HOLMSTORP

Alla inlägg under april 2009

Av Helena - 9 april 2009 23:35

Mormors begravning blev en fin dag som vi kommer bära med oss i minnet! Vi har både gråtit och skrattat omvartannat när vi har pratat om roliga episoder som vi upplevt tillsammans med vår härliga mamma, mormor och gammelmormor som vi kallade "gammo".


Efter minnesstunden installerade vi oss på Scandic hotell i Lund. När vi kom upp på rummet fanns där en hundfäll, matskålar och hundgodis :-) Så trevligt att bli så väl emottagen när man har med sig hund det är man verkligen inte van vid. Är det någon av er som har bott på hotell med hund?


 

På kvällen gick vi på restaurang i Lomma och åt en god middag!


När Elias klev ut på torget hörde han en liten flicka på ca 3 år som sa till sin mamma på bred skånska - Jag vill gå till den där statyn och titta på den där gumpen!!


 


Statyn hon syftade på förevigades såklart när kusinerna Holm och Jedestav busade lite!


 


För alla er som inte förstår skånska så är gumpen detsamma som rumpan :-)

GLAD PÅSK och gonatt alla vänner!

Av Helena - 9 april 2009 15:43

Perra kom hem i skaplig tid och då var det mesta färdigpackat. Vi hämtade upp mamma och mötte upp hos Jedestavarna kl 3. Strax efter 3 rullade båda bilarna söderut.


Jag och Eva hade gått en långis med hundarna på förmiddagen så de var väl rastade när de skulle åka bil så långt :-) Vilja hoppade in och la sig i buren för att vara säker på att vi inte skulle glömma henne. Tina letade plats i baksätet hos barnen för att slippa åka med Vilja i buren men det kunde hon glömma........då var det väl rätt ok att åka i buren iallafall, hon fick ju följa med och det var ju huvudsaken :-)


Vi stannade till i Jönköping, rastade hundarna och åt lite mat. Jag och Linn åt en supergod lax och räksoppa! Vilja hade så mycket spring i benen så Perra och jag körde några snabba budföringar så hon fick springa lite!! Mormor bytte bil och sen åkte vi vidare mot Ljungby där mormor och Jedestavarna (syrrans familj) skall bo på hotell och vår familj åkte vidare till Gunilla, Axel & Asta.



När vi åkt 3 mil utmed Smålands mörkaste skogsvägar var vi framme vid Gunilla och Axels gula hus. När Elias såg huset var hans första kommentar - Shit vilket hus, hur j-vla rik är hon! Och han hade rätt de bor verkligen jättefint :-)


När hundarna hade rusat runt och bekantat sig lite på tomten gick vi in och tog kvällsfika. Tina och Asta var lite skeptiska till en början men efter en liten stund kopplade de av båda två. Vår familj fick två stora rum att husera i och efter lite prat över en kopp te med goda mackor till var det dags att sova.


Oj...blev visst lite bred bild när jag vände denna :-)


På morgonen gick jag och Gunilla en lång promenad runt i omgivningarna och jag fick se Gudruns framfart........det var mest kalhyggen överallt......man kan verkligen förstå att bönderna som vårdat skogen i generationer blev förtvivlade när hela deras livsverk raserades över en natt :-(



Vi stötte på ett stort antal rådjur som lyste så fint med sina vita rumpor *eller hur Asta* och harar men det som var nytt för brudarna från storstan var att höra tranorna så det tyckte Vilja var jättespännande och till en början lite småkonstigt.



Efter en lång härlig morgonpromenad blev det lite bråttom in i duschen för att fixa sig i ordning. Gunilla var snäll och torkade hundar *Vilja hade såklart passat på och bada i det mesta som var djupare än 2 cm* TACK Gunilla! Och sen fick vi frukost innan vi begav oss vidare mot Lomma.


STORT tack till Gunilla & Axel för logi, god mat och full service!! Det var jättekul att se ert fina hus och att träffa er *även om det blev en snabbvisit*.









Av Helena - 8 april 2009 09:06

Idag skall jag packa det sista och sen räknar vi med att komma iväg senast fyra (gärna tidigare). Ikväll skall vi stanna till hos Gunilla, Axel & Asta utanför Ljungby. Skall bli jättekul och se hur ni bor.......sist vi sågs hos er var ju i sommarstugan :-)


Sen imorgon bitti åker vi direkt till Lomma på begravning. Alltid sorgligt men vi ser fram enot en fin begravning och vi tänker på att mormor var gammal och att hon fick vara förhållandevis pigg in i det sista. Igår pratade jag och barnen om hennes 90-årsdag när hon  hade blomsterkrans i håret och dansade runt......och hur mormor sent på kvällen bytte ut blomsterkransen mot den sista delen (som blev som en krans) av spettekakan som hon satte på huvudet :-) Och när vi skulle gå hem (dit vi skulle bo över natten) frågade hon förvånat varför vi skulle gå hem redan?? Då hade vi varit där i 14 timmar och mormor hade varit i gång hela tiden!! Hon var allt lite tokig lilla mormor :-) 


På fredagen skall vi allihop äta påskmiddag hos min kusin med familj, det ska bli jättekul att träffas för det blir ju inte allt för ofta tyvärr.


På lördagen skall troligen systeryster med familj och min familj åka till Köpenhamn. Men eftersom vi har hundarna med oss får ju jag snällt stanna hemma och ta hand om mina  hundar så då ska jag och Vilja åka till Lomma och träna med Helene & Wallander, skall bli jättekul!! 


Söndagen blir det hemfärd.


Skall bli riktigt skönt att bo på hotell, äta hotellfrukost, gå ut och äta och inte behöva laga påskmat och påskpynta alls den här påsken!  


GLAD PÅSK till er alla!! 


Ps Jag kommer ta med min "lilla vita" och det finns uppkoppling på hotellet så det är inte omöjligt att det blir lite uppdatering här på bloggen vartefter Ds 

Av Helena - 6 april 2009 09:28

Jag har funderat lite på det där med en hunds ålder i människoår. Förr sa man ju alltid att ett människoår var 7 hundår. Sen kom det nya rön som sa att första året var 14 år och att det sedan gick 7 hundår på ett människoår.


Räknar men på dessa sätt blir Tina 84 år och Vilja 21 år. Om om man dessutom räknar det första året som 14 år blir ju Tina hela 91 år och Vilja blir 28 år.


Det senaste är att man skiljer på storleken på hund vilket jag tycker verkar mest realistiskt eftersom det skiljer väldigt mycket i åldrande på en liten och en stor hund. En liten pudel kan ju bli över 15 år utan att det är något konstigt med det medans en Grand Danois eller Irländsk varghund börjar bli gammal när den är 6-7 år.


Har googlat runt lite och hittat två tabeller som skiljer sig lite men som följer samma mönster.



Tabell 1

Upp till 2 års ålder följer alla hundar samma skala, oavsett storlek.
Hundår Människoår
2 månader 2 år
4 månader 6 år
6 månader 10 år
8 månader 12 år
10 månader 14 år
1 år 16 år
1 1/2 år 20 år
2 år 24 år

Sedan skiljer sig de åt efter storlek:
Hundår Människoår
S/M L XL
3 år 29 30 31
4 år 34 36 38
5 år 39 42 45
6 år 44 48 52
7 år 49 54 59
8 år 54 60 66
9 år 59 66 73
10 år 64 72 80
11 år 69 78 87
12 år 74 84 94
13 år 79 90 101
14 år 84 96 108


Tabell 2



Enligt översta tabellen blir Tina 74 år och Vilja 30.

Enligt den understa blir Tina 64 år och eftersom den börjar först på 5 år går det inte att få fram Viljas ålder.



Att Tina skulle vara 64-74 år känns ju som ganska realistiskt men att Vilja skulle vara 30 år känns ju som om hon är en fruktansvärt barnslig 30-åring. Men jag har hört att hundar har en mental nivå som ligger på typ en 2-årings så dessa tabeller gäller säkerligen enbart det fysiska åldrandet! Och vi som har flattar kan nog hålla med om att våra hundars mentala ålder inte alls stiger i takt med den fysiska !!


Anledningen till att jag googlade om hundars ålder var såklart för att jag börjar bli lite nojig över att Tina är så gammal. Jag hittade även denna text där man kan kolla efter tecken på ohälsa i samband med åldrande!



Tecken på eventuell ohälsa.
  • Svårt att ta sig upp för trappor = Tina har inga som helst problem!

  • Svårt att hoppa upp = klarar inte att hoppa lika högt som när hon var ung men klarar fortfarande typ soffhöjd.

  • Svårt att resa sig = Aldrig några problem.

  • Stelare gång, eller haltar = Något stelare gång och kan även halta ibland (oftast om hon har blivit nermejad av en flat vilket kanske inte är så konstigt då).

  • Inte lika rumsren som tidigare = Kan hålla sig längre än när hon var ung!

  • Dricker mer = Dricker lika lite som alltid.

  • Kissar mer = Inte alls....nästan mer sällan som jag skrev ovan.

  • Ändrad aktivitetsnivå = Lika och ibland till och med mer aktiv och busig.

  • Flåsar mycket = Kan hyperventilera vid vissa tillfällen dock sällan i samband med ansträngning.

  • Cirkelgående eller repetitiva rörelser = Bara som cirkuskonst vid upphetsning och då hon vill ha en godis (hehe) då hon visar att hon kan snurra!!

  • Förvirrad eller desorienterad = Nja har kanske hänt någon gång.

  • Skäller mycket = Ja hon skäller mer nu än när hon var yngre.

  • Mindre kontakt med familjen = Nej!

  • Sämre gensvar = Nej!

  • Skälvningar eller darrningar = Nej!

  • Hud- och pälsförändringar = Lite tunnare päls.

  • Ändrade sovvanor = Nej!

  • Mindre entusiastiskt hälsningsbeteende eller beteende i övrigt = Nej snarare mer!

  • Aptitförändringar = Nej, har alltid älskat mat och gör det fortfarande!

  • Viktförändring = Mindre musklad.


Det står att om din hund uppvisar ett eller flera av följande tecken, så ska du låta veterinären titta på den så snart som möjligt. Då funderar jag på varför?? Är en hel del av dessa tecken inte helt vanliga tecken på naturligt åldrande?? Vissa saker som ändrad törst och aptit, mm kan ju vara tecken på sjukdom men att röra sig lite stelare ser jag som ålderstecken.

Sen tycker jag att man ofta kan se att en del äldre hundar kan få "åldersskall" där de liksom skäller omotiverat rakt ut. Är det någon mer som har upplevt detta?

Lite funderingar på det där med hundars åldrande!


Ha en bra dag!


Av Helena - 5 april 2009 19:25

Idag blev vi tre ekipage på träningen. Det var Tommy som hade planerat dagens övningar som var dirigeringar mot långa linjetag åt tre olika håll. Vi avslutade med lydnadsträning med kontaktövningar och platsliggning.



Jag hade med mig tre pippisar så Vilja fick göra samma dirigeringsövning som de andra fast med vilt. Hon var heltaggad men var duktig på att ta mina tecken och springa ut och hämta den pippi som jag dirigerade henne till. Jag är till största delen nöjd med hennes vilthantering, något omständliga upptag till en början men det blev bättre och bättre. Fåglarna hade väldigt olika storlek, en stor trut, en kråka och en liten som jag tror var en kaja. Hon hade fast och fint grepp förutom med den lilla fågeln som hon flyttade runt lite i munnen när hon sprang.


 

När vi skulle köra lydnad gick jag och la ut ett sök (med vilt) upp i en skogsbacke bredvid ängarna som skulle ligga som störning och som Vilja sedan skulle få hämta in.


Vilja sitter och funderar på vad hon ska hitta på för bus!!


Hon hade jättesvårt att släppa sökområdet....knallade....... och hämtade kråkan. Jag försökte hindra henne men när jag insåg att det var försent gjorde jag ingen stor affär av det. La ut kråkan igen och gick ner till ängen och körde fotgående fram och tillbaka mot sökområdet. Nu hade hon insett att det inte var någon bra idé att hämta innan tillåtelse.......hon gick jättebra och gjorde inga tendenser till att knalla igen.

Varför måste hon knalla en gång när hon vet att det inte blir så bra?!


Efter fotgåendet fick hon hämta in de tre pippisarna och det gjorde hon mycket bra! Snabba upptag, direkt in och levererade i hand :-)


Frida


Vi avslutade med platsliggning i drygt tre minuter och jag gömde mig bakom ett träd. Vilja låg alldeles stilla som en sfinx huggen ur sten, trots att Susanne fick lägga om Frida flera gånger och att Tommy gick zigzag mellan hundarna. Men som sagt är det något hon är bra på så är det ju platsliggning med störning :-)


Tack Tommy för bra övningar och en rolig & givande söndagsträning!


Igår landade 18 500 tranor vid Hornborgarsjön och firade våren!! Är det någon som vet hur de gör när de räknar hur många de är?


Ha en bra kväll nu är det arbetsvecka igen (dock lite kortare än vanligt) och sen är det PÅSK!









Av Helena - 4 april 2009 19:38

Vi tog med en kanindummy som jag använde som störning istället för bollen när vi körde vårt jaktlydnadspass under promenaden. Vilja gick "sidan" under i stort sett hela promenaden (ca 5 km) och då och då kastade jag iväg kanindummyn mitt framför nosen på henne. Vi fortsatte gå en längre sträcka och sedan skickade jag henne att hämta den. Hon skötte sig superbra! En av de första gångerna när vi hade gått förbi och jag klickade och belönade henne sprang hon och hämtade den innan kommando men hon uppfattade nog att det var klart eftersom jag hade belönat. Men en gång är ingen gång :-) Hon gick så snällt vid min sida hela tiden.....ibland hamnade hon lite långt fram men om jag stannade backade hon in till min sida! Körde några stoppsignaler och inkallning också och även det gjorde hon superbra. Hon fick gå sidan lååånga sträckor med kanindummyn i munnen också och hon höll den i ett fast men mjukt grepp. Mattes duktiga tjej.


Sen kom min mamma på besök och vi har suttit ute i solen och fikat. Sen tvättade Perra bilen (invändigt) och jag har tvättat av utemöblerna, sopat på altan, tagit fram och pumpat cyklarna. 


Så ikväll har Vilja och jag cyklat premiärrundan, vet inte hur långt det kan vara men hon var rejält trött när vi kom hem. Hon var duktig på att hålla en snabb trav bredvid cykeln utan att gå upp i galopp. På vägen blev vi "attackerade" och utskällda av en busig shapendoes som hade slitit sig från sin matte så då fick vi en liten paus. Sen "hittade" jag hundrastgården som jag hade hört talas om men inte riktigt visste var den låg. Vi gick in så Vilja fick raca med en jack russel och en drever-beaglekorsning. Precis när vi skulle gå kom en Anatolisk herdehund som var 1 år. Vilja såg såå liten ut bredvid den och hon verkade först tycka att det var lite småkonstigt att träffa en så stor hund :-)


När vi kom hem hade Perra lagat jättegod mat, ris med lammfärssås med palstenacka, färsk koriander, fetaost och spiskummin!! 


Nu ska vi titta på Robinson (första avsnittet som jag ser)! Har hört att det är extra hårt i år!


Kram på er och hoppas alla ni andra har haft en lika härlig dag och lika härligt väder som vi har haft!  

Av Helena - 4 april 2009 08:29

Frågan om det finns utställningsflattar och jaktflattar kom upp och vi har då diskuterat vad som händer när en ras blir uppdelad på en utställningsvariant och en jaktvariant som är fallet med många raser idag, dock ej flattarna ännu!


Jag skrev ett projektarbete som handlade om "prövningsformer inom hundaveln" som berörde just detta ämne när jag gick avelsutbildningen på SLU förra våren. Arbetet handlade om vad det finns för prövningsformer och hur vi kan använda och/eller utveckla dessa för att avla fram mentalt sunda och friska hundar och bevara olika rasers egenskaper! Det var jättespännande att sätta sig in mer i ämnet och kursen var för övrigt mycket bra och kan rekommenderas av alla som är intresserade av hundavel, utfodring och hälsa hos våra 4-beningar!!


Jag tror att så länge man har en policy inom rasklubben att hundarna skall vara dual purpose (dvs gå bra på både utställning och jakt) kan man inte avla fram så extrema exteriörer som när man släpper arbetsbiten helt och avlar fram enbart en utställningsvariant. Om hunden skall kunna fungera på t ex jakt kan den inte bli hur klumpig somhelst utan måste fortfarande ha en sund exteriör :-)


Vilja har ju som du skriver i en kommentar Karin gått ganska bra på utställning och hon har oxå både jaktlinjer och utställningslinjer i sig. Men på en utställning när hon var 1,5 år höll domaren inne med CK:t pga att hon rullade i ryggen (hon hade på en kort tid efter löp gått upp i vikt och jag som vanligtvis är stenhård var gäller överviktiga hundar hade missat det, shame om me!). Jag tycker det var jättebra att den domaren höll inne med CK:t för det tyder på att man inte premierar klumpiga och överviktiga flattar!


När man avlar fram en ras enbart för utställning och hela tiden strävar efter det extrema kunde vi ju se på dokument utifrån hur illa det kan gå som t ex med schäfrarna där utställningsschäfrarna knappt kan gå :-( Hade man strävat efter duale purpose hundar och även avlat på bruksbiten hade man inte kunnat bli så "blind" och låta det gå så långt.......inbillar jag mig eftesom de med extremt lågställda bakställ skulle sorteras ut på bruksproven.


Efter att jag hade skrivit det om schäfrarna ovan hittade jag en länk med utdrag ur ett PM som Per-Erik Sundgren skrev om schäferaveln 2006 som bygger på just detta!


Jag är medveten om att det här med hundavel är en het debatt och hoppas verkligen att jag inte "trampar någon på tårna".


Kram Helena









Av Helena - 3 april 2009 23:37

Fick denna fina påskaward från Lena på Nygårds!

Tack snälla!!



Med den vill jag önska alla som läser min blogg en riktigt GLAD PÅSK!!

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6
7
8 9 10 11 12
13 14
15
16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

HUNDAKTIVITETER 2012

12/2 Träningsträff Ryegates

2/3 Träningsträff Ryegates

(inställt pga sjukdom)

11/3 Lkl 2 ridhus, Lystra

(inställt pga allergi)

24/3 Lkl 2 inomhus, Lystra

25/3 Prova på Agility

6/4 Träningsträff Ryegates

9/4 WT i Wallhalla, Lystra & Vilja/Karin

15/4 WT Lidingö(Vilja&Karin)

21/4 WT Fjällnora, Lystra

22/4 Inoff prov Gullunge, Lystra

28/4 Inoff Jaktprov Laxå, Lystra

6/5 Appellspår WBK, Lystra 

(inställt pga löp)

27/5 KM Nacka BK

(agility Vilja och lydnad Lystra)

2/6 Provapå Rallylydnad, Vilja

10/6 Appellspår i Ljusdal, Lystra

12/6 Lkl 2 Värmdö BK, Lystra

30/6  Lkl 2 Skärgårdscup, Lystra

1/7 Rallydebut Gnesta, Vilja

13-15/7 Jaktinternat i Edsäng

28-29/7 Flatfestival

(WT, Lydnad & utställning)

11-12/8 FlatMästerskapen,Lystra

25/8 Rallytävling Haninge, Vilja

(inställt pga skabb)

26/8 Jaktprov Laxå, Lystra

(inställt pga skabb)

29/8 Lkl 2 NBK, Lystra

(inställt pga skabb)

1/9 Jaktprov Uppsala, Lystra

(inställt pga skabb)

7-9/9 Sökläger Fliken NBK

29/9 WT LRK östra Ökl, Lystra

30/9 WT GRK östra Ökl, Lystra

6/10 Lkl 2 Väsby BK, Lystra

7/10 Appellsp. Värmdö BK,Lystra

13/10 Rally Apollogruppen, Vilja

20-21/10 Sektionskamp i Arboga

27-28/10 Examination Instruktörsutb. Hundens Hus

10/11 Lkl 2, NBK, Lystra

 

 

 

 

 

 

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Fråga mig

7 besvarade frågor

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards