HOLMSTORP

Alla inlägg under mars 2009

Av Helena - 8 mars 2009 19:17

....som vi fick av Tyra & Agge igår!!



Jag blir så glad och stolt när någon visar att den gillar vår blogg. Mina barn undrar ibland om det verkligen är någon som orkar läsa allt som jag skriver? Och även om jag inte tror att någon orkar läsa allt så verkar det finnas några som hittar iallafall en del som de tycker är intressant :-)


Tack snälla Agneta & Tyra


Eftersom flera stycken i min länlista redan har fått denna award vill jag ge den till alla i min länklista som inte redan har fått den! Ni har alla läsvärda och roliga bloggar som jag försöker läsa varje dag!!

Av Helena - 8 mars 2009 18:39

Jag har ju inte tänkt ut något flashigt pris i den här lilla "tävlingen" men vi får se vad jag kan skrapa fram till vinnaren.....förutom äran!


Jag hade tänkt att alla ni bloggläsare är jury och i kommentarer i detta inlägg röstar på det klipp som ni tycker är roligast!


De klipp som kommit in är:

1) Mitt eget klipp från jaktträningen


2) Crazy dog - den snurriga papillonen


3) Walle väntar på popcorn


4) Asta & kompis busar med sina mattar


5) Cola springer iväg med leksak


6) Kast med liten tax


Så nu ser jag fram emot att så många som möjligt går in och röstar fram sitt favoritklipp!!


Nästa helg tänkte jag att vi skulle fått fram en vinnare så gå in och rösta så fort som möjligt!!!



Av Helena - 8 mars 2009 16:56

Kursen med Maria Hagström har varit otroligt givande!! Jag har förstått på er kära bloggläsare att många av er är väldigt angelägna om att jag skall skriva mycket intressant idag på bloggen. Jag har dock tänkt skriva i väldigt korta drag vad vi har gått igenom och sen lägga ut lite pö om pö under en tid framöver. Jag har filmat en hel del och tänkte sätta ihop en film så vårt träningsgäng kan ha en videokväll hemma hos mig :-) Jag har även fått tillåtelse av flera av deltagarna att lägga ut filmsnuttar här på bloggen. Så jag kommer lägga ut små filmsnuttar här när de shapar fram olika beteenden.


Jag tycker det har varit oerhört lärorikt att se hur andra hundar beter sig för man blir så hemmablind när man tränar sin egen hund och det är lätt att man mest ser sina egna brister och missar alla förtjänster i sin egen träning. Sen är det så kul att se alla rasskillnader och jag fick lite längtan efter Vilja idag när en flattehane jobbade eftersom hans sätt att fundera och försöka sig fram påminde så mycket om Viljas sätt :-)

Kursen har ju framförallt behandlat leken som grundträning och hur man genom leken sedan fångar upp olika beteenden och formar det till det vi vill få hunden att göra.


Det absolut viktigaste är att man hittar en bra förstärkare så att det får ett högt värde för hunden att göra det vi vill att den skall göra.


Och sen är det såklart viktigt, som jag nämnde igår, att hunden lär sig spelets regler för att det skall bli lättare att arbeta.


Vilken attityd man vill att hunden skall ha och att man inte belönar pip, gnäll, mm är ju också väldigt viktigt.


Några lekövningar som Maria tyckte var viktiga att göra tillsammans med hunden var:

  • Starta upp träning = att hunden skall starta upp dig och inte tvärtom.

  • Stanna kvar - även vid störning t ex med omvänd lockelse.

  • Att ta i och gripa på varsågod - ta bort ex leksaken/apporten om hunden är för långsam så den lär sig att vara snabb för att inte missa möjligheten till belöning.

  • Springa fort - explosiv start

  • Kommandolyhördhet (stimuluskontroll) att testa om hunden förstår kommandot om man har en annan position och om den inte kan se vårt ansikte. Hundar går på vårt kroppsspråk mer än vad vi säger!

  • Följaövningar - först framifrån, röra sig från hunden och belöna när hunden rör sig mot min vänstra sida.

  • Gripa/släppa apport (handtouch – nosdutt mot handflatan för att ge hunden stort värde i att trycka apporten mot handflatan)

  • Fånga beteenden


När man har en hund som är tränad i alla dessa lekövningar är det lätt att lära hunden momenten.

Men det måste ALLTID vara mödan värt för hunden att delta i våra lekövningar. Man skall vara noga med attityden och det skall alltid vara värt att välja matte – i alla lägen!! Målet är att hunden hela tiden skall uppfatta träningen som lek!!


Idag på förmiddagen fick alla kursdeltagarna plocka upp ett beteende som hunden aldrig har gjort tidigare och på eftermiddagen fick alla välja ett moment som de ville jobba med och göra en plan för hur de skulle göra.


Det var väldig variation på hundarna i gruppen alltifrån en golden på 6 år som inte hade någon vana alls av att träna på detta sätt till en labbetik på 8 månader som var ganska van vid shaping och klickerträning.


Jallo funderar på vad matte vill. Eftersom träningstänket var helt nytt för både matte och Jallo valde de att fånga spontana sitt på förmiddagen och tränade krypteknik på eftermiddagen. Och Jallo förstod snabbt vad det var frågan om . Han tyckte dessutom att det var jättekul och polerade golvet med svansen vid krypträningen när matte försökte fånga minsta lilla bakbensrörelse vid. Enligt matte har han tidigare tyckt att det har varit tråkigt att träna men det tyckte han definitivt inte idag!!


Lilla Roxy tränar bakdelskontroll (kommer en liten filmsnutt på detta senare under veckan)


Luddes matte shapar fram nosdutt på postitlapp och Ludde är snabb att förstå att enda sättet att komma åt belöningen är att dutta på postitlappen och de kom nästan till att sätta postitlappen på kylskåpet.


Maja körde nosdutt på postitlapp på förmiddagen och att inte dra i koppelträning på eftermiddagen. Maja var väldigt duktig på att bjuda beteenden trots att hon var helt ovan vid träningssättet. Vid duttande på postitlappen blev hon ett tag lite frustrerad och kastade sig först på sidan men sedan rullade hon runt och kastade sig sedan upp och duttade på postitlappen!


Dunders matte fångar när han kliver i korgen med två framtassar och han var även på god väg med tre tassar.


Diesels matte ville få bort att han vid uthoppet tog sig en runtomkring flukt för att spana in om han kunde hitta något kul vilket har gett utdelning vid några tillfällen då han t ex. har hittat en annan hund att springa till.


Sen var det den unga flattekillen (som tyvärr inte kom med på bild) som också var helt ovan vid shaping men som fattade konceptet så fort han kom på att han inte fick någon utdelning om han hakade sig fast vid godishanden.


Alla hundar och förare arbetade på jättebra och lyckades med sin uppgift både på förmiddagen och på eftermiddagen.


De som jag har kollat med om det är ok att lägga ut filmer på bloggen är Roxy, Ludde, Diesel och Majas mattar så på dessa hundar kommer jag lägga ut lite filmsekvenser senare.


Tack till Maria för en otroligt givande men intensiv helg!!








Av Helena - 7 mars 2009 17:21

Vilken bra kursdag och jag måste säga att det är underskattat att vara åhörare! Jag såg framför mig att vi skulle stå utanför apellplanen (och frysa) nästan hela dagen och att det skulle vara svårt att höra vad Maria sa förutom vid teoripassen. Jag tog med min stol med ryggstöd och en fleecefilt för jag tänkte att det skulle bli kallt att bara stå still och var åskådare. Men tänk vad fel jag hade. För det första var det väldigt mycket teori inomhus och sen kördes var hund för sig eller i små grupper där Maria gick runt och instruerade vilket gjorde att man blev VÄLDIGT delaktig även som åhörare och i vissa sammanhang var det lättare att koncentrera sig på vad som sades än vad det är när man har hunden med sig.


Maria var som ni alla som gått kurs för henne tidigare har sagt supertrevlig och otroligt duktig och pedagogisk när hon lärde ut.


Jag orkar inte komma med någon lång sammanfattning av dagen (även om jag vet att ni väntar på det). I stort är det precis samma träningstänk som inom klickerträningen och från vår kurs med Mary. Men Maria vänder sig till en bredare publik eftersom hon inte kallar det klickerträning. Jag tycker det är bra att själva träningstänket kan nå ut till de som tycker det där med klicker verkar som lite hokus pokus, svårt eller krångligt. Hon pratade istället om markeringar som lika väl kan vara ett ljud (helst inte ett ord) som skiljer ut sig från alla andra kommandon eller ord man använder i sin träning t ex ett snabbt "ja". Men det märktes tydligt att de av deltagarna som var vana vid att "klickerträna" hade lättare att ta till sig detta sätt att träna genom att de hade lättare med timingen, att vänta tills hunden bjuder beteenden och att inte ge kommandon till hunden.


Vi fick många bra tips på övningar där man genom leken tränar in en massa saker som man sedan har nytta och glädje av i all träning. Och att det gäller att värdeladda belöningen så att man har en belöning som hunden vill ha och som det är värt att jobba för. Men att det är viktigt att hunden lär sig spelreglerna:

Att inte försöka sno belöningen "doggiezen",

att komma tillbaks med leksaken och att släppa den!


Alla hundarna hade ett otroligt föremålsintresse och pudelflickan Stella hade ett gripande som var lika snabbt och kraftfullt som en schäfer så hon bet fröken i fingret vilket fröken Maria såklart lade på pluskontot :-)


En PON Polski Owzarek Nizinny (tror jag att det stavas) som helst ville behålla leksaken för sig själv!


Sen var flera av dem inte lika villiga att komma tillbaka med saken och att släppa den och i stort sett alla försökte till och från tjuva åt sig belöningen :-)


De övningar som de har gjort med hundarna idag har jag redan gjort med Vilja men vissa delar har jag inte lagt så mycket krut på som jag kanske borde. T ex nosdutt i handflatan skall jag jobba vidare på att hon skall dutta kraftfullare. Om hon är programmerad på att kraftfullt trycka nosen i handen på mig så hoppas jag på att t ex förbättra avlämningarna med viltet som hon är lite för snabb att släppa när hon kommer in till mig.

Sen har jag fått en hel del bra tips på andra strukturerade lekövningar som ligger till grund för all inlärning!


Sammanfattningsvis har dagen gett mig ny inspiration till att leka ännu mer i vår träning!


Fortsättning följer............


Kramen till er alla, nu är det lördagkväll!




Av Helena - 6 mars 2009 21:19

Maries hundblogg var vi med förra gången hon lottade ut ett exemplar av boken I samspråk med hunden. Nu lottar hon ut två exemplar! Så vi vill såklart var med denna gången också :-)


 





Av Helena - 6 mars 2009 15:58

Idag fick Kalle & Trulle lämna altanen och komma ut och pröva sina vingar i den "stora" skogen uppe på berget på vår tomt! Jag lämnade Vilja inne och gick och la ut Kalle & Trulle. När jag gick in och hämtade henne fick hon väldigt lång nos som vädrade hela vägen och hon hade liiite svårt att gå "sidan" men efter några backningar tillbaks några meter så gick hon fint upp på berget.


Hon hittade först Kalle och tog upp honom snabbt och utan att tveka och vände direkt och kom ända in och lämnade av honom. Sen fick hon ut och söka efter Trulle och när hon hittade honom var det samma fina snabba upptag och inleverering. 


Så jag satte henne och gick och la ut dem en gång till och denna gången hittade hon Trulle först och hon gjorde inte en tendens till att leta efter Kalle istället utan kom direkt in och lämnade Trulle. Sen hämtade hon in Kalle på samma fina sätt och då avslutade jag. Vilja tyckte dock att vi kunde ha fortsatt ett tag till :-) När vi kom in fick hon ett gristryne i belöning som hon just nu har slukat, Tänk att man kan vara glad för så lite! 


Snart är det fredagskväll men först ska jag städa lite för vi har snart ett helt grustag inomhus :-)  

Av Helena - 6 mars 2009 14:07

Såg just ett inslag på Crufts liveTV (som Sinna tipsar om i sin blogg) där ett gäng goldenretrievers med sina mattar och hussar gjorde nån sorts dans eller typ figursim....med 16 hundekipage...på land :-) Slogs av att nästan alla hundarna var kraftigt överviktiga och när jag sedan tittade på förarna så var de inte heller direkt slimmade...om ni förstår. Men jag tycker det är rätt hemskt att se 16 golden varav 14 stycken är överviktiga!


Ja en liten viktdiskussion såhär på fredagen.....blir nog inget godis för migi helgen :-) Nu ska jag titta vidare på Crufts!


Av Helena - 6 mars 2009 12:31

Platsliggning: Vilja låg som huggen ur sten i 2 minuter med dold förare....det ni!! Ingen snöätning förrän jag var på väg tillbaka då kunde hon slappna av och ta sig en tugga :-)


Apportering: Tränade mycket stadga och jag gick och hämtade apporten själv flera gånger. Hon skötte sig jättebra och när hon fick hämta hade hon lagom fart ut och in. Framförallt ut kan det bli lite slarvigt om hon har för mycket fart och dischar till apportbocken med tassarna men idag var det fiiina upptag.



Yngsta deltagaren :-)


Hopp över hinder: Körde först flera återhopp och sedan ett ut + återhopp och det funkade ganska bra - hon gick lite mot mig och satte sig lite

för nära hindret men hoppade tillbaka fint utan islag :-) Körde även några vändor hopp+apport bara för kul och det uppskattades!


Hur söt får man vara på en skala....?


Fjärrdirigering: Idag testade jag att lägga backandet överst i byrålådan när jag körde fjärren och det funkade jättebra. När hon satte sig från stå blev det ett bra bakåtsitt och när hon reste sig till stå så klev hon bakåt istället för framåt. Givetvis är målet att hon bara skall ställa sig rak upp men det är bättre att hon tänker bakåt i detta moment eftersom det så lätt blir att hon smyger sig närmare och närmare mig.


Inkallning med ställande: Körde först några ställanden separat och lite senare körde jag inkallning (explosiv start) från stå och sen körde jag hela momentet. Hon hade explosiv start och stannade ganska fort men tog några steg av bara farten och hade lite dålig fart in till mig sen eftersom hon var så nära. Men detta moment har vi ju knappt tränat på så jag får nog vara väldigt nöjd!!


Körde såklart lite Fritt följ också och det gick BRA, hon var inte kanonhet men när vi kampat lite med trossen så blev det fart sen.... :-)


Som sista pangbelöning fick Wilma, Zappa & Vilja köra några budföringar över hela plan vilket är väldigt uppskattat!!

 

 Och det allra roligaste Vilja vet är när matte avslutar med att tävla om vem som kommer först tillbaks till Veronica :-) 



Även pudeln fick köra en kort budföring men sen fick hon avsluta med något som hon älskar!!


Kommer en videosnutt på det!


Javisstja Kalle & Trulle väntar på altan......men de får vänta ett tag till för nu kurrar det i min mage.


Ha en bra fredag!

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

HUNDAKTIVITETER 2012

12/2 Träningsträff Ryegates

2/3 Träningsträff Ryegates

(inställt pga sjukdom)

11/3 Lkl 2 ridhus, Lystra

(inställt pga allergi)

24/3 Lkl 2 inomhus, Lystra

25/3 Prova på Agility

6/4 Träningsträff Ryegates

9/4 WT i Wallhalla, Lystra & Vilja/Karin

15/4 WT Lidingö(Vilja&Karin)

21/4 WT Fjällnora, Lystra

22/4 Inoff prov Gullunge, Lystra

28/4 Inoff Jaktprov Laxå, Lystra

6/5 Appellspår WBK, Lystra 

(inställt pga löp)

27/5 KM Nacka BK

(agility Vilja och lydnad Lystra)

2/6 Provapå Rallylydnad, Vilja

10/6 Appellspår i Ljusdal, Lystra

12/6 Lkl 2 Värmdö BK, Lystra

30/6  Lkl 2 Skärgårdscup, Lystra

1/7 Rallydebut Gnesta, Vilja

13-15/7 Jaktinternat i Edsäng

28-29/7 Flatfestival

(WT, Lydnad & utställning)

11-12/8 FlatMästerskapen,Lystra

25/8 Rallytävling Haninge, Vilja

(inställt pga skabb)

26/8 Jaktprov Laxå, Lystra

(inställt pga skabb)

29/8 Lkl 2 NBK, Lystra

(inställt pga skabb)

1/9 Jaktprov Uppsala, Lystra

(inställt pga skabb)

7-9/9 Sökläger Fliken NBK

29/9 WT LRK östra Ökl, Lystra

30/9 WT GRK östra Ökl, Lystra

6/10 Lkl 2 Väsby BK, Lystra

7/10 Appellsp. Värmdö BK,Lystra

13/10 Rally Apollogruppen, Vilja

20-21/10 Sektionskamp i Arboga

27-28/10 Examination Instruktörsutb. Hundens Hus

10/11 Lkl 2, NBK, Lystra

 

 

 

 

 

 

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Fråga mig

7 besvarade frågor

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards