HOLMSTORP

Alla inlägg under januari 2009

Av Helena - 9 januari 2009 16:28

Fick veta av Veronica idag att lydnadstävlingen i Botkyrka är i ett ridhus!! Hur ska det gå för oss.....kommer Vilja klara att ligga platsliggning i 2 minuter i strö som är fullt med hästbajspartiklar?? Äter snö stod det i Agge & Soyas protokoll från i lördags....då kommer vi garanterat att få "äter BAJS" :-) Vad jag vet finns det ingen möjlighet att träna i nåt ridhus här i närheten?? Och jag som kollade i tävlingskalendern att det inte var inomhus för på några av de andra tävlingarna står det inomhus eller ridhus, och då trodde jag att det var utomhus om det inte står något :-)


Jaja, det är väl bara att bita i det sura.......!


Är det någon som läser det här som också skall till Botkyrka den 7/2 (tror jag att det va, annars är det den 8:e) och som vet om det stämmer att det är i ett ridhus??


Kram på er! 

Av Helena - 9 januari 2009 14:03

Karin & Wilma hämtade oss kl 9.15, vi åkte in till stan och parkerade bilen i Skanstull och gick utefter Årstaviken i sol och töväder. Veronica & Zappa och Ingmarie och Bluffa mötte upp i Tantolunden.

STORA Vilja och lilla Wilma!


Jag började med att köra linförighet och kontakt med Vilja och hon skötte sig riktigt bra trots mycket störning av mopeder, cyklister, barn som åkte pulka, hunddagis som passerade med 15-20 hundar, mm, runt oss. Körde ett läggande under gång, en inkallning och ett ställande under gång och hon var snabb och alert :-) Körde lite stadga både att hon skall stå still och ligga still trots att jag kastar korvbitar runt henne eller kastar iväg bollen över huvudet = belöning när hon ligger eller står helt still!


Sen körde vi rutan (och hon tog inte konerna en enda gång!!) och idag testade vi att köra med extern belöning. Som vanligt varvade jag med och utan target och när hon ställde sig i rutan klickade jag, sa varsågod och så fick hon springa åt höger där godisskålen var placerad. En av de första gångerna försökte hon gena och hämta godisen direkt men då stod Karin där och plockade upp skålen så hon lärde sig ganska snabbt att enda sättet att komma åt skålen var att springa rakt fram och ställa sig i rutan :-) Tack till Karin som vaktade skålen! Jag har även tidigare varvat med att använda mig av extern belöning men det är ju svårare att hindra henne från att tjuva när man är ensam. Det kändes som ett bra sätt att träna rutan på och vi körde likadant med Wilma sen, hon försökte också sig på att tjuva nån gång men förstod snabbt vad det var som gällde.


Jag tror på att använda sig av extern belöning mera och man märker tydligt att det är mer värt för hunden att få springa iväg och hämta en korvbit än att få samma korvbit från mattes hand! Nästa gång skall vi köra inkallning med ställande med extern belöning bakom hunden.


Vi avslutade med en platsliggning i 3 minuter och hundarna skötte sig jättebra trots den ovanliga miljön med alla störningar runt omkring.

När vi mattar sedan fikade band jag upp Vilja en bit ifrån oss eftersom hon gärna piper om hon är uppbunden en bit ifrån míg men idag la hon sig ner och kopplade av nästan direkt - och inget pip heller. Puss mattes duktiga tjej :-)

En bra hund reder sig själv och bär sin egen bajspåse :-)


När jag kom hem hade Linn och Moa (kusinen) gjort jättegod lunch med bulgur, fetaost, pinjenötter, avocado, sallad, gurka och tomat! Tack snälla ni, det var mycket gott!!


Tyvärr blev det inga bilder idag för jag glömde kameran hemma!! Men nu har jag snott bilder från Karin & Wilmas blogg:-)


Tack för en härlig dag!! Nu skall jag lägga mig i bubbelbadet :-)





Av Helena - 8 januari 2009 22:40

.....att testa övningarna som Agneta & Tyra gjorde häromdagen, trots att jag tänkt köra mest stadga nu under en period. Men det såg så kul ut på filmen som Agneta lagt ut och det var det också :-) 


På sista tiden har jag mest tränat på stoppsignal genom att jag skickat Vilja mot en dummy och stoppat henne när hon sprungit från mig och sen gett "UTkommando" eller kallat in henne. Men ikväll på promenaden gjorde vi som Agneta & Tyra istället....


Jag la en dummy bakom Vilja, kallade in henne, blåste stoppsignal och då hon satt still så gav jag UT-tecken. Började på nära avstånd eftersom jag var osäker på om hon skulle vända sig om och ta med sig dummyn som låg bakom henne, men det gjode hon inte.......så då ökade vi avståndet :-) 


Sen lämnade jag henne sittande, gick förbi en korsning där jag gick in och la en dummy till höger (hade bara en dummy med mig annars skulle jag lagt en bakom henne också) och fortsatte en bit till. Sen kallade jag in, blåste stopp när hon var i korsningen och gav tecken åt höger. 


Jag känner mig nöjd med henne idag förutom att hon sitter väldigt som "på nålar" när jag stoppat henne då hon väntar på UT kommando/tecken. För att hon inte skall ha denna förväntan kallade jag därför in henne några gånger istället, efter att jag stoppat henne.


Imorgon skall vi in till Tantolunden och träna lydnad med några ur lydnadsgruppen. Bra med miljöombyte och lite extra störning :-) 


Må gott!!  


Av Helena - 8 januari 2009 19:10

på Carolina & Lattes blogg. Det kanske är många som har sett den förut men jag hade inte sett den och jag kan se den hur många gånger som helst!


Titta och njut!


Kram på er nu skall vi gå ut på kvällsprommis!

Av Helena - 7 januari 2009 20:55

.....Gunilla & ståtliga Asta till Astas andra cert!! Snart är hon en champinjon :-)

astacert2

Gunilla hoppas det är ok att jag lånade bilden från din blogg!


 ......Agge & Soya till förstapris i lydnadsklass 2 och en andra placering, slagna endast av Nina Svartberg....och det är ju inte fy skam :-)


Kram till er!!

Av Helena - 7 januari 2009 19:44

Jag överlevde första arbetsdagen efter en lång härlig julledighet :-) Hoppas alla ni andra som börjat jobba också har klarat av första dagen!


Idag har jag gjort världens fynd!! Jag hittade en typ apportbock i plast som man fyller med vatten till den tyngd man vill. Om man fyller den helt väger den 1,5 kg. Det var tydligen tänkt som en hantel men hantlar har ju vi använt som apportföremål tidigare (se tidigare inlägg med apportgreppsträning) så den här blir väl perfekt när vi tränar på olika material och tyngder ;-)

Vilja tycker matte har köpt en jättefiffig vattenflaska, som hon kan bära själv, för bara 19 kronor!!


Som ni ser på bilden så krävs det att hon balanserar upp vikten när den inte är full, annars rinner vattnet över på andra sidan.


Jag som inte är så hemma på det där med lydnad har hört att man ibland kallar metallapporten för tungapport och trodde då att den var ganska tung. Jag förstår ju att det även är skillnad på att apportera metall jämfört med trä rent materialmässigt men trodde ändå att den skulle ha en viss tyngd. Sen kollade jag i regelboken för lydnadsklass 1 - Elit och de beskriver bara vilka mått metallapporten skall ha och att den är av lättmetall!? Finns det inga regler för hur mycket den skall väga?


Idag har vi inte hunnit med så mycket träning men nu på kvällsprommisen körde vi lite linjetag och stadga. 

Linjetag: Jag körde först ett synligt linjetag och sen "droppade" jag dummien på stigen (några gånger under promenaden) utan att Vilja såg, fortsatte gå och skickade henne på ganska  långt avstånd.

Stadga: Inför varje linjetag gick jag ner i dirigeringsställning och ryckte till i kroppen, skrapade med foten, viftade till med dirigeringshanden, mm och klickade och belönade henne för att hon satt kvar och först efter 3-4 "låtsasskick" fick hon gå.


Ha en skön kväll!! Kram till er alla!!


Av Helena - 6 januari 2009 12:18

Började idag att tänka tillbaka på Tinas liv. Hon är ju nu inne på sitt 12:e år vår lilla skrutta.

Tina är med på jaktträning....


Hon var 14 månader och ett luddigt yrväder när hon kom in i våra liv strax efter att vi hade tagit bort vår foderhund från försvaret. Micki var en härlig bordercollie som bodde hos oss under sitt första år och som jag tränade/förberedde inför att han skulle bli minsökshund och åka till Kambodja. I vår familj hade vi under denna tid även Milla som var en ursnäll livlig brun flatte på 4 år. Micki hade tyvärr svåra höftledsfel och kom aldrig till Kambodja utan fick lämna oss för de eviga ängarna hos han däruppe :-(


Vi tyckte att det var mysigt att ha två hundar och sa hela tiden till barnen att när Micki skulle åka till Kambodja skulle vi skaffa en till hund men denna gången skulle det bli en liten "knähund". När vi så höll på och spanade på små hundraser mötte jag en dag en kvinna med en liten sprallig ulltuss som sprang omkring och härjade med ett gäng stora hundar. Jag frågade vad det var för ras och berättade att vi var på jakt efter en liten hund. Hon breättade då att det var en vädligt oklippt pudel och att hon inte kunde ha henne kvar eftersom hennes gamla hund tyckte livet blivit outhärdligt när denna illbatting kom in i huset.

Tina väntar på mat som vanligt :-)


Så visade det sig att Tina som 8 veckors valp hade hamnat hos en kvinna som lämnade tillbaks henne till uppfödaren efter en månad. Som 3 månaders valp kom hon sen till en tjej som hade stora hundar och som lämnade hundarna ensamma 8-10 timmar/dag. Så också med denna lilla valp!! Så när Tina var ett år skulle hon avliva henne eftersom hon inte var rumsren. Hur hon nu skulle ha en chans att bli rumsren när hon blev lämnad hela dagarna!! Så när kvinnan som vi träffade i centrum fick reda på det räddade hon henne från avlivning men så funkade det tyvärr inte med hennes gamla hund.


Då kom vi in i bilden och blev Tinas 4:e familj under hennes 14 månader korta liv!!


När hon först kom till oss var hon en förskrämd liten varelse som var rädd för sin egen skugga och backade från matskålen då detta förfärliga monster tornade upp sig och tänkte ta maten. Alla långa män var jätteläskiga och fick sig en rejäl utskällning. Men trots att hon var så harig har hon hela tiden haft ett gott hjärta och hon har från första stund älskat alla barn. Och eftersom våra barn var små på den tiden var det det absolut viktigaste för oss, långa karlar fick hon gärna skälla ut :-)


Tinas största idol och den som blev hennes klippa i livet och den hon kunde luta sig mot när det blåste var vår flatte Milla! Hon tog Tina under sina vingars beskydd och stod ut med alla busattacker från denna lilla vilding!! På den här tiden när hon var ung och vital så älskade Tina att rusa runt och busa med andra hundar i alla storlekar och raser.


Under den första tiden jobbade vi med att bygga upp Tinas självförtroende och lära henne den grund uppfostran som man lär en liten valp. Sen fick hon hänga med på det mesta när Linn under en period gick på hundungdom och tränade agility, mm.  Än idag blir hon alldeles till sig när hon är med på klubben och ser agilityplan.....gungan är favoriten och hon har kommit på att man kan ta den på tillbakavägen också om man är tillräcligt snabb innan den hinner vicka tillbaks :-)

Tina har under åren fått många personer att ändra inställning till pudlar och det är flera i bekantskapskretsen som har skaffat pudel efter att ha träffat Tina.


När Tina var nästan 5 år blev hon stolt mor till 6 små svarta pudelvalpar och det skötte hon med bravur!! Och jag tror att det var då hon blev vuxen.

Gud vad hon skriver, vad trött jag blir...


Ja detta blev mycket längre än jag hade tänkt och jag förstår om ni inte orkar läsa hela inlägget men det är ju svårt att sammanfatta 12 år på bara några rader :-) Finns så oändligt mycket mer att skriva om Tina som är en helt otrolig liten personlighet. Om vi inte skulle kunna ha henne kvar (vilket inte är aktuellt) så har vi en lång kö med personer som skulle hämta henne direkt. Och man skulle ju kunna tro att vi betyder jättemycket för henne och att hon inte skulle klara att flytta en gång till men jag är helt övertygad om att hon skulle kunna trivas i en ny familj bara hon får MAT och KÄRLEK. Hon är lite som gatuhundarna man träffat på när man varit utomlands...

Det bästa i Tinas liv nu på ålderns höst är mat! Hon har varit jätteduktig på att ha koll på mattiderna men börjar nog bli lite dement......för nu kan hon börja krafsa i matskålen och banka på fodertunnan redan klockan fyra!!


Tina vill avsluta inlägget med att visa lite av de konster hon kan:

Spela död, vinka, snurra runt, rulla runt, sitta vackert och high five!!

La till musik så ni slipper höra min töntiga röst....:-)

Av Helena - 5 januari 2009 20:06

Idag har vi varit på jaktträning i Eskilstuna hos världens bästa uppfödare! Att hon dessutom är begåvad med en underbar och matintresserad make som hade gjort lunch och fika till oss när vi kom in gör ju inte saken sämre :-)

Tack Annika för en härlig dag i ett svinkallt (-17 grader trodde jag men det visade sig att det bara var -13) soligt Eskilstuna!


  Tack Thomas för en supergod "varm" smörgåstårta och godgod garanterat icke fiberrik kaka.


Dan, Ingela och Jessica.


Perra, Per, Annika (med Engla i knät) & Malin.


Tack till VärmlandsJessica som hade med sig tuggben till alla hundarna (även de hundar som var hemma)! Pudeln hälsar och tackar!


Det märktes att det var längesen vi var på träning i E-tuna! Vilja bara skrek i bilen när vi svängde in på uppfarten och när hon kom ur bilen och såg alla som väntade visste hon inte vilket ben hon skulle stå på. Det visste ingen av hundarna senare kan jag säga eftersom det var så kallt om tassarna att de hoppade på tre ben mest hela tiden, Men är man flatte kan man gladeligen springa och hämta en dummie på tre ben :-)

 Vilja levererar


Vi började med att lägga ut dummies på fem målområden och alla fick värma upp med att hämta varsin dirigering från ett av områdena.

Så körde vi som en walkup där vi gick mot Perra som pangade och kastade två markeringar. Sen dirigerade vi första hunden bakåt (till ett målområde) och sen fick samma hund hämta en av markeringarna. Sen fick hund nummer två göra samma sak.

Efter att två hundar kört gick vi framåt mot Perra igen som pangade och kastade två markeringar osv. Vilja tog sin dirigering och hämtade sin markering och matte kände sig mycket nöjd. Men sen när Ingela skickade Zelda bakåt till målområdet med ett "ja" passade Vilja på att knalla på markeringen! Hallå det är faktiskt min husse som pangar och kastar då måste det väl vara till mig?!!


Vilja ligger och bara väntar på rätt tillfälle - nu kopplad......


Eftersom matte inte hinner med sin hund i dessa lägen var det tur att husse sprang tillräckligt fort för att ta upp dummiesarna innan Vilja hann fram :-) Sen väntade hon en lång stund innan hon försökte igen men då hade hon som tur var koppel på sig och hon blev synnerligen förvånad när hon märkte det ;-) Jag hade ju en del problem med att hon knallade tidigare men de dumheterna trodde jag vi hade slutat med och nu knallar hon två gånger på samma dag!!  Men jag får vara glad att hon iallafall inte fick någon utdelning :-)

På väg in till värmen och maten!!


Sen avslutade vi med att hundarna fick hämta in dummiesarna från de olika målområdena. När jag dirigerade Vilja till ett målområde med många olika dummiesar i olika färg och form ville hon gärna välja ut den finaste. Det fanns ju fina bajendummiesar och som Hammarbyfan vill man såklart helst ha dem! Men ajabaja man får inte byta sa matte då :-(

Så sen gick vi jättenära målområdet och jag blåste direkt när hon hade en dummie i munnen så hon inte fick leta vidare och då höll hon sig i skinnet och behöll den hon hittade först.


Så kontentan av dagens träning är att vi skall träna mer på stadga gärna vid walk up när det är mycket pang och kast som inte är till Vilja! Och sen skall vi träna på att man inte får välja dummie!!


Tack för en härlig träningsdag alla goa Ryegatare!


När vi kom hem kom min pappa och Eivor på besök, och det var mysigt att träffas en stund trots att det inte kunde bli någon "helkväll".


Kram till er alla!



Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16 17 18
19
20
21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

HUNDAKTIVITETER 2012

12/2 Träningsträff Ryegates

2/3 Träningsträff Ryegates

(inställt pga sjukdom)

11/3 Lkl 2 ridhus, Lystra

(inställt pga allergi)

24/3 Lkl 2 inomhus, Lystra

25/3 Prova på Agility

6/4 Träningsträff Ryegates

9/4 WT i Wallhalla, Lystra & Vilja/Karin

15/4 WT Lidingö(Vilja&Karin)

21/4 WT Fjällnora, Lystra

22/4 Inoff prov Gullunge, Lystra

28/4 Inoff Jaktprov Laxå, Lystra

6/5 Appellspår WBK, Lystra 

(inställt pga löp)

27/5 KM Nacka BK

(agility Vilja och lydnad Lystra)

2/6 Provapå Rallylydnad, Vilja

10/6 Appellspår i Ljusdal, Lystra

12/6 Lkl 2 Värmdö BK, Lystra

30/6  Lkl 2 Skärgårdscup, Lystra

1/7 Rallydebut Gnesta, Vilja

13-15/7 Jaktinternat i Edsäng

28-29/7 Flatfestival

(WT, Lydnad & utställning)

11-12/8 FlatMästerskapen,Lystra

25/8 Rallytävling Haninge, Vilja

(inställt pga skabb)

26/8 Jaktprov Laxå, Lystra

(inställt pga skabb)

29/8 Lkl 2 NBK, Lystra

(inställt pga skabb)

1/9 Jaktprov Uppsala, Lystra

(inställt pga skabb)

7-9/9 Sökläger Fliken NBK

29/9 WT LRK östra Ökl, Lystra

30/9 WT GRK östra Ökl, Lystra

6/10 Lkl 2 Väsby BK, Lystra

7/10 Appellsp. Värmdö BK,Lystra

13/10 Rally Apollogruppen, Vilja

20-21/10 Sektionskamp i Arboga

27-28/10 Examination Instruktörsutb. Hundens Hus

10/11 Lkl 2, NBK, Lystra

 

 

 

 

 

 

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Fråga mig

7 besvarade frågor

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards