Karin vaktade). Sprang fort in i rutan och var på väg mot matskålen men lyckades stanna på targeten på mitt ståkommando med alla fyra innanför rutan. Och där skulle jag slutat för sen fick hon helt plötsligt för sig att hon skulle sätta sig i rutan. När hon hade satt sig några gånger fick jag vara snabb som attan och belöna innan hon hann sätta sig och då avslutade vi. Hon såg så kul ut för hon stannade med lite krökt rygg för hon var ju på väg och sätta sig även denna gång :-)


Hopp sitt hopp: Glömde att baklängeskedja och gjorde några uthopp först. Sedan gjorde vi två återhopp och två uthopp (varannan gång med target) och sen kedjade jag ihop momentet och det gjorde hon jättebra så då var jag nöjd.


Igår gjorde jag iordning ett hinder på tomten för att kunna träna uthoppen lite då och då så vi körde lite hoppträning här hemma igår eftermiddag. Det verkar ge reultat på att hon åtminstone hoppar ut på mitt kommando varje gång vilket hon inte gjorde förut :-)


Fjärrdirigering: Började med 5 x sitt från ligg = 100% rätt. En omgång helt moment - lämnade i liggande, gick 5 meter, fyra förflyttningar (sitt-ligg-sitt-ligg) = 10 poängare!!


Pltasliggning 3 minuter med dold förare: Träffade Ingela och Berit på klubben så vi blev fyra ekipage på platsliggningen. Vilja låg helt lugnt och stilla :-) Duktig flicka!



TACK Karin för en rolig träning som fick mig att må bra!

Av Helena - 14 maj 2009 08:49

Igår var vi iväg och vaccinerade hela gänget. När vi började leta efter transportburen som används en gång om året fick vi en svag aning om att vi lånat ut den till någon (men till vem?)....... och att vi inte fått tilbaks den.


Så det var bara att åka och köpa en ny. Denna gången köpte vi en mjuk väskliknande bur som går att fälla ihop så den blir platt och inte tar någon plats :-)



Vilja tyckte vi kunde ha köpt en lite större bur för denna var i minsta laget......






......men när husse syns i andra änden så skall det nog gå att pressa sig in i den iallafall :-)



 

Åtminstone om man tar i lite! 


Misty tyckte inte det var lika kul att vara i buren :-(




Men när vi kom ut i bilen var nog buren rätt ok iallafall...............




..............och hos veterinären var det så tryggt i buren att vi hade svårt att få ut henne :-)




Tina väntade snällt på sin tur men hon var ju tvungen att ge ifrån sig ett litet pip när hon blev stucken för ......man är väl en pudel :-)




Vilja däremot ääälskar att vara hos veterinären för det finns så många snälla tvåbeningar där som säger att hon är så fin och duktig (utan att hon behöver göra nånting)!!



Men Missan var glad att vara hemma i tryggheten igen - nu är det ett helt år till nästa gång!!





Så nu kan hon sova vidare!


Kram!

Av Helena - 13 maj 2009 13:45

....i snårskog!


Idag på promenaden gick jag ifrån de breda stigarna på slingan och gick ut i urskogen. Vilja hängde med och gick fot uppför och nerför kullar och fram och tillbaka i snårskogen. Jag utmanade henne genom att gå så nära träd och buskar att hon kunde hamna på fel sida. Då hon gick på fel sida backade jag tillbaks så hon fick göra om det. Efter en stund gick hon så fint vid min sida och klämde sig emellan mitt ben och olika hinder (träd, pinnar, stenar och buskar) trots att det var jättesmalt :-)  


Vi gick ner till sjön och gick utmed sjön och hon gjorde inte en antydan till att välja badet :-)


Det är klart att det är stor skillnad att gå fot i skogen när det inte finns någon störning med skott, vilt och kast men jag tror ändå att det är bra att träna fotgående mitt ute i skogen eftersom hon förknippar skogen väldigt mycket med jaktträning. 


Ikväll skall vi till veterinären med hela gänget för vaccinering. När jag bokade tiden sa hon att vi får 10 % rabatt när vi vaccinerar tre djur samtidigt :-)  




Av Helena - 13 maj 2009 08:51


Igår kom vi iväg till NBK för att träffa Karin/Wilma och Susanne/Pebbels. Karin hade med sig en ny konstruktion till rutan som säkert hade blivit riktigt bra om det hade funkat :-) Tyvärr var tampen för tung för de stackars stavarna i hörnen så det blev inte direkt något hinder men ändock en synlig avgränsning (som jag läst att det skall vara på tävling med sågspån, tejp eller liknande - stämmer det?). Tyvärr hade vi inte någon kamera med oss så vi kunde föreviga skapelsen men vi fick oss ett gott skratt - TACK Karin!


Vilja och jag körde lite allt möjligt och varken hon eller jag var väl sådär helfokuserade så efter omständigheterna var jag ganska nöjd. Vilja avslutade dessutom med att vara jättelös i magen och det kan ju inte vara så kul att springa, hoppa och gå fot om man är dålig i magen :-(


Rutan: Vilja tyckte det var bra att hon kunde se avgränsningen på rutan men hon mattades väldigt snabbt och tappade farten mot rutan så då avbröt jag. I slutet av passet testade jag och Karin att hjälpa varann att stå med externbelöning bortanför rutan och då blev det fart vill jag lova......mot rutan.....genom rutan....och förbi rutan!! Men då tog Karin upp skålen så då blev det ju ingen belöning. Fick lägga dit targeten men Vilja hade sån fart att hon inte riktigt hann stanna i tid på mitt STÅ så hon hamnade utanför rutan innan hon fick stopp. Hon blev lite frustrerad när det blev fel flera gånger på raken. Men vi fick till det till sist och jag tror att denna metod kan vara bra att variera med när hon har förstått hur hon skall göra :-)


 


Fritt följ: Körde med belöning framåt för att få förväntan framåt och för att få upp tempot lite eftersom hon är löpseg. Funkade bra vid korta snabba vändningar och halter och jag får nöja mig med det nu när hon löper.


Apportering: Funkade jättebra bortsett från lite tugg precis vid ingången. Skall träna apportgrepp inne separat.


Fjärren: Karin tyckte det var dags att vi skulle testa fjärren tävlingsmässigt med kommendering :-) Funkade super!!! Jättefina och snabba skiften även på första sittet!! En riktigt 10-poängare....eller vad säger du Karin?


Jag har börjat träna stimuluskontroll på kommandot SITT - vilket jag tror är bra både för fjärren men även för "dumrutan" som kommer i trean. Eftersom sitt var det första hon lärde sig som 8 veckors valp har man liksom inte direkt tränat det. Jag har nu börjat med att jag backar bakåt, hon följer mig med ögonkontakt och jag säger SITT, LIGG eller STÅ. Hon måste lyssna uppmärksamt på vad jag säger och i början la hon sig snabbt ner på de flesta SITT men det funkar bättre och bättre....är fortfarande inte 100 % på SITT men väl sisådär 80 % :-) Det märks att jag tränat mest ligg och stå på detta sätt förut.


Inkallning med ställande: Baklängeskedjade momentet och hon stannade men inte någon tvärnit som jag vill ha. Måste träna snabba ställanden separat *ännu mer* för att få till tvärnit. Har kört med matskål bakom, target och att kasta bollen till henne - är det någon som har något annat bra tips?


Platsliggning 3 minuter med dold förare: Vilja låg snyggt och stilla som en sfinx huggen ur sten!!



TACK Karin och Susanne för en bra och välbehövlig träning! Det är så lätt att skratta tillsammans med er - det här var nog vad både jag och Vilja behövde!


Kram Helena





Av Helena - 12 maj 2009 12:52





Men jag vill iallafall tala om att jag blir glad och varm i hjärtat när ni saknar mig och undrar hur jag mår när jag inte har bloggat på några dagar :-)

När jag började blogga kunde jag inte ens i min vildaste fantasi tänka mig att jag skulle få så många bloggvänner som läser min blogg regelbundet och att jag skulle vara saknad när jag inte skriver.


Min blogg har från allra första början handlat mest om hundar och hundträning och jag har skrivit väldigt sparsamt om min familj och mina innersta tankar och känslor. Men det är ju självklart att allt som händer mig i övrigt i livet har inverkan på mitt ”hundliv”.


Vår familj har drabbats av en stor sorg som jag inte vill skriva om här på bloggen då det ännu känns alltför nära och smärtsamt. Vi har en tung och svår tid framför oss med att försöka förstå det som har hänt och att komma vidare med vår sorg.


Jag har den senaste tiden därför inte haft så mycket tid och energi över för hundträning och har därför inte heller haft så mycket att skriva om.


Men som jag känner det nu så är det hundarna som får mig att tänka på något annat för en stund. Jag mår som bäst när jag är ute i naturen och kan känna alla underbara dofter från allt som fullkomligt exploderar i naturen nu. Jag har de senaste dagarna tränat lite smått för mig själv men jag kan väl inte säga att jag har varit särskilt fokuserad.


Även om det känns jobbigt så vill jag så fort som möjligt komma igång och träna tillsammans med mina kompisar igen...........jag tror att både jag och Vilja behöver det.


Efter mitt inlägg om att göra hinder av rutan skickade Karin en länk till Fanny Gott där de använde PVC-rör och gjorde som en ruta under konerna. Det kanske kan var nåt eftersom det då blir en skarp gräns och att det även på tävlingar sedan skall vara en skarp gräns med tejp, sågspån eller annat under konerna.


Kramar!

Av Helena - 7 maj 2009 11:54

Läste om en tjej som la en pinne på de två främre konerna när hon tränade in rutan. Hennes hund tog fortfarande ett skutt in i rutan även om pinnen inte ligger där. Metoden gick ut på att det skulle vara lättare för hunden att hitta mitten på rutan och med de nya reglerna skall ju rutan vara tydligt märkt med sågspån, tejp eller liknande.


Är det någon av er som har testat denna metod. Vilja börjar ju haja rutan men har fortfarande, till och från, svårt att hitta mitten.


Men sen undrar jag vem som har en tre meter lång pinne med sig på träningen?? Man kanske kan använda en tumstock men de är ju oftast bara 2 meter :-)


Så nu räcker det inte med att lydnadsträningsväskan innehåller klicker, koner, apportbockar, target, targetstick och allehanda leksaker, mm.....nu skall man även släpa med sig en 3 meter lång pinne!! Men vad gör man inte för konsten, eller?


Körsbärsblom i Kungsträdgården förra veckan.....de är säkerligen överblommade nu.



Njut av det härliga vädret!! Kramar Helena


Av Helena - 6 maj 2009 20:13

Idag stannade vi till på promenaden och körde fjärrdirigering sitt från ligg där jag ökade avståndet successivt och idag spikade hon 5 av 5!!


Efter maten körde vi lite fjärr inne och då blev hon lite exalterad på första eftersom jag hade kalkon som belöning så då ställde hon sig rakt upp från ligg *visserligen ett kanonsnyggt ställande men ändå fel* Men efter detta lilla misstag spikade hon 5 av 5 igen trots att jag började direkt på 5 meters avstånd!! Sen körde jag hela momentet där jag lämnade henne liggande och ställde mig 5 meter ifrån och kommenderade sitt - ligg - sitt - ligg och hon var klockren även denna gång :-) 


Sen fick Vilja ligga i hallen under tiden som Tina fick göra lite cirkuskonster för några bitar kalkon. Det här är ju även detta mest träning för Vilja.,....för Tina är det ju mest på kul :-) Det krävs en hel del av Vilja att ligga och titta på när Tina får uppmärksamhet. Hon var jätteduktig och låg så snällt med hakan i backen under tiden som syrran fick äta av den goda kalkonen. Avslutade med att lägga båda två i hallen och de fick ligga i 2 minuter. Vilja hade kvar hakan i backen hela tiden :-) Jag har ju velat fram och tillbaka om jag skall träna in henne på att ha hakan i backen eller inte och på platsliggning ute ligger hon inte med hakan i backen men däremot inne så vill hon gärna lägga ner huvudet :-)   


Gokväll på er!!  

Av Helena - 6 maj 2009 07:59

Vilja höglöper så nu får alla hanhundar passa sig :-) Hon är verkligen på desperat jakt efter någon som vill bli pappa till hennes valpar! Ras och storlek spelar ingen roll och vilket kön är hon inte heller så noga med (men det är ju svårt att få valpar med en annan tik).


Imorse när vi var ute och gick skuttade det upp en hare framför nosen på Vilja och ni som har läst min blogg tidigare vet att hon har en viss förkärlek till dessa djur med gosig päls och långa öron och ben. Men nu tittade hon bara en lång stund och när hon kunde konstatera att det inte var en hund så fortsatte hon framåt och letade vidare efter en presumtiv pappa till valparna! Inte en antydan till att springa efter haren??


Ha en bra dag!



Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9
10
11
12 13 14 15 16 17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

HUNDAKTIVITETER 2012

12/2 Träningsträff Ryegates

2/3 Träningsträff Ryegates

(inställt pga sjukdom)

11/3 Lkl 2 ridhus, Lystra

(inställt pga allergi)

24/3 Lkl 2 inomhus, Lystra

25/3 Prova på Agility

6/4 Träningsträff Ryegates

9/4 WT i Wallhalla, Lystra & Vilja/Karin

15/4 WT Lidingö(Vilja&Karin)

21/4 WT Fjällnora, Lystra

22/4 Inoff prov Gullunge, Lystra

28/4 Inoff Jaktprov Laxå, Lystra

6/5 Appellspår WBK, Lystra 

(inställt pga löp)

27/5 KM Nacka BK

(agility Vilja och lydnad Lystra)

2/6 Provapå Rallylydnad, Vilja

10/6 Appellspår i Ljusdal, Lystra

12/6 Lkl 2 Värmdö BK, Lystra

30/6  Lkl 2 Skärgårdscup, Lystra

1/7 Rallydebut Gnesta, Vilja

13-15/7 Jaktinternat i Edsäng

28-29/7 Flatfestival

(WT, Lydnad & utställning)

11-12/8 FlatMästerskapen,Lystra

25/8 Rallytävling Haninge, Vilja

(inställt pga skabb)

26/8 Jaktprov Laxå, Lystra

(inställt pga skabb)

29/8 Lkl 2 NBK, Lystra

(inställt pga skabb)

1/9 Jaktprov Uppsala, Lystra

(inställt pga skabb)

7-9/9 Sökläger Fliken NBK

29/9 WT LRK östra Ökl, Lystra

30/9 WT GRK östra Ökl, Lystra

6/10 Lkl 2 Väsby BK, Lystra

7/10 Appellsp. Värmdö BK,Lystra

13/10 Rally Apollogruppen, Vilja

20-21/10 Sektionskamp i Arboga

27-28/10 Examination Instruktörsutb. Hundens Hus

10/11 Lkl 2, NBK, Lystra

 

 

 

 

 

 

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Fråga mig

7 besvarade frågor

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards