HOLMSTORP

Alla inlägg under maj 2009

Av Helena - 25 maj 2009 21:22

Platsliggning 3 minuter med synlig förare:

Eftersom hon har satt sig upp vid de två senaste platsliggningarna stod jag idag synlig och hon låg snällt kvar i 3 minuter. La ner sig på ena skinkan precis när jag lämnade men låg sedan kvar så hela tiden.


Fritt följ, stegförflyttningar, vändingar och halter med kommendering:

Zackarias kommenderade mig och eftersom Vilja är lite seg nu ville jag ha korta sträckor med fokus på stegförflyttnignar, vändningar och halter. Hon hade bra kontakt men kändes lite seg. Zackarias tyckte att jag skulle testa att gå lite längre steg och jag trodde att hon skulle hamna efter då men istället ansträngde hon sig faktiskt för att hinna med vid min sida. Så jag får försöka länga stegen med mina korta taxben :-)


Fjärrdirigering med kommendering:

Satte sig inte upp på första sitt men skötte sig sedan jättebra.


Apportering med kommendeting: Sittre fast och inväntar kommando (enligt Zackarias tittar hon för mycket på mig och frågar om lov men jag uppskattar ju det eftersom hon har lätt för att knalla). Missar mitt första apportkommando, springer sedan ut och stannar 20 cm från apportbocken och nosar!!! Efter tillsägelse tar hon apporten och kommer in. Bra ingång men något tugg precis när hon sätter sig


Rutan: Först ett skick med target och belöning bakom - gör en sväng och går in i rutan från höger sida?? Så har hon aldrig gjort förut?! Ett skick till med target - gör samma sväng igen men sen snabbt in till mitten. Vrider bara huvudet mot mig och har kroppen vänd mot matskålen (måste variera med och utan extern belöning och även ändra placering på skålen). Avslutade med ett skick utan target som blev ok.


Ha det gott!

Av Helena - 24 maj 2009 15:23

Lite svår terräng att filma i men Karin gjorde verkligen sitt bästa :-)



Av Helena - 24 maj 2009 14:27

Idag blev vi två ekipage som träffades vid Ösby ängar. Dagen till ära var det Peggy som hade planerat övningarna. Hon hade planerat att köra vidare på temat stadga och att lägga in stadga vid signalerna, dvs att på stoppsignal skall hunden stå stilla och invänta nästa kommando.....alltså inte sticka iväg igen bara för att matte rör sig lite eller kliar sig i håret :-)


 


Idag använde vi oss uteslutande av tennisbollar och Peggy hade med sin chuckit vilken är ett bra hjälpmedel för att man skall kunna kasta långt och lättare få bollen dit man vill.

Stoppsignal: Peggy började med att kasta två tennisbollar åt olika håll, skickade Viggo på den ena, blåste stopp och ville då att han skulle stå helt stilla och invänta vidare order. Viggo som är en arbetsglad hund och som har tränat en del rallylydnad och annat med annan förare har börjat slarva lite med detta på ålderns höst. Han hade till en början lite svårt att stå still om Peggy rörde på sig men förstod ganska snart vad det var som gällde :-)


Vilja var jätteduktig och satt snällt och tittade på när jag kastade bollar åt Viggo och när Peggy skickade Viggo som i full fräs sprang mitt framför nosen på Vilja.


 


Inkallningssignal: När det var vår tur fick vi träna på att jag skall kunna bryta Vilja när jag har skickat ut henne att arbeta. Jag skickade henne mot ett område där det tidigare hade legat men som nu var tomt och när hon hade sökt i området ett tag försökte jag tima in en lämpig tidpunkt att blåsa in henne. Detta måste vi träna mycket på – hon har så lätt att slå dövörat till när hon blivit satt i arbete. Det gick bättre och bättre när hennes långsamma matte lyckades bättre med timingen.


Linjetag: Vi gick fot på linje utmed stigen och la först en boll längst bort vid en dunge. Under fotgåendet kastade vi iväg bollar framför nosen på hundarna som de inte fick ta eller ens titta efter. På tillbakavägen la vi sedan ut bollar 7 bollar utefter stigen. Sen skickade vi en hund i taget på linjetag. Vi ville att de skulle koppla på näsan på en gång och hämta in den närmsta bollen först osv. Vilja såg ut som om hon hade näsan påkopplad men sprang ändå över någon boll på väg ut. På ett skick sprang hon först rakt ut på linjen för att helt plötsligt snedda in åt höger och sedan ut på stigen igen där hon hittade en boll. Svårt att veta varför.....om det var så att vinden låg på så att hon fick bollen i näsan in till höger, eller om det var någon av störningsbollarna som hade legat där? För att få till snygga och raka linjetag fick vi köra lite ping-pong, dvs gå närmre och skicka och sedan gå längre ifrån igen osv. Här måste matte komma ihåg att när hon skickat Vilja snabbt ta sig tillbaka till utgånspunkten så att Vilja uppfattar det som ett långt linjetag fast vi gått närmre. Inte helt lätt att komma ihåg allt - men även jag lär mig väl så småningom :-)


Stoppsignal utmed linjetaget: Vi la ut nya bollar utmed linjen. Skickade ut och blåste stoppsignal. Eftersom jag var osäker på om jag skulle få stopp på Vilja så la jag en ”hetare” apport (dummy) bakom min rygg. Hon stannade klockrent på första och satte sig ner och jag belönade bakåt med dummien. Duktig tjej! På andra skicket stannade hon snabbt och satte sig men så fort jag sa bra kom hon emot mig (förmodligen för att få sin belöning). Eftersom jag har haft svårt att få stopp på henne när jag har skickat ut henne har jag tränat med belöning bakåt. Följande skick tränade vi att hon skulle sitta kvar fast och stilla och att jag istället skickade iväg en boll med varsågod till henne. Efter att jag har stoppat henne några gånger trappade hon ner på tempot (så som hon gör i inkallning med ställande) för att hon vet att jag ändå snart kommer blåsa stopp. Så vi avslutade med några raka linjetag utan stoppsignal och när Vilja började springa rakt ut skickade Peggy en boll över huvudet på henne för att få upp tempot utåt. Avslutade med ett rakt linjetag ända ut till målområdet och då sprang hon rakt ut med bra fart både ut och in :-)


Vi avslutade med fika och lite småprat och nu hade även Ingrid och lille Simpzon slutit upp och gjort oss sällskap :-)


Jag är framförallt jättenöjd med Viljas stadga, följsamhet och fotgående idag!! Vad gäller att lyssna på mina tecken när hon jobbar finns såklart mycket mer att önska men det går framåt!!



TACK Peggy för en mycket bra träning, det är precis det här vi behöver!

Av Helena - 23 maj 2009 14:13

....samtidigt som man lägger spåret. Nu när vi gick spåret stegade Perra upp att det bara var ca 150 meter långt!! Jag tycker det känns mycket längre när man går och lägger spåret och när man hänger efter Vilja i linan :-)


Ett spår på 600 meter är ju ganska långt då. Nästa gång skall Karin ta med GPS så vi kan få mer exakt långd på spåret.


Vilja gick ganska lugnt och väldigt fokuserat i spårkärnan den första biten. Ringade lite i första vinkeln men hittade spåret och fortsatte, första berghällen var inga som helst problem och inte heller bloduppehållet. När hon kom upp på sista berghällen verkade hon ha tappat det och gick med väldigt hög nos fram och tillbaka i spåret. Förmodligen fick hon vittring av klöven som låg nedanför berghällen för vinden låg på åt vårt håll. Hon löste det själv och hittade till klöven idag också, till hennes stora lycka :-)


Karin försökte filma så vi får se om det kanske kommer in en film lite senare (om man inte blir sjösjuk på kuppen).


Sen la vi ett lite kortare spår till Wilma på ca 75-90 meter. Under tiden hennes spår gottade till sig gick vi bort och körde lite jaktträning.


Vilja och jag visade Karin & Wilma lite signaler, tecken och kommandon. Så nu kommer de vara proffs när de kommer på nybörjarträning :-)


Vi började med att visa närsökssignal och hur man tränar in den. Karin var jätteduktig med pipan och fick direkt till den drill som jag försökt lära mig i flera år. Wilma blev till en början lite störd av att matte blåste i pipan när hon sökte men brydde sig efter en liten stund inte om den låga drillen.


Sen visade vi inkallningssignal, stoppsignal, ut-tecken och dirigeringstecken (linjetag). Vilja tyckte även idag att det var lajbans att få visa Wilma vad hon kan och skötte sig jättebra förutom när vi skulle visa ut-tecknet. Eftersom hon första gången satt som på nålar och bara väntade på mitt ut-tecken kallade jag in henne istället och andra gången satt hon lite mer fast i backen men stack direkt när jag höjde armarna. Körde en gång till dår jag till sist kunde vifta med armarna och hon satt kvar och väntade till jag sa UT :-)

Vi avslutade med att lägga ut ett litet sök som Wilma och Vilja fick hjälpas åt att plocka in. Wilma sprang glatt ut till en början och hittade direkt men efterhand som hon började bli trött sökte hon mycket stöd hos matte, men när hon inte fick stödet lufsade hon ut och sökte vidare. Jag kastade ut en dummy som hon fick hitta när hon var på väg in för att hon skulle lyckas. Om det hade varit Vilja hade jag givetvis inte kastat ut någon eftersom hon skulle få skylla sig själv om hon sökt så dåligt att hon inte hittade den sista men eftersom Wilma är nybörjare tycker jag att de tär viktigt för självförtroendet att hon får avsluta med att lyckas.


Lite fika hann vi också med (ett litet sätt att locka med gubbarna på hundträning). Perra och jag tyckte att vi fikat hela morgonen så vi hade hoppat över fikat idag men hade sån tur att vi fick både kaffe, bulle och skorpa av Karin och Peter!


Sen var det så Wilmas tur att ta sitt spår. Wilma som har gått mycket personspår förstod först inte alls när matte ville få henne att nosa i legan men när hon väl förstod vilket spår hon skulle följa följde hon spåret mitt i spårkärnan och gick väldigt sakta lugnt och metodiskt och stannade till vid flera tillfällen och nosade lite extra på blodet. Karin trodde hon skulle tycka monsterklöven var läskig men Wilmenlund blev helt till sig i trasorna och tyckte den var helmumsig!! Mycket bättre avslut än en gammal träpinne tyckte Wilma :-)


TACK för en härlig dag Karin & Peter och min älskade make! Nu kan vi slappa lite i soffan med gott samvete :-)


Fast snart måste väl pudeln ut och kissa för hon vägrade kliva ur bilen i det uschliga vädret så hon har inte ens blivit blöt om tassarna.




Av Helena - 23 maj 2009 10:34

.....kanske lite för fort i vår flaska.


Vi var iväg här på morgonen och la ett spår som jag hade tänkt skulle bli 5-600 meter men blodet tog plötsligt slut efter ca 4-500 meter (så svårt att bedömma hur långt man går - måste köpa stegräknare). Vi hade 3 dl blod som enlgit vad jag har läst skall räcka till ett 600 meter långt anlagsspår.


Spåret blev som sagt ca 4-500 meter med 2 (och en halv) vinklar och ca 10 meter bloduppehåll. Det blev på vissa ställen över mossbeklädda berghällar som jag läste i mitt kompendium kan vara väl svårt för en nybörjare men vi får se hur det går. 


Vi skall låta det ligga minst 2 timmar och sen skall vi träffa Karin, Peter & Wilma som skall gå med och kolla när Vilja går sitt spår (ja Wilma får nog stanna i bilen) och sen skall vi lägga ett lite kortare spår med kortare liggtid till Wilma. Vi har ju än så länge bara en monsterklöv och Perra var som sagt kluven inför att klyva klöven :-) 


Kul att vi kan involvera gubbarna lite i hundträningen tycker jag men Perra är rädd att han skall få lägga ALLA spår hädanefter om han visar sig för engagerad :-)


Återkommer senare med rapport om hur det gick!! 



Av Helena - 22 maj 2009 12:29

Äntligen har Karin fått permis från datorn en liten stund för hundträning! 


Idag ville Susanne ha lite hjälp med att träna tandvisning och vi gjorde det stegvis och började med att vi skulle kunna hälsa på Susanne utan att Pebbels skulle resa sig. När hon hade förstått vad som förväntades av henne gick vi vidare och hälsade på henne och sedan kikade lite på tänderna. 


Jag och Karin hjälptes åt att träna inkallning med ställande med belöning bakom. Jag körde bara en repetition för jag blev nöjd med att Vilja hade full fart mot mig och gjorde tappra försök att bromsa in snabbt på mitt kommando även om hon liksom skuttade till innan hon fick stopp.  


Rutan:  Jag började med testa att skicka Vilja på rutan utan att ha motiverat upp den med target eller annat. Hon var mer intresserad av att äta gräs så då avbröt jag. Använde target vid nästa skick och det blev mycket bättre och hon gjorde sedan ett bra skick utan target efter det. Men efter bara dessa två skick saktade hon av på farten och jag bröt där. Senare tog vi hjälp av Karin med matskål bakom och körde ett skick med och två utan target. Första skicket utan target sprang hon förbi rutan direkt till skålen men andra gången gick det mycket bättre. Jag är så glad att hon har slutat sätta sig i rutan :-)


Hopp sitt hopp:  Gjorde bara ett hopp idag (utan target) och honhoppade direkt ut på kommando, hoppade tillräckligt långt ut och satte sig på kommando. Hamnade lite snett men ganska ok och gjorde ett snyggt återhopp så då avslutade vi.


Apportering:  2 repetiotioner. Finns mer att önska vid ingångarna så detta måste tränas och tränas och tränas separat.


Platsliggning mer störning: Eftersom Vilja har satt sig upp de två senaste gångerna på platsliggningen så körde vi störningsträning idag. Susanne och Karin fick göra allt som stod i deras makt för att försöka få Vilja ur position. Idag hade vi med det tunga artilleriet med apportbock och dummy. De gick runt henne kastade saker, lockade med godis och lockade henne att komma. Hon var jätteduktig men reste sig några gånger när Karin ställde sig bredvid henneoch hetsade med en dummy och sa "ja" "ja" "ja" innan hon kastade iväg den. Hon reste sig bara och sprang iallafall inte och försökte ta den så jag bröt bara lite retsamt och la om henne igen :-) Susanne släppte Pebbels och kastade en leksak mitt framför nosen på Vilja som Pebbels fick springa och hämta och då låg hon snällt kvar. Duktig kicka!!

Sen körde vi med Wilma och Pebbels också. Wilma skötte sig också bra med några små missar där hon inte kunde hålla sig och Pebbels som gjorde övningen för första gången var till en början på helspänn och vi körde inte med så avancerade störningar men hon förstod ganska snabbt att hon skulle ligga kvar. 


Sen visade jag och Vilja lite jaktövningar (bl a att hämta den dummy som matte pekar på) som Karin & Wilma kan träna på och Vilja riktigt njöt av att få visa vad hon kan. Hon var jätteduktig och fokuserad och hämtade den dummy som jag dirigerade henne till. Mot slutet blev vi lite djärva och jag utmanade henne genom att lägga två dummies på en linje och försökte få henne att hämta den som låg längst bort och vi fick göra om några gånger och flytta den närmsta dummien närmre så hon skulle förstå att det inte var den hon skulle ta först. Men då klarade hon det. Jag var jättenöjd med hennes attityd idag. Jag tänkte att hon kanske skulle bli så till sig att äntligen få apportera att hon skulle tappa fokus och bara hämta in allt på en gång eftersom hon inte fått hämta på så länge. Men det blev verkligen tvärtom att hon försökte göra sitt bästa nu när hon äntligen fick den äran :-)  


Tack för idag!!


Imorgon ska vi köra viltspår igen men idag vilar vi från det. Jag läste någonstans att man bara skall köra viltspår max 2 ggr/vecka?! Är det någon som vet om det är så och varför?


Kram  

Av Helena - 21 maj 2009 16:07

Idag fick vi blodet så nu har jag tappat upp det på petflaskor och lagt i lagom portioner i frysen. Sen gjorde jag ett litet hål i korken på en petflaska som vi använde idag.


Perra och jag band upp hundarna och hjälptes åt att lägga spåret, jag snitslade och Perra drog klöven och droppade blod. Vi gick ett spår på ca 200 meter med en vinkel som fick ligga i en dryg timme.


Under tiden spåret "gottade" till sig gick vi en prommis till utkiken och fikade en liten stund.


Jag försökte posa tillsammans med hundarna så Perra kunde ta kort på oss.........



.......men det blev mest bus :-)


Vilja fick springa fritt för första gången på länge (har fått gå mest fot på promenaderna på sista tiden) och jag tänkte att det var bra att hon sprang sig rejält trött före spåret så hon inte skulle älga på i världens tempo (men ack så fel jag hade).



Sele och lina på, nu skall här spåras!



Jag missade att visa på legan ordentligt för jag tog miste på var vi hade sparkat upp...


..........men det hindrade inte Vilja från att hitta spåret och tuffa på i jordens fart! Jag höll emot lite för att hon skulle sänka tempot och jag kunde få henne att ta det lite lugnare.



Men hon hade (farten till trots) bra fokus och gick i spårkärnan i stort sett hela tiden......



.....gjorde en tapt och ringade innan hon snabbt hittade på spåret igen och fortsatte målmedvetet mot klöven!



Yes den e min!!


Klöven byttes sedan ut mot korv vilket kanske inte var ett så bra byte om du frågar Vilja som var väldigt besviken när klöven åkte in i frysen igen :-(



Tina höll sig helst lite i bakgrunden!!


För att vara i stort sett första gången så är jag supernöjd!!!! Vet inte riktigt vad hon hade kunnat göra bättre. Matte kunde däremot visat på legan bättre och snitslat lite tätare då jag bitvis hade svårt att se snitslarna. Men det var ju bara att lita på sin hund :-) Och idag hade jag ju Perra med mig som kunde tala om att hon gick rätt väg, eftersom jag har lite svårt att ha koll på snitslar (slapp ialla fall att ta ner dem för det gjorde Perra) och var jag går samtidigt som jag skall kolla in Vilja och ha koll på spårlinan så den inte trasslar in sig. Inte helt lätt skall jag tala om för er som inte själva har provat. Men det här var ju superskoj.....varför har vi inte gjort detta tidigare?? Anlagsprov "here we come"!!


I morgon (eller på lördag) skall vi lägga ett mycket längre spår på sisådär 500 meter och med fler vinklar (och kanske bloduppehåll).


Kram från oss!




Av Helena - 21 maj 2009 11:55

Idag testade jag att köra igenom alla 2:ans moment här hemma på gräsmattan. Eftersom vi har en väldigt liten gräsmatta blev det inte alls tävlingsmässiga avstånd men jag ville testa om hon utförde momenten på första försöket.



Vi körde igenom alla momenten (utom platsliggning och fritt följ) en gång och lekte mellan varje moment. Idag var Vilja leksugen och tyckte det var jättekul att busa mellan momenten :-) Vet inte om hon blir busigare här hemma eller om det var för att vi kom på en ny lek idag. Jag skall testa denna lek mellan momenten även när vi tränar på klubben. Vi hade ett gosedjur som vi kampade lite med och sedan tog jag det och sprang iväg så att hon fick jaga mig (och gosedjuret) runt gräsmattan och hon tyckte det var jättekul :-)



Hon utförde alla moment på första försöket, inga 10-poängare men hon gjorde det iallafall :-)



Platsliggning: La sig på en gång, inte kastade sig ner så som jag vill ha det men ganska ok fart.

Inkallande med ställande: Som jag sa innan betydligt kortare avstånd vilket givetvis kan dra ner på farten men för att vara så kort avstånd tycker jag hon fick till en snabb start, snabb inbromsning vid kommando och sen snabbt in hela vägen. Jag är nöjd!

Sändande med ställande: Snabbt ut till rutan (på väldigt kort avstånd som sagt), stannade stående med alla fyra tassar i rutan – inte exakt i mitten men ok.

Apportering: Inväntade kommando ”apport” snabbt ut, bra upptag (möjligen lite löst) snabbt in och ingången var ok men med pyttelite tugg precis då hon sätter sig.

Fritt hopp över hinder: Här har jag ju haft lite problem att få henne att hoppa på första kommando när jag itne har använt target. Men idag hoppade hon direkt ut på första försöket, satte sig på andra sidan men väldigt nära hindret så när hon skulle hoppa tillbaka slog hon i hindret ganska rejält – inte så bra.

Fjärrdirigering: Detta moment kunde utföras på rätt avstånd (5 meter) för så stor gräsmatta har vi iallafall :-) Satte sig upp på första, la sig lite långsamt men ganska ok, och då jag för andra gången kommenderade sitt så missade hon det pga att det kom ljud från grannen som störde henne (men det kan ju hända på tävling också :-)) så jag fick lägga in ett till sitt.



Ikväll är det träningstävling på klubben och jag har inte bestämt mig för om jag skall åka dit eller inte men efter dagens ”lilla” genomgång blev jag nyfiken på att testa 2:an ikväll, men vi får se hur det blir. Det kan ju iallafall inte gå sämre än på förra träningstävlingen då hon inte hoppade uthoppet, inte satte sig på första i fjärren och knallade på apporten. Den gången testade jag inte rutan och inkallande med ställande eftersom vi inte var färdiga med de momenten.



Ha en bra dag!








Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7
8
9
10
11
12 13 14 15 16 17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

HUNDAKTIVITETER 2012

12/2 Träningsträff Ryegates

2/3 Träningsträff Ryegates

(inställt pga sjukdom)

11/3 Lkl 2 ridhus, Lystra

(inställt pga allergi)

24/3 Lkl 2 inomhus, Lystra

25/3 Prova på Agility

6/4 Träningsträff Ryegates

9/4 WT i Wallhalla, Lystra & Vilja/Karin

15/4 WT Lidingö(Vilja&Karin)

21/4 WT Fjällnora, Lystra

22/4 Inoff prov Gullunge, Lystra

28/4 Inoff Jaktprov Laxå, Lystra

6/5 Appellspår WBK, Lystra 

(inställt pga löp)

27/5 KM Nacka BK

(agility Vilja och lydnad Lystra)

2/6 Provapå Rallylydnad, Vilja

10/6 Appellspår i Ljusdal, Lystra

12/6 Lkl 2 Värmdö BK, Lystra

30/6  Lkl 2 Skärgårdscup, Lystra

1/7 Rallydebut Gnesta, Vilja

13-15/7 Jaktinternat i Edsäng

28-29/7 Flatfestival

(WT, Lydnad & utställning)

11-12/8 FlatMästerskapen,Lystra

25/8 Rallytävling Haninge, Vilja

(inställt pga skabb)

26/8 Jaktprov Laxå, Lystra

(inställt pga skabb)

29/8 Lkl 2 NBK, Lystra

(inställt pga skabb)

1/9 Jaktprov Uppsala, Lystra

(inställt pga skabb)

7-9/9 Sökläger Fliken NBK

29/9 WT LRK östra Ökl, Lystra

30/9 WT GRK östra Ökl, Lystra

6/10 Lkl 2 Väsby BK, Lystra

7/10 Appellsp. Värmdö BK,Lystra

13/10 Rally Apollogruppen, Vilja

20-21/10 Sektionskamp i Arboga

27-28/10 Examination Instruktörsutb. Hundens Hus

10/11 Lkl 2, NBK, Lystra

 

 

 

 

 

 

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Fråga mig

7 besvarade frågor

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards